«Мін і бетону нашій державі вистачить» (фото)

Ірина Геращенко

В щоденних зверненнях Зеленського, окрім звичного протоколу і інформації про президентський графік, іноді між рядків бувають дійсно дуже важливі сигнали.

В останньому повідомленні про засідання Ставки президент акцентував увагу на будівництві фортифікаційних споруд. Фраза «мін та бетону нашій державі вистачить» розшифровується як посилення оборони. І говорить про обʼєктивну ситуацію на фронті.

Саме про це Європейська Солідарність кричить вже півроку, наголошуючи, що окупанти, зайнявши території, відразу будують капітальні бліндажі та кілька ліній фортифікацій, мінуючи кожен метр української землі.

Українська ж влада не спромоглася побудувати нові захисні лінії навіть на кордоні з РФ після героїчного звільнення нашими ЗСУ Чернігівщини, Сумщини, Харківщини.

Коли ми наполягали на збереженні частини військового ПДФО в регіонах, то якраз подали поправки, що 10 % податку має йти на фортифікаційні споруди. В регіонах є відповідна будівельна техніка і робоча сила, й завжди саме інженерні війська і регіональна влада відповідали за фортифікаційні споруди. Саме ці оборонні рубежі, забетоновані нашою командою навколо Авдіївки в 2016-18 рр., не дали зараз окупантам шансу легко взяти місто.

До речі, в останньому звернені Зеленського йдеться, що «має бути відповідна робота в громадах». Все вірно! Але ж гроші в громад забрали на службу Держспецзвʼязку законом №3428-IX від 08.11.2023, який проголосували Слуги і ОПЗЖ.

За які кошти громади тепер будуватимуть ці фортифікаційні споруди?

Нещодавно в ЗМІ була інформація, що віце-премʼєр із цифровізації М. Федоров проводив нараду разом з МО щодо фортифікаційних споруд. Але в Мінцифри є «Дія» і немає екскаваторів, аби рити окопи. Чому не Мінрегіон цим займається? Чому всі рішення приймаються з затримкою на рік?

Звичайно, я дуже тішуся, що команда Зеленського читає виступи представників «ЄС», і наші думки лягають в якісь логічні рішення. Шкода, що з запізненням і якось навиворіт, бо не дуже розумію, як Мінцифри буде заливати бетоном і закладати мінами наші кордони і рубежі, куди пруть окупанти.

Й звичайно, ОП має чесно говорити з суспільством. Бо про контрнаступ позитивні позаштатні радники кричали з кожної праски. А про оборону між рядками говорить президент.

Управлінський хаос і безпорадність уряду ведуть країну до дуже важких часів. Ще раз переконуюсь, що сценарій зупинити це один – негайне переформатування КМ в уряд національноїнальної єдності.

Й можна хоч сто раз закривати опозиції рота, кошмарити і блокувати відрядження, але в цьому і є наша місія – говорити правду заради держави. Аби її ще чули.

 

На фото: У Київській області на взводних і ротних опорних пунктах встановлюються довготривалі вогневі споруди для ведення оборонного бою, листопад 2022 р. Фото: Facebook Олександр Павлюк

Автор