Дороги – це артерії економіки

«Дороги – це артерії економіки. Кожна гривня, витрачена на дороги, дає 2,5 гривні зростання економіки країни, – зазначив керівник Державного агентства автомобільних доріг України Славомір Новак на засіданні Уряду 18 серпня. – Активна робота, яка ведеться на дорогах, зумовлює не тільки появу хороших шляхів, але й сприяє появі нових компаній, створенню нових робочих місць, збільшенню податків до бюджету, що є основою для розвитку економіки країни».

Він зазначив, що громадяни України справедливо сварять погані дороги. Однак варто зауважити, що масштаби знищення українських доріг накопичувалися десятиліттями і на сьогодні є дуже великими. Змінити ситуацію можна, але на це знадобиться час.

«Нам багато що треба зробити, проте перші кроки у підвищенні рівня комфорту та безпеки на українських дорогах ми вже зробили», – зауважив керівник Укравтодору.

Важливим кроком удосконалення дорожньої інфраструктури є приведення її у відповідність до європейських стандартів та контроль якості ремонтно-будівельних робіт.

У межах удосконаленні системи контролю якості в Державному агентстві автомобільних доріг розробили нову концепцію контролю якості, новий Статут Дорожнього контролю якості, запропонували Проект закону щодо внесення змін стосовно контролю якості виконання ремонтно-будівельних робіт.

«Наш підхід до контролю якості доріг буде таким, – зауважив Славомір Новак, – щорічно на початку березня і в червні будемо здійснювати контроль виконання робіт і виявляти недоліки, які підрядники змушені будуть ліквідовувати у межах гарантії. Перший такий звіт із виявлення недоліків у виконанні робіт дозволив усунути чимало неякісних результатів робіт по всій країні. Там, де їх підрядник не усунув, будемо вживати усіх заходів, передбачених чинним законодавством».

Окрім дотримання стандартів якості ремонтів доріг, в Укравтодорі приділяють особливу увагу дотриманню стандартів: розмітки із використанням пластикової фарби або світловідбиваючих елементів, встановлення бар’єрного огородження, встановлення та підсвічування дорожніх знаків, організації червоно-білих переходів та підсвічуванню переходів на міжнародних трасах, дотримання стандартів водовідведення, облаштування відпочинкових майданчиків та придорожньої території, тимчасової розмітки під час проведення ремонтних робіт та забезпечення безпеки руху.

Вже цього року у межах забезпечення безпеки руху Укравтодор втілив в життя нові ідеї на дорогах міжнародного та регіонального значення.

Зокрема, облаштовано відповічинкові майданчики в Кіровоградській області, встановлено підсвічувані дорожні знаки з використанням сонячних батарей в Полтавській та Кіровоградській областях, впроваджено інженерні рішення уповільнення трафіку на в’їздах у населенні пункти у Полтавській області, запроваджено підсвічувані червоно-білі пішохідні переходи на дорогах державного значення у Київській, Кіровоградській, Львівській, Харківській, Івано-Франківській областях.

Джерело

Автор