Санкції на часі. 16.12.2023

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 16.12.2023.

1. Експорт товарів із росії у січні-жовтні цього року становив $351,1 млрд, скоротившись на 28,8% щодо аналогічного періоду 2022 року ($493,1 млрд), свідчать дані ФМС.

– Імпорт за той же період зріс на 15,6%, досягнувши $235,5 млрд ($203,7 млрд у січні-жовтні 2022 року).
– Обсяг зовнішньої торгівлі за десять місяців склав $586,6 млрд проти $696,8 млрд за аналогічний період роком раніше (зниження на 15,8%).

2. російські олігархи поступово продовжують розпродавати активи в росії.

– Ігор Ротенберг — син мільярдера Аркадія Ротенберга — позбувся всіх акцій компанії «РТ-Інвест Транспортні системи» (РІТІС), оператора системи «Платон», яка займається зборами з водіїв-дальнобійників і створена особистим указом путіна. Її тарифи та штрафи змінює президент рф. Вона лише торік зібрала з водіїв великовантажних автомобілів майже 40 млрд рублів.
– Для сім’ї Ротенбергів це не перший продаж великого активу – загалом сім’я за останні чотири роки продала активів у росії на $2,7 млрд. Основний покупець їх активів – держава.

3. Уряд росії підвищив початковий внесок по пільговій іпотеці, що видається за ставкою 8%, до 30%.

– Також уряд встановив максимальний розмір пільгового іпотечного кредиту 6 млн руб.
– Раніше в Москві, Підмосков’ї, Санкт-Петербурзі та Ленобласті діяв ліміт 12 млн руб.
– Водночас, уряд рф збільшив граничний розмір кредиту за далекосхідною та арктичною іпотеками з 6 до 9 млн рублів.

4. Користувачі YouTube в росії стикаються з уповільненням роботи сервісу через санкції, які обмежили роботу системи Google Global Cache (GGC) в країні.

– Технологія GGC являє собою мережу серверів, що забезпечують швидке завантаження відео на YouTube.
– Після початку війни в Україні Google призупинив рекламний бізнес у країні і почав вивозити співробітників.
– В результаті цього російські провайдери, включаючи «Радіозв’язок» та «МФТІ-Телеком», отримали листи про відключення від GGC.
– Великі оператори продовжують використовувати сервери GGC, що залишилися, але їх кількість в росії скоротиться з 700 до приблизно 450 до кінця 2023 року.
– Проблема полягає не тільки в скороченні числа серверів, але і в тому, що навіть сервери, що залишилися, зношуються, і замінити їх неможливо через санкції, що обмежують імпорт обладнання.
– Експерти зазначають, що навіть ремонт чи заміна частин стають проблематичними.
– Користувачі вже стикаються з проблемами при використанні YouTube і скаржаться на перебої в роботі та завантаженні контенту.

5. В уряді США розкрили дані про економічні проблеми росії через війну.

– Економіка росії була б більшою зараз, якби Путін не влаштував війну.
– Загарбницька війна проти України створює для росії значні економічні проблеми – від різкого зростання споживчих цін до необхідності витрачати третину бюджету на фінансування агресії.
– Серед економічних проблем, з якими стикається держава-агресор – швидке зростання витрат бюджету, знецінення рубля, посилення інфляції та гострий дефіцит фахівців на на ринку праці.
– За підрахунками аналітиків, загалом економіка росії була б більшою на 5% ніж зараз, якби путін не розпочав війну в Україні.
– За даними Мінфіну США, Москва витратила на оборону понад 100 мільярдів доларів або майже третину своїх загальних запланованих витрат бюджету в 2023 році.
– Попри те, що росія обходить ліміт цін на нафту, Мінфін США вважає, що запроваджені обмеження в поєднанні з ембарго ЄС на купівлю російської нафти “допомогли зменшити експортні надходження росії, змусивши російських експортерів робити значні знижки там, де ембарго знизило попит”.
– Також західні санкції змусили Москву вдатися до “коштовної перебудови своїх ланцюгів поставок для імпорту замінників нижчої якості”.
– Кремль стверджує, що цьогоріч ВВП росії зріс на 3,5%, але це в значній мірі є результатом бюджетних вливань у військово-промисловий сектор, який поглинає економічні ресурси, спотворюючи економічну статистику.
– Нещодавнє підвищення заробітної плати в росії в основному пояснюється виплатами, пов’язаними з війною, і високими зарплатами в оборонній промисловості. А от зарплати решти росіян досі залишаються нижчими, ніж були до початку гібридної агресії у 2014 році.
– На цьому тлі тільки у 2022 році росію покинули 668 000 осіб. Ця постійна втрата людського капіталу ще більше послабить потенціал зростання росії.

6. Західні країни активно вивчають можливості арешту активів російського Центробанку для фінансування України.

– В останні тижні чиновники G7 активізували переговори про конфіскацію приблизно 300 млрд доларів.
– В останні тижні США в приватному порядку зайняли жорсткішу позицію, стверджуючи в комітетах G7, що існує шлях до конфіскації активів «відповідно до міжнародного права».
“Члени G7 та інші особливо постраждалі держави можуть заарештувати російські суверенні активи як контрзаходи, щоб спонукати росію припинити агресію”, – йдеться в документі уряду США.
– Один з американських чиновників заявив, що Вашингтон веде активні переговори щодо використання російських суверенних активів і вважає, що для ухвалення рішення залишилося зовсім небагато часу.
– Вони припустили, що це питання може бути обговорене на можливій зустрічі лідерів країн G7.

7. Євросоюз схвалив на один рік виняток із санкцій, що дозволяє Словаччині використовувати російську нафту. Про це заявив прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо.

– За словами Фіцо, у новому пакеті санкцій зазначено, що Словаччина не буде зобов’язана дотримуватись ембарго щодо російської нафти. Винятки діятимуть протягом року.

8. Фінляндія вилучила спільні з росією потяги.

– Російська залізниця (РЖД) звинуватила фінську компанія “VR” у привласненні потягів “Алегро” зі спільного підприємства, що курсували між двома країнами до березня 2022 року.
– У фінській компанії зазначають, що уряд росії знехтував своїми фінансовими зобовʼязаннями перед спільним підприємством “Karelian trains”, тому “VR” викупила кредити фінсько-російської компанії, отримавши право використовувати потяги.

9. Колишнього співробітника ФБР Чарльза Макгонігала засудили до чотирьох років ув’язнення за роботу на російського бізнесмена, засновника «Русала» Олега Дерипаску.

– На замовлення Дерипаски Макгонігал займався пошуком негативної інформації про президента «Норнікеля» Володимира Потаніна і отримував за це приховані платежі.
– Він також намагався домогтися виключення Дерипаски зі списку санкцій США.
– Суд визначив йому покарання у вигляді 50 місяців тюремного ув’язнення та зобов’язав виплатити до 40 тисяч доларів штрафу.

Автор