Порошенко в ефірі телемарафону «Наблизити НАТО» 14.07.2023 (фото, відео)

Петро Порошенко: Гарантії безпеки важливі, але вони не можуть замінити членство в НАТО

Петро Порошенко в ефірі телемарафону «Наблизити НАТО» на каналах «Прямий» і «5 канал» заявив, що гарантії безпеки без членства в НАТО не дадуть Україні сталого миру. Він зауважив, що у підсумковому документі Вільнюського саміту є лише декларація про наміри, і треба зробити все, щоб за рік до наступного саміту Альянсу виконати критерії членства, а не витрачати цей час на дискусії про гарантії.

«Гарантії – важливі. Але в жодному разі вони не можуть підмінити повномасштабне членство в НАТО. Гарантії повинні мати три речі. Перше: вони мають бути юридично обов’язкові. Із санкціями, якщо вони не виконуються. Поки що про це не йдеться. Друга позиція. Вони повинні мати чіткий перелік засобів і заходів, які будуть здійсненні. Там поки що написано лише «ми проведемо негайні консультації». І третя позиція. Гарантії мають бути складовою частиною нашого членства», – вважає п’ятий Президент.

«Я з жахом уявляю собі сценарій, коли рік до Вашингтонського саміту ми не будемо готувати країну до вступу в НАТО, а будемо вести переговори про якісь беззмістовні гарантії. Гарантії нас не врятують, без членства – це є безкінечна війна на виснаження України», – застерігає Порошенко.

Він вважає, що гарантії можуть бути прийнятні лише за зразком Фінляндії або Швеції – коли вони діють до моменту членства в НАТО.

«От ми через рік вступаємо, цей рік діють гарантії. Якщо нас відволічуть від членства переговорами про гарантії, це – поразка України», – говорить Порошенко.

«Отже гарантії зобов’язуючі, гарантії тільки до повномасштабного вступу в НАТО, гарантії, які забезпечать цей вступ через механізми реформ», – резюмує Петро Порошенко.

Джерело

 

Якщо Фінляндія і Швеція змогли, ми теж зможемо – Порошенко закликав об’єднатися навколо членства в НАТО

Петро Порошенко в ефірі телемарафону «Наблизити НАТО» на каналах «Прямий» і «5 канал» закликав об’єднати зусилля задля членства України в НАТО. Він навів як приклад Швецію та Фінляндію і наголосив – Україна теж може досягти такого успіху в короткий строк.

«Для України рішення по Швеції та Фінляндії – це підстави для надії. У нас теж все вийде. Ми об’єднаємо націю і будемо працювати над цим кожен день», – наголосив Порошенко. Він закликав парламент, уряд та президента не гаяти часу і вже почати працювати над здійсненням необхідних реформ.

«У мене питання. Саміт закінчився в середу, в четвер було засідання Верховної Ради, в п`ятницю засідання Верховної Ради. Партнери дали нам у заяві Сімки і в комюніке чіткі речі, які ми маємо змінити в країні. Що сьогодні чи вчора було в порядку денному Верховної Ради з цього пакету? Нічого. Це означає, що дехто думає пропетляти – не вийде. Ви не пропетляли у Вільнюсі, і вам не дадуть пропетляти у Вашингтоні», – застерігає п’ятий Президент.

«Цитую заяву Сімки. Перше – реформа правоохоронних органів, СБУ, позбавлення непритаманних функцій, припинення політичних переслідувань, реформування ДБР. Реформа судової системи, забезпечення незалежності судової системи. Боротьба з корупцією. Корпоративне управління. Захист демократії, забезпечення парламентського плюралізму. Верховенство права. Заборона переслідування опозиції. Повага до прав людини. Свобода ЗМІ», – перерахував Порошенко і зазначив – з відключеними з ефіру телеканалами членство в НАТО ніхто не дасть.

«До речі, хочу нагадати, що ці вимоги ідентичні і для нашого вступу в Європейський Союз», – зауважив Петро Порошенко.

Джерело

 

Порошенко пояснив, у чому була цінність ПДЧ, і що тепер треба зробити

Петро Порошенко в ефірі телемарафону «Наблизити НАТО» на каналах «Прямий» і «5 канал» сказав, що скасування ПДЧ і відсутність запрошення для України в НАТО означає – для союзників наша держава поки не готова стати учасницею Альянсу. Він також зауважив, що скасування ПДЧ за умови відсутності запрошення – це скоріше поганий сигнал, бо ПДЧ містить не лише зобов’язання України, а й зобов’язання НАТО.

