Поради щодо здорового медіаспоживання під час війни

Леся Медведенко  / АрміяInform

Нікому не смакує черствий хліб чи зіпсоване м’ясо, бо ж здорове харчування — опція, яка в усіх людей за замовчуванням увімкнена. А як щодо здорового споживання медіа? Для здоров’я перевірена інформація не менш важлива, ніж якісна їжа. І особливо під час війни. З якими джерелами варто попрощатися та як упіймати ментально-новинний баланс? Корисні поради щодо здорового медіаспоживання під час війни підготували в лабораторії психології масової комунікації й медіаосвіти Інституту соціальної та політичної психології Національної академії педагогічних наук України.

  • Не ведіться на тривожний інформаційний вир. «Прилипнути» до екрана дуже легко: ніби тільки глянув, а години вже немає. Блукання в мережі призводить до залежності.
  • Не дозволяйте медіа помножувати стреси. Якщо відео або текст викликають напруження чи хвилювання — це ознака того, що вашим станом можуть маніпулювати.
  • Не сприймайте хибні пояснення. Реальні факти іноді інтерпретують у потрібний бік. Такі тексти містять фрази: «ймовірно, це означає…», «видається так, що..» і багато інших припущень.
  • Уникайте медіатригерів. Повідомлення про трагедії можуть викликати негативні спогади в людей, якщо вони чи їхні близькі опинялись у схожих ситуаціях.

Використовуйте перевірені джерела. Щороку журналістська громадськість складає білий список якісних онлайн-медіа — останній тут.

  • Пильнуйте свої підписки в соцмережах. Анонімні телеграм-канали не несуть відповідальності за публікації, а ще — часто змінюють власників та можуть бути використані ворогами.
  • Регулюйте час, витрачений на новини. Кожне медіа зацікавлене, щоб ви переглядали саме його контент. Між екранними сеансами та живим спілкування має бути баланс.
  • Навчіться перемикатися. Вимкніть відео і звук, якщо вас накриває хвиля емоцій. Відрегулюйте свій стан: знайдіть очима п’ять предметів навколо вас і подумки назвіть їх.

Швидко — ще не означає якісно. Серйозні медіа витрачають час на перевірку інформації. А якщо тексти викликають багато емоцій, опубліковані швидко, але не містять підтверджених фактів — варто задуматися.

Аптечка емоційної самодопомоги — завжди поруч. Майте заготовки дієвих способів угамування непроханих емоцій. Безліч варіантів, наприклад, заспокійливі техніки дихання можна знайти ось тут.

Медіадієта — запорука ментального здоров’я. Свідомо не використовуйте смартфон під час їжі, спілкування чи інших важливих справ. Ваш час — ваші правила. Дружба з медіа та гаджетами має покращувати здоров’я й ментальний добробут. Якщо це не так, то час змінювати правила дружби.

Усі поради тут.

Проєкт реалізує Координаційний центр КМУ / Mental Health UA за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я у межах ініціативи першої леді Олени Зеленської — Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як?

Джерело

Автор