Порошенко про 10 років війни за Незалежність в ефірі Прямого (фото, відео)

Порошенко: Ми передали з початку року 110-й бригаді під Авдіївку 900 FPV-дронів

Петро Порошенко в ефірі телеканалу «Прямий» повідомив, що 110-й бригаді, яка два роки героїчно захищала Авдіївку, тільки в останні місяці передав 900 FPV-дронів.

«Коли була критична ситуація з боєприпасами, ми згорнули низку програм і перейшли на закупівлю FPV-дронів. Я пишаюсь, що героїчній 110-ій бригаді, яка виконувала 2 роки дуже визначну роль в захисті Авдіївки, ми змогли поставити лише з початку 2024-го року більше 900 FPV-дронів», – сказав Порошенко.

«Героїчній 53-й бригаді, яка також на фланзі несла дуже важливе завдання, і там справді служать герої, я особисто приїхав, зустрівся з керівництвом бригади, і ми передали більше 800 дронів. А всього з початку року – чотири тисячі дронів. Це – 1 650 000 доларів», – зазначив Порошенко.

Він також закликав владу негайно посилити будівництво фортифікаційних споруд по всій лінії фронту.

Джерело

 

Порошенко закликає прискорити будівництво фортифікаційних споруд і купує екскаватори для будівельних робіт

Порошенко в ефірі телеканалу «Прямий» закликав владу негайно будувати фортифікаційні споруди. Він зауважив, що на це зараз мають бути спрямовані максимальні ресурси – організаційні, фінансові і людські.

«Повинні бути фортифікаційні споруди. Воїни мають виходити на обладнані позиції. Або навіть і відходити, якщо є в цьому необхідність і є рішення військового керівництва, то має бути друга, третя лінія оборони, обладнані бліндажі, обладнані вогневі точки, куди виходять наші воїни», – сказав Порошенко.

«Я за два з половиною місяці в 2014-му році доручив кожному голові обласної державної адміністрації, виділив ділянку фронту, виділили типовий проект кожного окремо укріпленого пункта, форпоста. І якщо обласна адміністрація не справлялася з поставленим завданням, то губернатор або заступник йшов або на звільнення або в’язницю», – нагадав пʼятий Президент власний досвід.

«Чому ми тримали Авдіївку 9 років? Тому що там були побудовані потужні фортифікаційні споруди. Так само, як і в Часовому Ярі, в Мар’їнці, у Водяному, в Кураховому, у Вугледарі. Зараз у нас де вони побудовані?», – запитує Порошенко.

Він зауважив, що Естонія вже почала зводити укріплення на кордоні з росією.

«Мені і депутати, і урядовці естонські сказали, що вже зараз вздовж російського кордону вони будують 600 фортифікаційних споруд. На 300 кілометрів кордону. Кожні півкілометра споруди, і потім будуть починати будувати другу лінію», – говорить Порошенко.

«Я не можу спокійно на це дивитися. Коли наші частини – а це й 59-а, з якою ми працюємо, і 53-тя, і 110-та, і 47-ма 47-а вимушені були відійти, три чверті з них відійшли на непідготовлені позиції або на неякісно підготовлені, бо викопана траншея, де по коліна води – це не є підготовлена позиція. І тому має бути чіткий план, чіткі завдання – хто і як організовує будівництво фортифікаційних споруд», – зазначає Петро Порошенко.

Він також запропонував у законопроєкт про мобілізацію включити позицію щодо формування інженерних військ.

«І той, хто має проблеми, боїться йти на фронт – йди і працюй, без військових бойових доплат, 6 днів на тиждень на будівництво фортифікаційних споруд», – пояснює Порошенко.

«Лише за останні 10 днів ми закупили 15 важких екскаваторів, які здатні виконувати ці роботи і два з них відправили під Авдіївку. На жаль, один з них вже підбитий. Нами прийняте рішення збільшити кількість цієї техніки, запропонувати співпрацю з військово-цивільними адміністраціями або з будівельними компаніями, отримати завдання військового керівництва і приступити або через інженерні війська і командування сил підтримки, або через цивільні підприємства, будувати фортифікаційні споруди», – говорить Порошенко.