«Нема чим пишатися щодо того, що прибрали ПДЧ. Якби ПДЧ прибрали так, як його прибрали для Фінляндії і Швеції, все зрозуміло. Ми констатуємо, що країна готова, і чекаємо консенсусного рішення – ратифікації приєднання країн.

У нас ситуація інша. ПДЧ – це означає наші зобов’язання, але й зобов’язання партнерів. Це означає: якщо ми виконали – партнери зобовязані прийняти. Нема ПДЧ, але й нема зобов’язань нас прийняти», – пояснив Порошенко.

«А річна національна програма залишається. «У вас є десять питань, прийміть, відзвітуйте. А далі ми подивимося». Краще в цих умовах було залишати ПДЧ. Або отримувати запрошення – і прибирати і ПДЧ, і національну програму. Це констатація, що консенсусним рішенням членів заявлено – Україна не готова, ми від вас чекаємо реформ», – вважає п’ятий Президент.

«Це не спроба уникнути і не страх перед путіним, як дехто хоче образити наших партнерів. Партнери пройшли за ці 505 днів величезну дистанцію. А це означає: Україна має продемонструвати відданість свободі, демократії, відданість реформам. Скласти тест на європейськість, скласти тест на євроатлантичність», – наголосив Порошенко.

«Сьогодні це питання виживання, питання існування країни. Якщо Україна хоче мир – ми повинні мати членство. Інакше у не буде миру, і ніякі гарантії нам мир не забезпечать. Дуже просте і дуже пряме повідомлення», – говорить Порошенко.

«Саме тому ми всі маємо дотиснути уряд, парламент, Президента, щоб до жовтня левова частина реформ в редакції, яку приймуть і оцінять країни-члени НАТО, країни-члени Євросоюзу була зроблена. Ми не маємо іншого виходу. Інакше – величезна кількість жертв, які понесла Україна, були дарма. Ми цього не допустимо», – наголосив Петро Порошенко.

Джерело

 

Є три сценарії розвитку подій, два з них небезпечні – Порошенко закликає не допустити альтернативи членству в НАТО

Альтернативні процеси, якими можуть замінити членство в НАТО, небезпечні для України – про це в ефірі телемарафону на каналах «Прямий» і «5 канал» сказав Петро Порошенко. Він назвав три безпекові сценарії, з яких тільки приєднання України до Альянсу дасть реальні гарантії безпеки.

«Перший сценарій я вважаю єдино можливим для України – це гарантії перед вступом, які діють виключно до вступу і є юридично зобов’язаними. І повномасштабне членство України в НАТО в найоротший термін, який є складовою частиною мирного плану», – пояснив Порошенко.

«Друге – умовно кажучи, ізраїльські гарантії. Що передбачають ізраїльські гарантії? Постачання зброї воюючій країні – ми і так її маємо. Передачу розвідданих і технологій – ми і так їх маємо. І політична підтримка в світі – ми і так її маємо. Але це означає війна без кінця, бо Ізраїль протистоїть маленькому Сектору Газа і слабким диктаторським арабським режимам. Проти нас воює друга ядерна держава світу, я не кажу друга армія світу, але друга ядерна держава по кількості боєголовок, це об’єктивно. І гарантії такого роду не працюють. Не треба мати ілюзій», – застерігає Порошенко.

«І третя позиція – якщо ми будемо звинувачувати наших партнерів і наших союзників, якщо наступить втома від України, вони відвернуться від нас, то це третій варіант – варіант Афганістану. Ми все рівно не здамося, але це величезна загроза існуванню нації і країни. Саме тому зараз НАТО для нас важливіше за будь-що», – наголошує п’ятий Президент.

«І не дайте, я благаю вас, реалізувати путінський сценарій, коли розмовами про гарантії нас відштовхнуть від майбутнього членства. Бо хочу наголосити, ще навесні 2022 року, коли постало питання гарантій, була сформована група Єрмака-Расмуссена, які казали, що ми зараз працюємо над гарантіями. Попрацювали рік – ці гарантії неможливо імплементувати. росія тоді мала нахабність сказати – «нормальні гарантії, ми приєднаємося, ми будемо країною – гарантом, ми будемо гарантувати безпеку». Це демонструє абсолютну нікчемність, коли гарантії розглядаються окремо від членства», – вважає Петро Порошенко.

«Будь-який сценарій, який би передбачав відтермінування членства України в НАТО, є неприйнятним, він шкідливий для України і є кремлівським наративом. Не дозволяйте себе обдурити. У мене звернення до влади – не дозволяйте вас виштовхнути на колію гарантій без фіксованого, гарантованого, визначеного в часі, з усіма передумовами членства в НАТО», – резюмує Петро Порошенко.

Джерело

Автор