Вісті з фронтів. 18.07.2023 (відео)

Костянтин Машовець

Російський фінт резервними вухами, або Як сховати зайве.

В мене тут нещодавно питали щодо резервів противника, готових до вводу в бій, якими розпоряджається безпосередньо гш ри-фи.

Так ось, для розуміння рівня “резервного напруження” декілька цифр по росіянським резервам:

– особового складу – 41.5 тисячі в\сл,
– танків – 62 одиниці,
– бойових броньованих машин (ББМ), всіх категорій – 192,
– артилерійських систем – 124,
– реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) – всього 13 одиниць,
– ПУ тактичних\оперативно-тактичних ракетних комплексів (ТРК\ОТРК) – 14 одиниць.

По суті, що це означає:

– У розпорядженні гш ри-фи на випадок “оперативного прориву” є резерви чисельністю у недоукомплектований армійський корпус (АК), в якому більш-менш боєздатними є “умовно-розрахунковими” 2 танкових батальйони + 6 мотострілецьких, ну й 3-4 артилерійських дивізіони, 1 реактивний дивізіон + 2 ракетних дивізіони, решта – територіальні війська та “стрілецькі” частини й підрозділи мобілізаційного резерву.

– Це не ті сили й засоби, якими реально “купірувати” оперативно-тактичний прорив військ противника, який стрімко перетворюється на оперативно-стратегічний.

– Очевидно, що таке становище склалося не само по собі й явно не є випадковим. Скоріше за все, командування військ противника було ВИМУШЕНЕ більшу частину своїх оперативних і стратегічних резервів або ВЖЕ ввести у діло, або вони знаходяться зараз на етапі оперативного розгортання на визначених напрямках (Куп’янський, Лиманський, Авдіївський, Запорізький і Краматорський).

– Насправді, основна маса російських резервів сконцентрована не на стратегічному, а на оперативних рівнях. Справа в тому, що у російського командування рівня оперативних угрупувань військ (ОУВ) у загашнику, безперечно, ще є, окрім вище вказаних військ(сил), власні резерви оперативного рівня, причому за обсягом вони цілком співставні з “гш-овськими”. Наприклад, у УВ “Восток” ще “десь вештаються” як мінімум 2 мотострілецьких бригади (омсбр), а у УВ “Запад” “на ничці” є ціла мотострілецька дивізія (мсд), правда, 2-хполкового складу. Це все відноситься формально не до резервного компоненту рівня гш, а до діючих військ безпосередньо, у складі “об’єднаного угрупування”, але в реальності це і є резервом “першої черги”.

– Наскільки я розумію, так звана “гонитва резервів” впевнено наближається до свого драматичного апофігею. Обидві сторони, наскільки я розумію, дуже добре усвідомили сенс прислів’я про те, що “зайва соломинка ломає хребет верблюду”, але обидві сподіваються на те, що ця соломинка буде саме їхньою.

Підсумуємо…

Наскільки нам (групі ІС) відомо, зараз в цілому ряді органів військового управління росіянських військ точаться досить жваві дискусії на рахунок виправданості задіяння цілого ряду резервних формувань (зокрема, у Південній операційній зоні).

Одна частина “управлінців” вважає, що це є “слишком поспешным решением”, інша виправдовує його “неустойчивостью передовых подразделений и их измотанностью” (маються на увазі понесені ними втрати).

Я думаю, їх “розсудить” українське військове командування, яке дуже добре опанувало методологію під назвою “рветься там, де тонко”. Справа в тому, що таких “тонких” напрямків і ділянок у росіян намічається загрозливо багато, а резервів для латання цих проріх не так вже і багато.

 

Фото: Костянтин і Влада Ліберови

Автор