Цікавинки проєкту Держбюджету-2024

Ніна Южаніна

А тепер про підготовку до розгляду в сесійній залі проєкту бюджету на наступний рік.

Отже, висновок бюджетного комітету “Щодо підготовки до першого читання законопроекту за №10000” на 34 сторінках вже є на сайті ВР.

Про те, що комітет розглядав пропозиції народних депутатів на робочих засіданнях (протягом двох днів), не можна не зауважити: так, технічно можна сказати, що запрошувались автори пропозицій, по факту — нічого слухати і не хотіли, як би не намагалась звернути увагу на свої пропозиції.

Я підготувала 30 пропозицій (не тисячі, як деякі “слуги” говорять) і запропонувала, знову ж таки, за всіма розпорядниками розібратися з:

  • завищеними видатками на оплату праці (більше рівня 2023 року, збільшеними на індекс інфляції 10,8%);
  • новими видатками розвитку (придбання різної техніки та покращення умов забезпечення робочих процесів міністерств і відомств);
  • витратами на так зване «державне стимулювання створення індустріальних парків», «підтримку реалізації інвестпроектів», «підтримку внутрішнього попиту на вітчизняні товари» і т. д.

Неймовірно, але:

  • по оплаті праці завищено видатки на 2 млрд 562 млн грн!
  • по видатках розвитку — на 3 млрд 183 млн грн!
  • по різних інших «інвестнянях» — на 14 млрд 207 млн грн!

Неймовірно, але в процесі обговорення моїх пропозицій висвітлили ЩЕ ОДНУ АФЕРУ ВЛАДИ, коли через тимчасову зміну законодавства ВЛАДА ЗАЛІЗЛА У ВНЕСКИ кожного українця!

Мова йде про Фонд безробіття, куди зараховується частина ЄСВ, який сплачений із заробітної плати всіх громадян і доходів підприємців (4,8058%) та грошового забезпечення військовослужбовців (2,7488%).

По суті, кожна працююча людина після втрати роботи отримувала кошти за рахунок Фонду протягом 360 днів у розмірі до 80% середньої зарплати особи (залежно від стажу).

У період воєнного стану строк виплати безробітному скоротили в 4 рази (до 90 днів), а розмір виплати обмежили 1 розміром мінімальної зарплати (6700 гривень на місяць).

І тут найважливіше: коли виник нерозподілений залишок коштів у розмірі 10 млрд грн., то, оскільки це страхові кошти Фонду безробіття, які повинні бути використані на соціальні програми, необхідно було б переглянути систему виплат допомоги по безробіттю (в крайньому випадку, перерахувати їх до Пенсійного фонду, бо від ЄСВ зараховується до 97% до ПФ).

АЛЕ ж влада вирішила спрямувати їх на забаганки наближених осіб, серед яких: стимулювання створення індустріальних парків, інвестняні, підтримка внутрішнього попиту на вітчизняні товари та послуги (нова програма, деталі якої ніхто не знає).

У підсумку розбирались-розбирались і все залишили «як є», а навіщо комітету нариватися на неприємності, ще когось образять.  😆

Ще багато деталей — пізніше.

Автор