Джерело

 

Порошенко нагадав владі, що таке єдність і чому вона важлива для перемоги України

Єдність – це одна з ключових умов існування держави. На цьому в ефірі телеканалу «Прямий» наголосив Петро Порошенко.

«Відсутність єдності – це загроза тепер вже не просто суверенітету і територіальній цілісності, а й існуванню держави», – зазначив пʼятий Президент.

«Припиніть говорити про єдність. Дійте. Вивчіть ізраїльський досвід, створіть єдину політичну позицію в парламенті, сформуйте коаліцію національної єдності, уряд національної єдності і розділяйте відповідальність. Бо це і тільки це дозволяє швидко приймати необхідні, часто-густо непопулярні рішення», – переконаний Порошенко.

«Припиніть переслідувати опозицію. Ви боретеся за рейтинги – немає зараз ніяких рейтингів. А будете продовжувати таку позицію – і не буде ніяких рейтингів. Припиніть це робити», – звернувся він до влади.

«Коли ви припините говорити про єдність і почнете діяти, коли ви скасуєте заборону для депутатів здійснювати парламентську дипломатію. Коли ви відновите годину запитань до уряду, відновите трансляцію парламенту для того, щоб суспільство знало, що їх чекає і що обговорюється. Бо саме парламент і тільки парламент відповідно Конституції і закону не може бути обмежений в тому числі під час режиму воєнного часу», – пояснив лідер «Євросолідарності».

«Політиканство призведе до руйнації держави, якщо ми не дамо спільну позицію. Припиніть. У нас один ворог – це путін. Я це сказав Зеленському 24 лютого 2022 року. Сьогодні я це повторюю», – наголосив Порошенко.

«Від вас дуже багато залежить для єдності. Наскільки я знаю, найближчим часом має відбутися зустріч парламентських фракцій, нарешті вперше за два роки, і президента. Дуже важливо, щоб під час цієї зустрічі були сформовані рішучі кроки оновлення уряду», – сказав Петро Порошенко.

«Давайте робити конкретні кроки. Ми до них готові, бо Україна понад усе. А з політикою будемо розбиратися після перемоги», – резюмує пʼятий Президент.

Джерело

 

«Save soldiers»: Порошенко розповів про ключові умови для мобілізації

Петро Порошенко в ефірі телеканалу «Прямий» назвав ключові умови для ухвалення закону про мобілізацію. Він наголосив: в основі має бути достатнє забезпечення військових засобами захисту, а також умови ротації, демобілізації та підготовки до фронту.

«Відповідальність Верховного Головнокомандувача за мобілізацію не залежить від того, бере він її чи ні. У Ст.106 Конституції України чітко записано, що це це право і відповідальність Президента. Хочу наголосити, що «Європейська Солідарність» усі дев’ять разів, коли треба було голосувати за оголошення чи продовження мобілізації, віддала всі свої голоси. Популярне це рішення, не популярне… це відповідальне рішення, яке вноситься Президентом і підтримується мною і нашою фракцією. Так само записано в нормах законодавства України», – зазначив Порошенко.

«Тому що тільки в Президента є в повному обсязі інформація – від військового керівництва до міністра фінансів, від виробництва боєприпасів і, завершуючи потужностями міністерства сільського господарства. Ти особисто знаєш, що, коли і як робити. Якщо такий потужний закон вноситься неадекватною депутаткою, яка сидить і оббріхує українські Збройні Сили, українських військових і головнокомандуючих – текст цього законопроєкту ганебний. І тому, і тільки тому він не знаходить підтримки в залі», – констатує лідер партії.

«У нас достатньо законодавчого забезпечення для того, щоб проводити мобілізацію. По-друге, в нових нормах закона про мобілізацію ми наполягаємо, щоб ми бачили елементи ротацій – гарантію того, що після перебування на передку військові мають бути ротовані для відновлення боєздатності. Має бути визначена позиція щодо демобілізації», – зауважує Порошенко.

