Більшість біженців висловлюють сподівання повернутися додому

Ніна Южаніна

Більшість українських шукачів притулку, які залишили країну внаслідок російської агресії, висловлюють намір або сподівання повернутися додому. Про це свідчать результати останнього опитування Агентства ООН у справах біженців.

Так, 76% опитаних українців, які наразі перебувають у країнах ЄС і Молдові, заявили про свої плани або сподівання назавжди повернутися на Батьківщину.

Причому українці, які перебувають у сусідніх з Україною країнах Європи, мають вищі надії на повернення додому, ніж ті, хто виїхав до більш віддалених країн європейського континенту, – 71% проти 57%.

Крім того, з моменту переміщення понад третина українських шукачів притулку (39%) вже здійснили короткострокові візити до рідних регіонів. Це допомагає людям підтримувати зв’язок із родинами та громадами, а також ухвалювати рішення щодо умов можливого повернення.

Тим часом у громадянській мережі «ОПОРА» підрахували, що станом на червень 2023 року за кордоном перебуває 8 млн 177 тис. громадян України, тобто близько 20% населення нашої держави до 24 лютого 2022 року. Причому понад половину українців перебуває лише в трьох країнах:

▪️ Польщі — 22%,
▪️ Німеччині — 14,6%,
▪️ США — 11%.

Також багато громадян України знайшли прихисток у Чехії — 7,9%, Італії — 5%, Канаді — 4,9%, Іспанії — 3,4% та Ізраїлі — 2,75%.

Про те, що неповернення вимушених мігрантів в Україну коштуватиме економіці $113 млрд недоотриманого ВВП за 10 років, я писала тут.

 

Фото: Агентство ООН у справах біженців

Автор