Санкції на часі. 30.10.2023

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 30.10.2023.

1. Закредитованість росіян швидко зростає.

– На 1 липня 2023 року активні кредити та позики в банках та мікрофінансових організаціях (МФО) мали 46,7 млн росіян.
– За січень-липень загальна кількість клієнтів із заборгованістю зросла на 2,1%, переважно за рахунок клієнтів банків, що набирають дедалі більше кредитів.
– Зокрема, кількість позичальників, які одночасно мають три та більше кредитів, за першу половину 2023 року збільшилась на 14,3% – до 11,2 млн осіб.
– За рік таких боржників побільшало на 2,2 млн. Загалом на 1 липня в росії налічувалося 42,5 млн банківських позичальників, тобто тих з них, хто має три кредити та більше, – понад 25%.
– Загальна заборгованість таких позичальників зросла до 14,1 трлн. рублів, збільшившись за півроку на 16,5%.

2. росія намагається утримати курс рубля до виборів навесні 2024 року, продовжуючи тиснути на великий бізнес.

– В росії планують зобовʼязати топ-експортерів звітувати перед Центробанком про валютні активи за кордоном.
– Під обов’язкове розкриття потраплять, зокрема, «тіньові» запаси валюти, які великий бізнес тримає на рахунках іноземних дочірніх структур.
– Лише за 2022 рік російські компанії накопичили за кордоном близько $80 млрд сировинної виручки.

3. Країни G7 з партнерами погодилися створити стійкі ланцюги постачання найважливіших мінералів, таких як рідкоземельні елементи, які використовують у електромобілях.

– Міністри G7 прагнуть посилити співпрацю з країнами, багатими на ресурси, включаючи країни так званого Глобального Півдня, оскільки роль, яку вони відіграють у побудові стабільних ланцюгів поставок, вважається все більш вирішальною в сучасних геополітичних умовах.
– Війна росії проти України та напруженість між США та Китаєм щодо передових напівпровідників і технологій, серед інших питань підкреслюють важливість економічної безпеки та ланцюгів постачання матеріалів, необхідних для виробництва комп’ютерних чіпів та батарей.
– Учасники також обговорюють свою відповідь на “економічний примус”, оскільки деякі демократичні країни критикували Китай за застосування таких тактик як домінування в торгівлі, щоб чинити тиск на інші країни задля досягнення своїх політичних цілей.

4. Нафта продовжує дешевшати на тлі загрози ескалації конфлікту на Близькому Сході.

– Попри ескалацію конфлікту на Близькому Сході ціна на нафту Brent продовжила знижуватись до 89,27 дол за барель.
– За словами керуючого директора SPI Asset Management Стівена Іннеса, ціна на нафту знижується, оскільки Ізраїль ставиться до ситуації з обережністю, і це дає надію на те, що найгірший сценарій конфлікту не матеріалізується.

5. Німеччина хоче імпортувати природній газ з Африки.

– Канцлер Німеччини Олаф Шольц розповів, що його країна прагне імпортувати природний газ з Нігерії.
– Він також нагадав про те, що зараз Нігерія має у своєму розпорядженні найбільші запаси газу на континенті, і підкреслив важливість для Берліна уникнути залежності в російському газі.

6. Туреччина в серпні 2023 року збільшила імпорт російського газу на 7,4% до 2,27 мільярда кубометрів у річному вираженні.

– Постачання газу з рф до Туреччини зростають другий місяць поспіль.

7. Європейський центральний банк (ЄЦБ) продовжує чинити тиск на банки з метою послаблення зв’язків з росією.

“Ми продовжуємо чинити тиск на банки, щоб вони скорочували обсяги діяльності і, можливо, виходили з ринку. Ми визнаємо, що існують юридичні обмеження, і що для виходу з бізнесу необхідно знайти відповідних покупців і отримати дозвіл місцевої влади в росії, що не завжди легко”, – заявив голова ЄЦБ Андреа Енріа.

Автор