Санкції на часі. 19.10.2023

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 19.10.2023.

1. Чистий прибуток російського виробника добрив «Уралкалій», одного зі світових виробників та експортерів хлористого калію, скоротився на 98%.

– Виручка “Уралкалій” за дев’ять місяців скоротилася на 26%, валовий прибуток – на 42,12%, прибуток від продажів – на 17,8%.

2. Стоматологічні послуги в росії подорожчають щонайменше на 30% вже до Нового року.

– Основну частину матеріалів на ринку займала продукція іноземних компаній.
– Після їх виходу з росії асортимент значно скоротився і впала якість, а вартість матеріалів стала вищою.
– При цьому ціни продовжують зростати, бо запаси зарубіжних матеріалів поступово закінчуються.

3. Китайські магістральні тягачі, призначені для перевезення вантажів на великі відстані, подорожчали в росії на 75% після девальвації рубля, а з їх обслуговуванням виникли проблеми.

– Китайські виробники користуються монополією після відходу європейських компаній, а ціна тягача, який на початку року коштував 6 млн руб, зараз сягає 10 млн руб.
– Одночасно виник дефіцит запчастин, таких як гальмівні диски та колодки, а також деталі для коробок передач і двигунів.

4. США запровадили нові санкції за сприяння військовим програмам Ірану.

– Сполучені Штати запровадили санкції проти близько 20 юридичних і фізичних осіб, пов’язаних з розробкою Іраном балістичних ракет і безпілотників.
– «Управління з контролю за іноземними активами Мінфіну США запровадило санкції проти 11 фізичних осіб, восьми юридичних осіб та одного судна з Ірану, Гонконгу, КНР та Венесуели, які сприяють дестабілізаційним програмам Ірану з розробки балістичних ракет і безпілотників літальних апаратів (БПЛА)».

5. Сполучені Штати дозволили деякі операції з нафтогазовим сектором Венесуели на шість місяців.

– У рамках ослаблення санкцій проти Венесуели США також дозволили взаємодію з державною золотодобувною компанією Minerven.

6. Країни G7 обговорюють конфігурацію заборони російських діамантів.

– Потенційно це може бути дуже відчутним ударом по російському діамантовому експорту.
– Росія – найбільший у світі виробник необроблених алмазів, що забезпечує 30% ринку.
– На Заході шукають способи скоротити прибутки росії від експорту алмазів шляхом створення механізму, який дозволить відстежити походження каміння.
– Якщо такі заходи будуть реалізовані, митниці західних країн не зможуть пропускати алмази без документів, що підтверджують країну їхнього походження, запровадивши таким чином не лише пряму, а й опосередковану заборону на ввезення російських алмазів з-за меж росії.
– Найлегший варіант – заборона алмазів із рф вагою більш карата з вибірковими перевірками виробників.
– Французи пропонують повну заборону на російські круглі білі алмази вагою понад 1 карат у перший рік, у другий рік – понад 0,5 карат. Але контролю майже не буде.
– Індія запропонувала введення сертифікатів GEMPACT для каміння вагою понад 1 карат на 1 рік. Перевірки будуть у зоні відповідальності GEMPACT.
– Бельгія виступає за блокчейн-сертифікати, які дозволять відстежити кожну партію товару. Заборона у цьому випадку буде тотальною.

7. Німеччина та Велика Британія не збираються відновлювати відносини з росією у сфері торгівлі енергоресурсами навіть після закінчення війни в Україні, заявив посол Німеччини у Великій Британії Мігель Бергер і підтвердив міністр енергетики Великобританії Грем Стюарт.

– Європа скоротила залежність від енергоносіїв із рф після рішення путіна ввести війська в Україну.
– Минулого року ЄС заборонив імпорт російського вугілля та нафти.
– У вересні було повністю зупинено прокачування основним маршрутом постачань — трубопроводом «Північний потік».
– Також було припинено транзит через Польщу до Німеччини газопроводом «Ямал — Європа».
– Якщо до війни Євросоюз отримував від росії близько 40% свого газового імпорту, то тепер 10%.

8. Товарообіг Японії та рф у вересні скоротився на 54,5% порівняно з минулим роком, до $534,7 млн, випливає з даних японського Мінфіну.

– У вересні 2023 року Японія знизила експорт легкових автомобілів до на 51,8% проти 2022;
– імпорт вугілля із рф скоротився на 49%;
– імпорт ЗПГ із рф скоротився на 33,7% порівняно з тим самим періодом минулого року;
– експорт заліза та сталі до рф скоротився на 90%.

9. Казахстан ввів заборону експорту до рф 106 товарних позицій.

– Заходи експортного контролю, аналогічні тим, що встановили країни Заходу після початку війни в Україні, торкнуться чіпів, а також електроніки, які можуть використовуватися в ході війни.
– “Вказані 106 найменувань товарів не виробляються в Казахстані, а раніше реекспортувалися через Казахстан. Імпорт до Казахстану здійснюється, але експорт — ні”, – повідомив віце-міністр торгівлі та інтеграції Казахстану.
– Загалом через Казахстан та інші хаби паралельного імпорту (Грузію, Вірменію, Туреччину, Узбекистан, Азербайджан, Киргизстан та Таджикистан) росія лише з Євросоюзу ввезла товарів на $14,1 млрд за першу половину 2023 року.
– Порівняно з тим же періодом 2022 року обсяги такого імпорту злетіли майже на 60%, або $5,2 млрд.

Автор