В Адміністрації Держприкордонслужби обговорили подальші кроки в рамках спільної спеціальної прикордонної операції «Кордон-2017»

З початку квітня цього року за ініціативи та під загальною координацією Держприкордонслужби тривають активні заходи спільної спеціальної прикордонної операції «Кордон-2017». Проводиться вона фактично на усій території держави та охоплює 15 прикордонних областей (крім зони АТО) та м. Київ. Операція направлена на зниження рівня протиправної діяльності на державному кордоні, в прикордонних районах та областях. Окрім підпорядкованих органів та підрозділів Держприкордонслужби до неї залучені територіальні підрозділи взаємодіючих структур, радіотехнічні частини Повітряних Сил ЗС України, ресурси прикордонних відомств суміжних держав і міжнародних організацій, серед яких Європейське агентство «FRONTEX» і Місія ЄС EUBAM.

Сьогодні в Адміністрації Держприкордонслужби відбулася координаційна нарада з представниками взаємодіючих органів, які беруть участь в операції. На ній учасники обговорили проміжні результати та подальші кроки спільних дій для управління діями сил і засобів в інтересах операції.

Зокрема, зазначалося, що у ході операції відмічається якісний рівень практичної взаємодії всіх залучених структур. Свідченням цьому є результати припинення спроб протиправної діяльності через державний кордон. На сьогоднішній день у ході спланованих заходів спільними зусиллями не допущено незаконного переміщення більше 170  незаконних мігрантів, затримано близько 900 порушників державного кордону та прикордонного режиму. Крім того, вилучено понад 160 одиниць зброї, 1100 боєприпасів, 21 кілограм наркотичних засобів, 760 тисяч пачок тютюнових виробів та 150 кілограмів бурштину.

Спільні заходи в рамках операції триватимуть до кінця листопада цього року.

Також відмічалося, що основними ризиками, які впливатимуть на подальший розвиток обстановки, залишатимуться спроби нелегальної міграції громадян з В’єтнаму, Шрі-Ланки, Індії, Туреччини та Бангладеш в країни ЄС і наміри громадян країн Середнього, Близького Сходу, ПСА та Африки незаконно в’їхати в нашу країну, в тому числі з використанням чужих чи підроблених паспортних документів. Інший напрямок протиправної діяльності пов’язаний з незаконним переміщенням через державний кордон товарів, особливо народного споживання та тютюнових виробів, як в Україну, так і з України, а також зброї, боєприпасів, наркотичних речовин та інше.

Саме тому учасники наради домовились не лише продовжувати, а й нарощувати спільні заходи міжвідомчих координаційних та мобільних груп і оперативно реагувати на нові способи дій порушників прикордонного законодавства. Також узгоджено питання спільних зусиль на тилових підступах до державного кордону, особливо з виявлення місць накопичення контрабандних товарів і місць зосередження та переховування нелегальних мігрантів тощо.

Джерело

Автор