Уроки Світових війн

Ростислав Павленко

1 вересня і уроки світових воєн підняли з памʼяті ще одну дату цих днів. 31 серпня 1907 угодою про розподіл впливів у Центральній Азії було сформовано Антанту – альянс-переможець у І Світовій.

Щоправда, перемогли Англія і Франція за підтримки США: росія не витягнула власних імперських амбіцій. Зрештою, Антанта і склалась як розвиток Entente cordiale – “сердечної угоди/згоди» між Англією і Францією, яка припинила багатосотлітнє протистояння між ними.

Завершення І Світової залишило багато важливих уроків. Серед них – необхідність завчасно бачити суспільні загрози (тоді – ліворадикальні рухи, сьогодні – популізм) і правильно проводити роботу з переможеними.

Останній урок спробували врахувати після ІІ Світової – переможені тоді залишаються переконаними прибічниками миру по сьогодні.

Але цей урок належатиме дуже ретельно врахувати після поразки росії в Україні. Адже, як і у випадку переможених у І Світовій, не йтиметься про окупацію території. Лише про правильний режим репарацій, компенсацій і контролю непорушності зобовʼязань.

 

Ілюстрація: Антанта. російський плакат 2014 р. Вікіпедія

Автор