Без власної науки нам будуть просто гайки

Антон Сененко

До широкомасштабки у мене тільки-но з’явилося невелике хобі – вчитися електрозварюванню. Справа непроста, потребує уваги, навчання, тренувань, але дуже цікава.

Навіщо то мені було? Важко сказати, але мотивація приблизно така сама, як коли я вперше (і, сподіваюсь, востаннє) розбирав, чистив і збирав назад карбюратор старезного класичного фольксвагена поло: в житті треба хоча б розуміти, як працюють ті чи інші складні штуки, а ще краще мінімально то все вміти.

Ну, там, наприклад, як зав’язується краватка, робиться шнурівка на кросівках за півсекунди, складаються футболки так, щоб не було складок, ну і от – зварювання.

При всій розповсюдженості та уявній простоті цього процесу зварювання усього з усім (бо зварюють не лише метали) є непростою наукою, тому багацько вчених, інженерів, інститутів і компаній роками удосконалюють ці технології.

В Києві є цілісінький Інститут електрозварювання НАН України, і більшості пересічних незрозуміло, що відбувається за високими парканами майже в центрі міста.

Власне, у відео, прекрасно показано, ЩО і НАЩО.

Особливо приємно, що хоч побіжно і без подробиць, але розповіли про внесок науковців цього інституту в підсилення обороноздатності нашої країни. Тут і бронетехніка, і авіація, і конструкційні матеріали, і ремонт закордонних зразків ОВТ.

Я ніде не перебільшу, якщо скажу, що багацько наших підприємств ОПК нині спираються на думки, досвід і науковий доробок працівників Інституту електрозварювання.

Аби ж тільки нарешті прийшло до чиновників і суспільства розуміння, що без власної науки, в тому числі в галузі електрозварювання, нам будуть просто гайки. Ну, і, можливо, ще синя ізолєнта.

Загалом, хороше відео.
Раджу.

Майте тиху ніч.

 

Ілюстративне фото: Генштаб ЗСУ

Автор