Ексклюзивне інтерв’ю Петра Порошенка 5 каналу дорогою на фронт (відео)

Порошенко: Є речі, які не залежать від наших західних партнерів, і ми маємо це робити швидко

Успіх українських Збройних Сил на полі бою має стати головним пріоритетом для всіх – про це в ексклюзивному інтервʼю журналісту Віталію Ковачу для «5 каналу» сказав Петро Порошенко. Він зауважив, що є речі, не залежать від західних союзників, і їх треба робити негайно.

«Зараз це перший пріоритет і важливіше за будь-що, для цього ми маємо зробити декілька речей. Частина з них не залежить від наших партнерів. Перше – нам не вигідна позиційна війна, коли українські Збройні Сили знаходяться на необладнаних позиціях. путіну абсолютно байдуже, скільки тисяч людей, навіть нелюдей від російських орків, буде знищено на полях російсько-української війни. А ми втрачаємо героїв», – наголошує Порошенко.

«Тому перше завдання – це фортифікаційні споруди. Я знаю, що це таке, бо я організовував їх побудову. За три місяці ми побудували цілу ефективну багатоешелоновану лінію оборони. І зараз я незадоволений станом, як будуються фортифікаційні споруди. І не треба брехати, що це цілковита таємниця. Це дурість. Тому що я вам зараз по супутниковим знімкам розкажу повністю російські лінії оборони, і «лінії суровікіна» на півдні, і «лінію вагнера» на сході, і «лінію гордеєва», і лінію, яку білгородський губернатор будує на півночі країни. І так само росія бачить всі наші побудови», – констатує пʼятий Президент.

«Ми маємо мобілізувати будівельні компанії, забезпечити заводи залізобетонних конструкцій. Я закупив за власні кошти 15 екскаваторів і землерийних машин. І з політичних причин нам не дають, щоб виділити ділянку, де ми маємо побудувати фортифікаційні споруди. Має бути друга лінія оборони за кожною бригадою, щоб хлопці були впевнені, що їм є куди відступити. І там все обладнано, і ворог не просунеться ні на метр далі. Щоб ворог не повторив те, що ми зробили по Харкову у 2022 році. Тому перше – це фортифікаційні споруди», – наголошує Порошенко.

«Це виготовлення і розвиток нашого військово-промислового комплексу, який де-факто був просто знищений. І зараз це треба все відновлювати», – говорить Петро Порошенко.

«Наступна позиція – це дрони, які не можуть замінити, але хоч щось дати в руки нашому воїну, для того щоб знищувати наступальні порядки. Найбільш ефективні частини по використанню FPV-дронів мають ефективність вище 50%. Якщо я разом із командою поставили більше 5 тисяч дронів FPV найвищої якості лише в 2024 році – це означає 2,5 тисячі ефективних попадань і нищення русні», – пояснює Петро Порошенко.

«А для захисту від російських дронів, яких сьогодні також в небі величезна кількість, ми інвестували в розробку – не в закупівлю, в розробку – засобів радіоелектронної боротьби. Вони вже поставлені на озброєння, пройшли усі випробування. І сьогодні почали бойове застосування на сході, навколо Авдіївки. Можу навіть сказати, що вони ефективно прикривають артилерійські дивізіони. І за ці перші дні по нашій артилерії не прийшло атак російських дронів», – говорить Порошенко.

«Коли ми мобілізуємо всі ці фактори, то ми не дамо путіну втягнути нас у позиційну війну, а мобільними ефективними групами будемо нищити русню і готувати наш наступний наступ. Це не тільки ефективність бою, а це й в тому числі не дати ні на фронті, ні в тилу нікому впадати в депресуху», – зазначає Порошенко.

Джерело

 

Є варіанти: Порошенко розповів, які можуть бути рішення по допомозі США

Петро Порошенко в інтервʼю для «5 каналу» розповів, що є кілька сценаріїв отримання багатомільярдної військової допомоги від Сполучених Штатів Америки. Він зазначив, що треба працювати із союзниками над різними варіантами – головне, якомога швидше отримати критично важливі снаряди та зброю для ЗСУ.

«Сьогодні у нас стоїть принципове питання – це Сполучені Штати Америки. В Сполучених Штатах Америки з жовтня ми чекаємо рішення Конгресу про збільшення фінансування. Прийняття пакету, який ініціював Білий дім, в розмірі 61 мільярд. Сьогодні ми бачимо, що цей пакет заблокований.

І ми доносимо, що кожен день – це десятки життів українських воїнів. Кожен день – це життя українських цивільних», – констатує пʼятий Президент.

Він зауважив, що був шокований, коли йому заблокували візити за кордон, де були заплановані переговори з республіканцями.

«Бо в мене два рази – і у Вашингтоні в грудні, і в лютому у Мюнхені – були призначені зустрічі з конгресменами-республіканцями, яких я знаю багато років, для того, щоб вийти на сценарій прийняття рішення. І не треба битися об стіну лобом, що є лише один сценарій. Бо проти нас працюють філігранно. Я бачу три сценарії в Конгресі і я залишаюся оптимістом. Я впевнений, що протягом місяця ми позитивне рішення отримаємо. Треба просто пропонувати варіанти», – говорить Петро Порошенко.

«Варіант перший – це голосування 61 мільярда і переконання Джонсона. Саме з Джонсоном в мене були переговори і в Вашингтоні, і під час конгресу Міжнародного демократичного союзу, де і моя партія, і республіканці Сполучених Штатів є членами цієї організації», – пояснює Порошенко.