«Я три тижні тому повернувся з Брюсселя. Ми мали можливість поспілкуватися з нашими колегами з північних і балтійських країн. Дуже цікаву розробку ми оголосили спільно з естонськими партнерами. Вона називається «Save soldier» – врятуй солдата. І там чітко зазначено, що коли воїн йде воювати: перше – є мінімальний термін, 5,5 місяців – на підготовку воїна за фахом. Воїн має бути оснащений бронежилетом, кевраловим шоломом, має бути зброя, патрони, засіб радіоелектронної боротьби купольний. Тим, кому потрібно – прибори нічного бачення. Тим, кому потрібні – лазерні далекоміри. Забезпечення боєприпасами. Якщо цього немає – значить ви збираєте і відправляєте на фронт неозброєну людину. В бюджеті на момент мобілізації мають бути закладені ці видатки», – наголошує Петро Порошенко.

«Якщо цього немає – то тоді означає, що ви мобілізуєте людей, оплачуєте їм грошове забезпечення, а поставлені завдання вони виконувати не можуть. А це найцінніший ресурс, який не відновлюється. Тому, будь ласка, вивчіть і надайте «Save soldiers», – резюмує Порошенко.

Джерело

 

Порошенко розповів, скільки грошей спрямував на ЗСУ: Виходимо на 4,5 мільярди гривень

Петро Порошенко в ефірі телеканалу «Прямий» розповів про пріоритети допомоги для Збройних Сил України, яку він фінансує власним коштом від початку російської агресії з 2014 року. Зараз це засоби РЕБ, FPV-дрони, вантажівки і навіть зброя. Також є термінова потреба у будівництві захисних укріплень, тому Фонд Порошенка терміново купує екскаватори.

«Коли була критична ситуація з боєприпасами, ми згорнули низку програм і перейшли на закупівлю FPV-дронів. Героїчній 110-ій бригаді, яка виконувала 2 роки дуже визначну роль в захисті Авдіївки, ми змогли поставити лише з початку 2024-го року більше 900 FPV-дронів. 53-я бригада, яка також на фланзі несла дуже важливе завдання, і там справді служать герої. Я особисто приїхав, зустрівся з керівництвом бригади, і ми передали більше 800 дронів. А всього з початку року – 4000 дронів. Це 1 650 000 доларів», – зазначає Порошенко.

«Перший пріоритет зараз – це FPV дрони, станції радіоелектронної боротьби, які ефективно протидіють російським ударним дронам. Перший пріоритет зараз – оперативно-тактичні безпілотники, які є очима нашої артилерії», – говорить Петро Порошенко.

«Ми закупили 15 броньованих евакуаційних Land Rover зі складів у Великій Британії. Я, коли був у Лондоні, уклав контракти. Зараз ми чекаємо з дня на день. Я хочу звернутися з проханням до нашого військового аташату, в тому числі в Британії, тому що раніше нам вдавалося швидше отримувати експортні ліцензії і обходити польську блокаду. Але, на сьогоднішній день нами проплачені ці 15 Land Rover’ів – ми віддамо їх по одному на бригаду і це дасть можливість броньованою технікою евакуювати наших поранених бійців», – пояснює Порошенко.

«Ми разом з командою ми змогли реалізувати низку неймовірних проектів – від прицілів Арчерів до боєприпасів для Сил Спеціальних операцій, від крутих безпілотників до розробки артилерійських комп’ютерів і програм. Кожен тиждень, взимку і влітку ми на фронті, на суму від 5-10 до 40 мільйонів гривень кожен тиждень завозимо нашим військовим», – розповідає Петро Порошенко.

«Левову частину ми не тільки поставляємо, а й виробляємо військову продукцію. Прально-душові комплекси, уявіть собі, вже 150 тисяч українських військовослужбовців мають можливість покращити умови перебування на передку. Це і пересувні авторемонтні майстерні, це станції шиномонтажу. Це є величезні Фодени, які здатні витягувати танки і броньовану техніку з лінії зіткнення», – зазначає Порошенко.

«Це величезний спектр нашої допомоги. Ми на цьому тижні вийдемо на позначку 4,5 мільярди гривень, де майже 4 – це кошти мого Фонду і моїх підприємств, і майже 600 мільйонів – кошти ГО «Справа Громад», кошти тих донаторів, які працюють спільно з командою «Справи Громад». «Сьогодні журналісти спитали, скільки ми за 10 років війни витратили на підтримку. Я можу повідомити, що загальний бюджет складає спільний майже 8 мільярдів гривень. Враховуючи курс перерахування грошей – це 250 мільйонів доларів, чверть мільярда доларів», – говорить п’ятий Президент.

Джерело

Автор