Чи зможе влада повернути українців в Україну? (інфографіка)

Ніна Южаніна

Неповернення вимушених мігрантів в Україну коштуватиме економіці $113 млрд недоотриманого ВВП за 10 років (у цінах 2021 року). Про це йдеться в дослідженні, проведеному ГО EasyBusines та Центром економічного відновлення (ЦЕВ).

Точно повернеться в Україну близько третини вимушених мігрантів. Але з часом бажання вимушених мігрантів повертатись знижується через їхню інтеграцію у країнах-реципієнтах.

Навіть якщо більшість мігрантів повернуться, аби зростати з темпом 7% на рік, до 2032 року Україні потрібно залучити від 3,1 до 4,5 млн осіб робочої сили.

Без ефективної державної політики у сфері повернення мігрантів Україна може втратити до 113 млрд доларів ВВП за 10 років, що також може означати недоотримання близько 45 млрд доларів податкових надходжень.

Згідно з дослідженням EasyBusiness, будувати політику повернення вимушених мігрантів потрібно за трьома напрямами:

✓ Аналітично-комунікаційна робота має стати фундаментом в процесі добровільного повернення вимушених мігрантів. Україні потрібно співпрацювати з іншими країнами та вже зараз встановити ефективний зв’язок з мігрантами, аби реалізувати власні інтереси з повернення громадян.

✓ Другий напрям роботи, який може відбуватися паралельно з першим, – забезпечення базових потреб. Тобто вже сьогодні відбувається відбудова житла та інфраструктури, уряд працює над розвитком ринку праці.

✓ Третій напрям – впровадження заохочувальних стимулів.

Цікаво, чи у владі збираються дослухатися до таких рекомендацій, якщо неспроможні запропонувати свої методи повернення українців в Україну?

Інфографіка: EasyBusines

Автор