Захід помиляється щодо планів путіна

Валерій Чалий

Все більше переконуюся, що аналітика під ракетними ударами та в спокійній ситуації – два різних типи мислення.

У країнах Європи, особливо – членах НАТО, переважає переконання, що допоки триває російська війна проти України, безпосередня загроза військового вторгнення до них практично відсутня, і російська верхівка не наважиться віддати наказ атакувати одну з країн НАТО.

Це дуже слабка позиція оцінки ризиків. Вони глибоко помиляються. Наявність оперативних планів російського вторгнення в Естонію у 2013-2014 роках – це не міф, а цілком реальна історія.

Що ж так змінилося в підходах російської верхівки зараз? Нічого. Крім помилкового емоційного рішення атакувати Україну та відволікання величезних ресурсів.

В разі зменшення військової підтримки України та переходу російсько-української війни в позиційну ніщо не завадить російському очільнику реалізувати свою мрію атакувати одну з країн НАТО й довести неспроможність альянсу швидко та ефективно дати бій. Тим більше, в разі бажаного та очікуваного в Москві результату виборів в США.

Насправді, російська атака, скажімо, через Естонію – цілком ймовірний сценарій. І не майбутніх років, а вже наступного року. І тоді не треба “посипати голови попелом” і заднім числом висловлювати жаль, що не надали в 2024 році концентрованої та потужної військової підтримки Україні, що могло попередити атаку на НАТО.

Мислити треба хоча б на крок перед ворогом, а діяти – на випередження!

 

Фото: Delfi/ Domantas Pipas

Автор