Санкції на часі. 14.12.2023

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 14.12.2023.

1. росія втратила 5% економіки через війну проти України. Такого висновку дійшли в Мінфіні США.

– Вторгнення в Україну та окупація українських територій «сприяли швидкому зростанню витрат, знеціненню рубля, збільшенню інфляції та напруженості ринку праці, що відображає втрату робочої сили» в економіці, зазначила автор звіту головний економіст Управління з контролю за іноземними активами (OFAC) Мінфіну США Рейчел Лінгаас.
– Згідно з оцінкою Мінфіну США, росія витратила на оборону понад $100 млрд — майже третину від запланованих загальних витрат на 2023 рік.
– У 2024 році, згідно з затвердженим бюджетом, кремль збирається витратити на оборону та силові органи 14 трлн руб., або 38% від усіх бюджетних видатків.

2. Розвідані запаси газу (категорії А, В1 та С1) у росії скоротилися у 2022 р. на 1,4% до рівня попереднього року і на 1 січня 2023 р. становили 43,9 трлн куб. м.

– При цьому порівняно з 2013 р. запаси газу в країні знизилися на 11,3%.

3. Майже за два роки війни в Україні кількість фінансових пірамід у росії зросла на 250% і досягла історичного рекорду.

– Якщо у 2021 році у чорному списку російського Центробанку їх було 870, то станом на початок жовтня поточного року в ньому було вже 2176 таких проектів.
– Зростання числа таких проектів пов’язані з пошуком росіянами додаткових доходів через погіршення ситуації в економіці.

4. В росії через відхід західних фармкомпаній західні ліки почали замінювати на іранські.

– Іранська фармкомпанія CinnaGen розпочала в росії клінічні випробування ліків від діабету другого типу.
– До 2022 року основним препаратом від діабету другого типу на російському ринку був «Оземпік» від датського виробника Novo Nordisk.
– Однак у листопаді 2022 року Novo Nordisk направила до Росздравнагляду повідомлення про припинення поставок до країни.

5. У росії зафіксували надлишок китайських автомобілів на складах – нерозпродано вже близько 175 000.

– Продаж китайських автомобілів у дилерських центрах рф впав на 60% з жовтня.
– Також очікується зниження попиту на початку 2024 року.
– Причини – підвищення ставки Центробанку, утилізаційного збору та зниження обсягів кредитування, близько 70-80% автомобілів купується в автосалонах у кредит.
– Зараз середня ціна китайського авто – 3,4 млн рублів, і купувати їх у кредит невигідно.

6. Європейський Союз знову не зміг схвалити дванадцятий пакет санкцій проти російського терористичного режиму.

– Причиною розбіжностей стало те, що Австрія виявилася незадоволеною рішенням української влади включити банк Raiffeisen до переліку міжнародних спонсорів війни.
– Відень несподівано захотів вивчити неназвані “юридичні аспекти”, хоча раніше вони австрійське уряд не хвилювали.

7. Естонія закінчила будівництво 40 кілометрового паркану вздовж свого південного кордону із рф.

– За підтримки ЄС Естонія вживає заходів зі зміцнення кордону через загрозу можливих провокацій з боку рф.
– Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс зазначив, що основна мета полягає у створенні високотехнологічної прикордонної інфраструктури.
«Покриття майже 340 кілометрів кордону — це складне завдання, незалежно від того, чи є це будівництвом паркану на суші, чи впровадженням систем спостереження на воді. Естонія подала заявку на фінансування від Європейського союзу для розвитку таких можливостей, як безпілотне спостереження і радіолокаційний моніторинг позицій», — зазначив Ляенеметс.

8. Афганістан з січня по листопад 2023 року вдвічі збільшив закупівлю російського зрідженого вуглеводневого газу.

– ЗВГ використовується в тому числі як паливо. За даними агентства, його постачання до Афганістану залізницею в січні-листопаді перевищили 176 тис. тонн.
– Загальний обсяг експорту ЗВГ з росії до Центральної Азії за 11 місяців також збільшився вдвічі і становив 390,1 тис. тонн.

9. Болгарські законодавці в середу зробили перший крок до скасування винятку з санкцій, який приніс росії мільйони євро, прислухавшись до зростаючих закликів до дій.

– Зазначається, що цей крок був зроблений невдовзі після повідомлення, що з серпня по жовтень Болгарія імпортувала російську нафту за ціною, вищою за встановлену “Групою семи” та ЄС, що принесло росії 430 млн євро у вигляді прямих податків.
– Ця торгівля була легальною, оскільки Болгарія отримала єдиний у своєму роді виняток із заборони ЄС на імпорт російської нафти морським транспортом, що підпадає під дію санкцій.
– Між тим, ця лазівка також дозволила москві отримати значні прибутки. Загалом, виняток приніс росії 2 млрд євро доходів від експорту з моменту введення санкцій, що, як оцінюється, призвело до сплати москві 1 млрд євро податків.
– Після цього повідомлення уряд Болгарії оголосив про плани припинити користування цим винятком з-під санкцій ЄС 1 березня замість попереднього, самостійно встановленого крайнього терміну 31 жовтня.
– В середу болгарські законодавці розпочали процес перетворення цього плану на закон: економічний комітет парламенту проголосував за цю пропозицію.

10. У липні-серпні 2023 року Відень закупив майже 56 млн куб м газу на місяць, – дані ОМV.

– Це більше половини обсягу транзиту палива через Україну до ЄС.
– Завдяки постачанню заповненість австрійських сховищ досягла 97%.
– При цьому Австрія продовжує отримувати російський газ на підставі довгострокового контракту з «Газпромом» аж до 2040 року.
– Водночас Відень активно нарощує реекспорт газу сусідам, які відтягують повну відмову від російських енергоносіїв.

11. Біржа віртуальних валют із Сан-Франциско заплатить понад $1,2 млн за порушення санкцій США проти росії.

– Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США повідомило про укладення домовленості з компанією CoinList Markets LLC про цивільну відповідальність на суму в $1,207,830 за порушення санкційного режиму, запровадженого Сполученими Штатами проти росії та окремих (тимчасово окупованих) територій України.
– Згідно з Мінфіном США, у період з квітня 2020р. по травень 2022р. CoinList Markets LLC, біржа віртуальних валют, яка знаходиться в Сан-Франциско, здійснила діяльність із обробки 989 транзакцій від імені користувачів, які проживають в АР Крим, чим порушила американський санкційний режим.

12. «Скандинавські авіалінії» прибрали з меню какао Nesquik через внесення Nestle до українського списку «спонсорів війни».

– Nestlé потрапила до списків через те, що її товари продовжують продаватися в російських магазинах.
– Більше того, відмовитись від гарячого шоколаду можуть і в норвезькій мережі готелів Strawberry.

Автор