Ізраїль – українське відлуння

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

“Чому вас так цікавить той Ізраїль, у нас що війна завершилася/проблем більше нема?!”, – питають в коментах. Зараз поясню чому. Хоча й дивно таке пояснювати в епоху глобалізації, коли події в одній частині світу обов’язково впливають на весь світ.

Отже. Ввімкнемо логіку. Кому найбільше вигідний конфлікт? Відповідь – Росії. Але не тільки їй.

Я цілковито згоден з Олегом Шарпом, причин вторгнення ХАМАС в Ізраїль дві. Перша – створити джерело напруги, яке відволіче світ від України. Спроба явно зірвалася, попри заклики ХАМАС мусульманське населення регіону масово воювати не побігло, всенародного ісламського повстання не вийшло, Ізраїль швидко опанував ситуацію.

Друга причина – зірвати переговори Байдена з лідерами Саудівської Аравії щодо збільшення саудитами видобутку нафти, аби збити світові ціни. Для Москви це черговий “удар в псину”, економічне становище Росії і так не ах. Проте. Зірвати переговори США із саудитами зацікавлені також Іран, Сирія та інші країни “ОПЕК+”. Список тих, чиїми руками міг бути підготовлений ХАМАС до атаки, чималий.

Доречне питання, а як атаку ХАМАС проспав Моссад? Правильне питання звучить так, як атаку проспали Моссад, ЦРУ, МІ-6 та БНД? Очевидно, західні розвідки попередили б ізраїльських колег. Тобто вони не знали про вторгнення також?

Я цьому маю одне пояснення – вторгнення в Ізраїль планував не ХАМАС. Звісно, з ХАМАСОМ було все домовлено, ХАМАС заздалегідь підготував бойовиків, ХАМАС провів низку дезінформаційних заходів. Але. ХАМАС не накопичував у себе зброю, боєприпаси та гроші для цієї атаки. Ці процеси точно помітили б західні та ізраїльська розвідки. Все це було в Сектор Газа привезено зовні, перед самим вторгненням. Привезти все це могли тільки з Єгипту, Сектор Газа ні з ким іншим не має кордону (крім Ізраїлю, звісно).

Масштаб задуму, гадаю, уявити не складно. В задачі запитується – хто міг таке спланувати? Чиї спецслужби однаково впливові і в Єгипті, і в Сирії, і в Ірані, і в ХАМАСі та в Хезболлі?

Що до цього всього нам? А от що.

Є надія, що ставлення Ізраїлю до нашої війни сильно зміниться. Нинішнє вторгнення – наймасштабніше від 1973 року. Кількість загиблих, скалічених і викрадених зараз така, що Ізраїль просто змушений буде реагувати. Ізраїль стосовно нашої війни досі дотримувався позиції “і вашим, і нашим” серед іншого тому, що сподівався, нормальні стосунки з Москвою убезпечать його від загрози з боку ХАМАС та інших ісламських терористів. Мовляв, Москва втримає їх від дурниць. Здобув Ізраїль в результаті наймасштабніше вторгнення на свою територію від 1973 року починаючи. Ставка явно не спрацювала. Позиція буде переглянута.

Та є ще дещо. Вторгнення ХАМАС в Ізраїль показало, світова безпека під загрозою. Кожна банда що має зброю, може цю зброю безкарно застосувати. А країна розміром в 1/9 земної поверхні силами своїх пропагандистів регулярно погрожує світу то застосуванням ядерної зброї, то забезпеченням зброєю та грішми терористів. Досі лунали тільки погрози. Тепер полилася кров.

У прибічників надання допомоги Україні щойно з’явився дуже вагомий аргумент. Якщо Україна не переможе у війні, всі терористи світу побачать – Захід слабкий. Можна атакувати. Про спокій після такого Захід буде змушений забути надовго. Голову піднімуть всі терористичні рухи і всі войовничі фанатики.

Всі, хто у це не вірить, можуть подивитися на Ізраїль.

І так, почекаємо, як сам Ізраїль пояснить дивну “сліпоту” своїх спецслужб. Варіантів два. Або Моссад в повному складі треба звільняти, або доведеться озвучувати версію зовнішніх режисерів вторгнення. Тих, що зі скрепами.


Андрій Бондар

А після вчорашніх подій в Ізраїлі, до речі, флешбекнуло чимось до болю знайомим – 24.02.2022.

Так ще збіглося, що якраз увесь день їздив Київщиною – Федорівка, Димер, Демидів, Гостомель, Буча, Ірпінь, Бородянка. Місця масових убивств і поховань, а паралельно – та сама Буча і така сама Бородянка, тільки в Ізраїлі, з твоїми друзями й однокласниками, з їхніми дітьми і старими тещами, взятими в заручники.

Ні, не буває тепер чужого болю. В Ізраїлі вбивають наших друзів і людей нашої цивілізації. Не можу в ці дні, як і завжди, не бути з Ізраїлем і його людьми. 🇮🇱 🇺🇦


Олексій Петров

Ну що, пройшло майже дві доби, як Ізраїль вступив у чергову війну за своє існування. І спробую зробити деякі висновки.

