Вісті з фронтів. 21.01.2024

Костянтин Машовець

1. Командування противника після втрати літака дальнього радіолокаційного виявлення (ДРЛВ) типу А-50У продовжує використання цього типу літака, але в іншій зоні чергування – у повітряному просторі над Ростовською обл. та Краснодарським краєм (приблизно на 200-250 км східніше акваторії Азовського моря).

На даний момент фіксується використання до 3-х одиниць літаків типу А-50У з аеропорту сумісного користування “Сочи” та військової авіабази (АБ) Ахтубинск “929-го Государственного лётно-испытательного центра мо рф им. В. П. Чкалова”.

Також противник продовжує використання літаків типу Ил-22 (ПКП\РТР), до 2-х одиниць з АБ Мариновка, але тільки у повітряному просторі Вороніжської та Ростовської обл., а також над східною частиною тимчасово окупованих територій (ТОТ) Луганської та Донецької областей України.

Бойова авіація противника також продовжує виконувати польоти у повітряному просторі над західною та центральною частиною Чорного моря для контроля повітряної та надводної обстановки. Причому противник став залучати для виконання цього завдання бойову авіацію не тільки з АБ, розташованих у ТОТ Криму, а й на території власних Ростовської обл. та Краснодарського краю. Загалом, з цією метою противник використовує на добу до 8-12-и літаків, зокрема:

– 2 одиниці Су-27\Су-30СМ та 1-2 одиниці Су-24М зі складу 43-го окремого морського штурмового авіаційного полка морської авіації чф-у (43-го ошмап ма чф) з АБ Саки;
– 1 одиницю Бе-12 зі складу 318-го окремого змішаного морського авіаційного полку (озмап) ма чф з АБ Кача;
– до 2-х одиниць Су-27\Су-30СМ зі складу 3-го змішаного авіаційного полку (змап) 1-ї змішаної авіаційної дивізії (змад) з АБ Кримськ;
– до 2-х одиниць Су-27\Су-30СМ зі складу 38-го винищувального авіаційного полку (вап) 27-ї змад – з АБ Бельбек.

Це все сили та засоби зі складу 4-ї “гвардейской” армії ВПС та ППО вкс зс ри-фи (Південний воєнний округ\ПівдВО).

Окрім цього, для виконання цих завдань також залучаються:

– 2 одиниці Миг-29К зі складу 100-го окремого корабельного винищувального авіаційного полку (оквап) з АБ Саки (місце постійної дислокації – АБ Североморськ-3);
– 2 одиниці Миг-31БМ зі складу 98-го змішаного авіаційного полку (змап) з АБ Бельбек (місце постійної дислокації – АБ Мончегорськ).

Ці сили та засоби зі складу 45-ї армії ВПС та ППО вкс зс ри-фи (північний флот\пф, оперативно-стратегічне командування\ОСК “Север” ).

Окрім цього, для ведення регулярної радіотехнічної та оптико-електронної розвідки у південній операційній зоні противник залучає до 1-2-х літаків типу Су-34 з комплексним (універсальним) контейнером розвідки – з АБ Майкоп.

Вони оперують у різних частинах цієї зони, в тому числі у східній частині Азовського моря, але не західніше умовної лінії Новоазовськ – Єйськ, намагаючись не наближатися до ЛБЗ.

2. Командування противника продовжує здійснювати заходи, спрямовані на підтримання належного рівня морально-психологічного стану та вмотивованості особового складу, який би дозволяв його частинам і з’єднанням виконувати бойові завдання безпосередньо на ЛБЗ.

З метою вивчення та перевірки стану справ з цього питання у частинах і з’єднаннях 41-ї загальновійськової армії (ЗВА), які приймають безпосередню участь в бойових діях в районі м. Авдіївка (підрозділи 74-ї та 55-ї окремих мотострілецьких бригад\омсбр) і м. Донецьк протягом тижня працювала така собі “комплексна комісія” на чолі з заступним шойгі – начальником головного військово-політичного управління (гвпу) ви-си ри-фи генерал-полковником в. горемикіним.

Кажуть, що головний російський замполіт навіть десь там “полазив у районі нуля”, роздав цінні вказівки, якісь “відомчі та державні нагороди”, ознайомився з побутовими умовами, в яких “живуть та воюють” пігдогі.

Окрім цього, була навіть організована спроба “принять жалобы и предложения” від підлеглого особового складу, однак не дуже вдала, бо основна маса пігдогів, яких ощасливив своїм відвідуванням цілий генерал-полковник, трохи шуганулася цього візиту “високої посадової особи” (ну або командЬОри їх шуганули попередньо) й трималася від нього на певному віддалені.

Який був толк від візиту цього пігдогівського напівзамполіта-напівчекіста на фронт, історія поки “умалчивает”.

3. Очевидно, на Токмацькому напрямку противнику так і не вдається повністю відновити положення по першій позиції свого головного рубежу оборони.

Підрозділи 237-го десантно-штурмового полку (дшп) 76-ї десантно-штурмової дивізії (дшд) противника протягом крайніх діб здійснили декілька невдалих спроб відтіснити передові підрозділи ЗСУ західніше с. Вербове.

Аналогічні спроби підрозділів 70-го мотострілецького полку (мсп) 42-ї мотострілецької дивізії (мсд) 58-ї ЗВА противника, підтримані окремими підрозділами 104-го дшп тіє ж 76-ї дшд по напрямку Новопрокопівка – Роботине, також закінчились невдало.

4. В районі Авдіївки після певного перегрупування противник у південному секторі перейшов до активних наступальних дій по напрямку Віноградники – Царське полювання.

Очевидно, метою є зайти у тил українським підрозділам, які продовжують оборонятися на позиції “Зеніт” (колишнє розташування Донецького зрп). Ця позиція ну-у-у дуже муляє противнику, бо заважає йому наступати по напрямку Опитне – “9-й квартал”.

Тут діють підрозділи 1-ї омсбр 1-го АК, 55-ї омсбр 41-ї ЗВА противника та добровольча розвідувально-штурмова бригада (дршбр) “Ветераны” зі складу російського добровольчого штурмового корпусу (ДШК).

Противник намагається вирішити це питання, так би мовити, “комплексно”, атакуючи одночасно зі сходу – з боку Авдіївської “промзони” через “Віноградники”, а також діючи з півдня – через ділянку Донецької кільцевої дороги з боку Спартака та Агро-Нафти.

Наскільки мені відомо, на даний час противнику вдалося з півдня просунутися ЗА кільцеву дорогу та впритул підійти до Царського полювання, в свою чергу з боку “Віноградники” їм вдалося просунутись до вул. Колосова та Лермонтова.

Однак, від того, щоб перерізати дорогу Т-05-05, по якій забезпечується “Зеніт”, північніше нього, російськи передові підрозділи все ще далеко. Хоча, ймовірно, найближчим часом вони таки спробують, безперечно, пробитися до шляхопроводу у його тилу (місце перетину кільцевої дороги та дороги Т-05-05).

 

Фото: бригада Азов

Автор