Відповідаємо на запитання про медреформу. Випуск 1/10

Відповідаємо на найбільш розповсюджені запитання щодо медичної реформи.

1/50 Чи почалася медична реформа?
1 липня 2017 року мав стартувати перший етап медреформи в Україні. Але народні депутати відклали до вересня ухвалення законопроектів №№ 6327, 6604.
1 січня 2018 року розпочнеться зміна моделі фінансування системи охорони здоров’я в Україні на первинній ланці.
Оплата за надану медичну послугу пацієнту за єдиним тарифом на вторинній та третинній ланці буде впроваджуватися з 2019 року.
До 2020 року вся система охорони здоров’я перейде на прямі оплати від Національної служби здоров’я України лікарям та медичним установам усіх напрямків спеціалізації.

2/50 Чи торкнеться медреформа профілактики?
Сімейні лікарі та терапевти надають первинну медичну допомогу. Команда МОЗ розробила оновлений Порядок надання первинної медичної допомоги (ПМД). За цим документом лікарі ПМД у тому числі попереджають розвиток захворювань, зменшують потребу у госпіталізації та покращують якість життя.
Сімейний лікар або терапевт обов’язково періодично обстежує пацієнтів з підвищеним ризиком розвитку гіпертонічної хвороби, серцево-судинних захворювань, цукрового діабету ІІ типу, бронхіальної астми, ВІЛ/СНІД, туберкульозу, раку шийки матки, раку легенів, раку молочної залози.
Також сімейний лікар вакцинує відповідно до календаря профілактичних щеплень, обстежує пацієнтів з поодинокими випадками інфекційних хвороб, інформує про інфекційні захворювання, харчові, гострі професійні отруєння, незвичайну реакцію на щеплення, а також інформує регіональнті центри громадського здоров’я.
У свою чергу Центр громадського здоров’я МОЗ України та його регіональні центри проводть профілактику ВІЛ/СНІДу, туберкульозу, гепатитів С і В, інфекцій, що передаються статевим шляхом, вірусу Зіка.
Концепція розвитку системи громадського здоров’я була затверджена Урядом 30 листопада 2016 року. Ознайомитися з текстом можна за посиланням goo.gl/xJP3A6.

3/50 Чи збільшаться податки на медицину?
Додаткові цільові податки на охорону здоров’я не будуть вводитися. Величезний обсяг зарплат щомісячно виплачується в Україні в конвертах. Додатковий податок міг лягти на бізнес та на людей, які працюють по-білому. І став би додатковим стимулом для бізнесу йти глибше у тінь.
У законопроекті №6327 кошти на покриття послуг пропонуємо збирати із загальних податків. ПДВ платять усі, незалежно від статків.
Кошти на програму медичних гарантій щорічно визначаються у законі України про Держбюджет як частка ВВП у розмірі не менше 5%. Видатки на програму медичних гарантій є захищеними статтями видатків бюджету. Це також передбачено законопроектом №6327.

4/50 Як реформа подолає хабарі під час працевлаштування?
Нова модель фінансування допоможе збудувати систему, де пацієнт голосує «гривнею» за лікарні з кращими лікарями, медичним персоналом, обладнанням. Більше фінансування отримає медичний заклад, який обирають більше пацієнтів.
Українці звертаються до того лікаря і тієї лікарні, про яку кращі відгуки, де краще ставлення медичного персоналу та краще лікування. Тільки сьогодні пацієнти платять із власної кишені.
Після впровадження реформи платити за кожну послугу в рамках державної гарантованої програми буде держава. За таких умов уже лікарні будуть змагатися за кращих лікарів та медперсонал, пропонуючи більші зарплати та кращі умови роботи.
Звісно, щоб система запрацювала, необхідний час. Однак саме такий механізм дозволить врешті-решт усунути корупційну складову під час працевлаштування до комунальних медичних закладів.

5/50 Що включає первинна медична допомога?
Сімейний лікар:
– спостерігає за станом здоров’я пацієнтів із допомогою різних досліджень, діагностує та лікує найбільш поширені хвороби, травми, отруєння, патологічні, фізіологічні (під час вагітності) стани;
– супроводжує пацієнтів із хронічними захворюваннями;
– надає невідкладну допомогу;
– направляє пацієнта для надання йому вторинної (спеціалізованої) або третинної (високоспеціалізованої) меддопомоги;
– проводить профілактику: вакцинацію, огляди та дослідження пацієнтів з груп ризику;
– консультує.
Сімейний лікар може спостерігати неускладнену вагітність та спостерігати за здоровою дитиною відповідно до вікових особливостей та потреб. А також надавати окремі послуги паліативної допомоги. Наприклад, оцінити ступінь болю, призначити та виписати рецепт на наркотичні засоби, психотропні речовини для лікування больового синдрому.
У рамках первинної медичної допомоги пацієнти гарантовано і безкоштовно можуть отримати:
– Загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою
– Глюкоза крові
– Загальний холестерин
– Аналізи сечі
– Загальний аналіз сечі
– Електрокардіограма (ЕКГ) у стані спокою
– Мікроскопія харкотиння
– Швидкі тести на ВІЛ, вірусний гепатит, сифіліс
Сімейний лікар призначає ліки та виписує рецепти, за якими у тому числі можна отримати препарати за програмою відшкодування вартості ліків, що буде поступово включати все більше і більше захворювань та препаратів, а також оформлювати довідки, лікарняні листки.

Джерело