По-перше, знову показали своє гниле нутро диванні іксперди у військових питаннях. Їм так радісно було від того, що територію Ізраїля фактично засипали ракетами, що вони радісно почали стрибати по гілках та скиглити: «Акела промах… І що ви тут усі розповідали про той Залізний купол, повз якого наче не пролетить жодна ракета? Там чуваки на парапланах пролітали, не те що ракета… ги-ги-ги», і потім вже шмарклі рукавом витерли та розмазали по щоці. Ну іксперди же. Фахівці срані.

Жодна система ППО та ПРО не дасть стовідсоткового результату. Жодна! Навіть сама сучасна. І відповідь на питання «А чому? Вона ж така розпіарена» проста. Якщо в комплексі три пускових і на кожній по чотири ракети, то при одночасному пуску багатьох ракет вони відповідно зібʼють дванадцять цілей. А тринадцята ракета пролетить. Якщо їх буде тринадцять. А якщо тисячі? Саме таку кількість Хамас майже одночасно відправив по теріторіі Ізраїля. Хто мені скаже, скільки з них долетіло до цілі? І що було би, не будь там «Залізного куполу»? Ах, чому той самий «купол» не збивав параплани? На це питання фахову відповідь нададуть виключно люди в білих халатах.

Стрибки по гілках продовжились, але вже з іншими криками стосовно Цахал, який вважають однією з найсучасніших армій. «Ги-ги-ги! Танки проїбали! Армія срана!», – кажуть люди, які від армії тримаються на відстані в тисячі кілометрів. Сподіваюсь, що зараз дебільного гумору поменшало, коли Армія оборони Ізраїля взялася за справу. Сучасна армія. Оснащена всім, що треба для ведення бойових дій. На хвилиночку, ВПС цієї дууууууже маленької країни озброєні у тому числі надсучасними F-35. І вже сьогодні, вперше за 50 років армія Ізраїля отримала повний карт-бланш на ведення бойових дій та знищення ворога. Хтось скаже «Ну і шо?». А те, що Цахал до цього готовий, себто навчений та оснащений. І як я вже сказав раніше, зупинити Ізраїль, який вже неодноразово показував свою бойову ефективність, буде надскладно.

Безумовно, як тут не звернути увагу на провал (начебто провал) славнозвісного «Моссад». І цю тему також радісно обговорювали там, на гілках. Із криками «Та шооооо вы ото рассказывали про то, какая у них крутая разведка? Абасрались? Просмотрели? Проеб@ли?». Хто їм сказав, що спецслужби Ізраїля (Моссад, Аман, Шабак) не побачили підготовку до атаки? Особисто керівник відповідного відділу з Моссаду зателефонував? Цілком можливо, що на застереження керівництво країни просто не звернуло увагу. «Так не буває!», – скажете ви? Буває! І нагальний приклад памʼятають усі. Тими шашликами Україна ще довго ригатиме. Дуже довго!

Окремо хотів би звернути увагу на тих, хто радіє факту, що вчора в Ізраїлі загинули сотні людей. Мовляв, «Так їм і надо за те, що нам не допомогли»! Скажіть, нешановні, а коли ви встигли загубити власний мозок? Ви точно впевнені, що спецслужби Ізраїля не надають Україні конфіденційну інформацію? Ви точно впевнені, що удари ВПС Ізраїля по деяких заводах в Ірані аж ніяк не принесли користі Україні? Аххххх, Голова ГУР і СЗР (служба зовнішньої розвідки) не відзвітували перед вами у телемарафоні?

Ну і, напевне, головне. Цікаво чути від деяких ікспердів їх дуже «фахові» думки: «Всьо! Нам не подходит доктрина безопасности Израиля! Видите. Абасрались. Только НАТО»! Безумовно, гарантована безпека країни – це повноправна участь у Північноатлантичному альянсі. Але одне аж ніяк не заважає іншому. І мати свою оснащену та навчену армію плюс сотні тисяч резервістів – це додатковий козир на будь-який випадок формату «А якщо не дай Боже».

Нагадаю просту істину. Якщо в твоїй країні не забезпечені питання безпеки держави, все інше не має ніякого сенсу. Ба більше, яка б не була сучасна поліція, але міцні двері та замки у вашій квартирі, карабін (бажано два) з добрячим запасом набоїв в сейфі точно не завадять.

Але я розумію, чому деяких істеричок не влаштовує система загальної безпеки Ізраїля. І відповідь відома усім. Там треба служити в Цахал. Усім. Ну майже усім. По-іншому ця система не працює. Саме тому зараз Ізраїль швидко поставив у стрій сотні тисяч резервістів. Навчених. Озброєних та екіпірованих усім необхідним. А звідкіля в такій маленькій країні взялися майже півмільйона резервістів? Відповідь очевидна. Напевне, там добре вивчили уроки власної історії, і тепер усі, ну майже усі, громадяни (ключове слово – громадяни) країни виявилися народженими для війни. І за свою країну вони порвуть будь-кого.

 

Фото: соцмережі

Автор