Якщо ж позиція Джонсона не зміниться, республіканці можуть ініціювати його відкликання з посади спікера, говорить Порошенко.

«Відсторонення Джонсона, збір підписів – це буде удар по Джонсону, але ми маємо обовʼязково зробити цю справу», – вважає пʼятий Президент.

Як варіант, може бути виділення коштів тільки на військову допомогу без прямої бюджетної підтримки на 11,8 млрд дол США, пояснює Порошенко.

«Ще одна позиція – ми відкидаємо із шістдесяти одного мільярда, залишаємо тільки сорок сім. Але ті, що йдуть на безпосереднє фінансування тільки зброї, а не бюджету, і фінансування Пентагону для заміщення, вивільнення тих боєприпасів, які має отримати Україна», – пояснює Порошенко.

«Якщо вони на фінансування бюджету не дають нам гранти – погодитись на позику. Бо нам відтермінування на два місяці коштує набагато дорожче, ніж відмінність гранта і позики. Декілька тижнів, щоби снаряди були в Україні», – говорить Петро Порошенко.

«Я не стверджую, до речі, що коли приїде Порошенко, він все повирішує. Аж ніяк. Але ми маємо робити все від нас залежне для того, щоби цей результат був отриманий. Міжпарламентська дипломатія – це коли ми використовуємо всі свої зв’язки, знайомства, контакти для того, щоб вирішувати проблеми, які стоять перед Україною», – наголошує Порошенко.

Джерело

 

«Save Soldiers»: Порошенко розповів, що його найбільше мотивує

Петро Порошенко в інтервʼю журналісту «5 каналу» Віталію Ковачу під час поїздки у бригади ЗСУ пояснив, що мотивує його щотижня привозити допомогу на фронт.

«Девіз, з яким я живу, – «Save Soldiers». Це означає «врятуй солдата». І я буду робити все для того, щоб їх рятувати. У перші десять днів широкомасштабного вторгнення ми встигли закупити броньовану фінську спеціальну сталь для бронежилетів, виготовили плитоноски. І тисячі бронежилетів, яких не було на складах МО, надійшли в першу чергу в батальйони, які несли оборону Києва. Від Туреччини і Польщі і до Нідерландів ми вигребли зі складів всі кевларові шоломи. Це були перші наші партії постачання. Тому захист нашого військовослужбовця – перший пріоритет», – говорить Порошенко.

Він також розповів, що під час важких боїв в районі Бахмута і Соледара батальйоном передали броньовану гусеничну техніку для евакуації поранених.

«За звітом окремих батальйонів від 50 до 90 поранених лише за операцію під Бахмутом ми евакуювали. Коли отримуєш таку звістку, це дуже сильно тебе мотивує. І я думаю, що ми в такий спосіб знаходимо сенс, для чого живемо», – говорить Порошенко.

«Наш найголовніший ресурс – це люди. І тому маємо зберегти людей, і на фронті, і в тилу. Саме тому я кажу, що наша програма означає й інші правила мобілізації. Що я маю на увазі? Не просто їх треба підготувати, там чотири-п’ять місяців, в таборах. Коли ми говоримо «Save Soldiers», то у нас мобілізуватися зараз мають люди, які будуть воювати з укріплених позицій, фортифікаційних споруд. Там можуть бути і оператори РЕБ, там можуть бути оператори дронів, там можуть бути і спостерігачі, якщо їх позиції підготовлені, обладнані. А не так, як ми вимушуємо зараз ставати на непідготовлені позиції і жертвувати. Не просто ризикувати, а жертвувати своїм життям. І ми точно цього допустити не можемо», – наголошує Порошенко.

«Нам треба перейти нарешті вже повністю на натівські стандарти. Дуже важливо, коли воїн в захисній споруді з планшетом, маючи високотехнологічний дрон, буде робити все можливе для того, щоби підвищити ефективність Збройних сил. Саме так і буде, я вас запевняю», – переконаний пʼятий Президент.

Джерело

 

Порошенко розповів, як бореться зі страхом: Шукаю щирі та чесні підстави для оптимізму

Петро Порошенко в інтервʼю журналісту «5 каналу» Віталію Ковачу під час поїздки на Донбас розповів, що треба долати власні страхи, які є в кожної людини. На запитання, коли він востаннє сміявся, Порошенко сказав: «я нормально у живу. І нормально сміюся. Під час обговорення волонтерських програм кумедних ситуацій виявляється дуже багато. Ти не можеш зануритися в якусь бульбашку і жити виключно надривами, бо можна зійти з розуму. А твій психологічний стан – дуже важливий», – пояснює Порошенко.

«Слухайте, я жива людина. Я впадаю в депресію, коли щось не виходить. Інколи мені дуже страшно. Мені було і в 2014-му році страшно. І в 2013-му, коли ми виходили вночі під сцену на Майдан під час обстрілів. І зараз. 24-го лютого було дуже страшно, коли ворог підійшов. А ти маєш навчитися долати свій страх. І коли кажуть, що на фронті нашим воїнам не страшно – це брехня», – зауважує Порошенко.

«Але ти маєш навчитися долати свій страх. Ти маєш навчитися долати депресію. Ти маєш навчитися заряджати енергією тих, хто навколо тебе, бо вони всі дивляться і дуже залежить їхній емоційний стан від мого. Причому я не намагаюся брехати – я навпаки намагаюся знаходити щирі і чесні підстави для оптимізму», – пояснює Петро Порошенко.

Джерело

Автор