Список спонсорів війни – це про репутацію

Антон Швець

Боже, дай мені сил.

НІ, ВАС НЕ ЗААРЕШТУЄ СБУ, ЯКЩО ВИ БУДЕТЕ КОРИСТУВАТИСЯ АЛІЕКСПРЕСОМ ПІСЛЯ ТОГО, ЯК АЛІБАБУ ДОДАЛИ У СПИСОК СПОНСОРІВ ВІЙНИ.

І не тому, що СБУ погано працює. А тому що потрапляння компанії до списків спонсорів війни від НАЗК призводить ЛИШЕ ДО РЕПУТАЦІЙНИХ РИЗИКІВ і ВТРАТ і тільки для самої компанії та її керівництва. Єдиним (умовно)правовим наслідком від потрапляння установи до списку міжнародних спонсорів війни може бути потрапляння установи до че-ліста у світових скорінгових установ типу ВорлдЧек. І то це за доброю волею самого ВорлдЧеку. Все.

Це просто список компаній, які продовжують вперто працювати в рф, попри вмовляння української влади припинити це робити. Україна навіть не визнає ці компанії порушниками санкцій, бо інакше їх би включали у санкційні списки. Про це прямо на сайті НАЗК написано. Буквами. Українськими.

Люди, які кажуть вам, що раз Алі потрапив до списку, то у випадку покупки чогось там, СБУ пришиє вам фінансування тероризму. Ні, не пришиє. Бо для цього компанію повинні були б визнати спонсором терористів або терористичною організацією. Робить таке СБУ, РНБО та суди. Не НАЗК. І це окремий правовий статус. Який НАЗИВАЄТЬСЯ ІНАКШЕ!

Люди, які вам розповідають таку дікуху або клінічні ідіоти, або російськи агенти.

Список спонсорів війни створений ДЛЯ НАГАДУВАННЯ про той факт, що компанія працює в рф. І не стільки для того, аби нагадати українцям, зазвичай вони памʼятають. Скільки для нагадування іноземцям, що заробляти гроші в рф, навіть не порушуючи санкції, ПОГАНО ДЛЯ РЕПУТАЦІЇ.

Ось і все. Держава вас проінформувала, додавши АліБабу в список спонсорів війни. Можете далі спокійно купувати на Алі все, що забажаєте, і нічого вам за це не буде, бо список не має юридичних наслідків. Ні для компанії, ні для вас. Хоча я б, як і держава, порадив би вам цього не робити, окрім випадків якщо це допомагає вам нищити ворогів.

Список спонсорів війни – це про репутацію. Харош кожного разу влаштовувати паніку, коли вашу улюблену двужопу компанію, яка не бажає виходити з рф, туди додають. Погана репутація у компанії, і в список вона потрапила не тому, що українці погані (сама винувата), а тому, що компанія працює в рф. Звання міжнародного спонсора війни цей факт просто констатує.

Припиняйте працювати в рф – і сходу репутація поліпшиться. І зі списків приберуть. Хіквіжн, Райфайзен, Алі та інших. Вам просто нагадують, що вони двужопі. Ось і все.

Зробіть репост, бо несила вже читати нездатних прочитати опис на сторінці списку мамкіних аналітиків з їх пєрєдєламі ринку і матьоримі інсайдамі.

Автор