Дія – це Контроль

Костянтин Корсун

Правду складно приховати. Навіть якщо ти великий начальник, а твій бос – Самий великий начальник. Навіть якщо ти контролюєш усі медіа, твої команди виконують спецслужби, а в твої кишені течуть мільярди доларів від західних партнерів.

Але як би ти не дзюрив в очі електорату, правда вперто десь вилазить: 67% піддослідних все одно вважають Дію «засобом централізованого стеження за населенням». 27% однозначно у цьому переконані, а 40% вважають, що це цілком можливо («десь посередині»).

Неофіційне опитування провела організація, яку важко назвати опозиційною чинній владі цифрових клептократів.

Ладно, згоден, опитування не репрезентативне, замало людей опитано, неясні мотиви, які методи проведення і все таке.

Але чомусь мені вважається, що воно приблизно відображає погляди багатомільйонної країни: сильно більше половини все ж здогадуються, що Дія – це Контроль. Контроль дає владу. Влада, крім хворобливого задоволення від керування іншими, дає ще гроші, гроші великі, просто колосальні. І заради цього будь-які методи – прийнятні.

Розуміти-то більшість це розуміє, але проблема в тому, що їм просто пох. «Ну і шо, шо Контроль? Та чхати мені на якісь там персональні дані, таваріщ майор і так все про мене знає. Це ж так зручно – тицяти у смартфончік. Так, Дія – це цифрове стеження, але особисто я не маю нічого проти, нехай».

І так вважає теж сильно більше половини користувачів Дії.

Хоча щоб уникнути такого стеження – достатньо просто видалити Дію, а краще ніколи її не встановлювати. Але ж це «зручно». В цифрових кайданках.

Думаю, що на самому початку, на крилах електоральної перемоги юна команда недо-айтішників дійсно хотіла вилікувати давню соціальну хворобу «корупція» комп’ютерною програмою. Вони насправді щиро вірили, що варто лише замінити міністерство додатком, – і корупціонери розплачуються та залишать Україну назавжди.

Але коли хлопчики відчули смак справжньої Великої Влади, концепція стала трансформуватися не у бік міфічного «служіння народу», а у бік особистого збагачення та збереження цієї влади (як засобу особистого збагачення). І новонароджений додаток Дія виглядав ідеальним інструментом маскування Контролю під «дивись, мавпочка, як все зручно та швидко, і все безпечно, мамой клянусь». А якщо через Дію замутити наступні вибори – влада залишиться у них навічно. Хто контролюватиме Дію – той контролюватиме все. Скайнет в руках шахраїв.

Усвідомлення перспектив прийшло не одразу, але швидко.

Наприклад, ще у жовтні 2019 р. той самий М. Федоров щиро збирався ліквідувати Держспецзв’язку (маю скриншот-підтвердження). Але вже за місяць різко перевзувся і почав топити – яке це кубло корупціонерів чудове та потрібне для країни.

А у наші дні «перебільшена роль Держспецзв’язку» (чиїм шефом є Федоров) досягла такого рівня, що наразі дуже агресивно проштовхується законопроект №8087, який надає Держспецзв’язку просто космічні повноваження. І розмах Контролю у разі його прийняття збільшиться просто у геометричній прогресії. Контролю у поганому сенсі, нам не сподобається. І над нашою Армією також, між іншим.

Цей законопроект внаслідок шаленого спротиву громадськості вже кілька разів знімався з другого читання, але корупційне кубло (і в Раді також) все продовжує і продовжує його подавати, майже не змінюючи. Сподіваються просто продавити силою.

Хоча Дія та законопроект №8087 формально не пов’язані, але це все елементи загального плану: мінімізувати права та свободи, максимально збільшити Контроль, придушити голоси незгодних, забезпечити собі збереження влади, щоб ніхто не розслідував їхні злочини, розкрадання та зловживання. Для цього монополізовано «телевізор»; введено цензуру та неофіційний Укркомнадзор; в Дії вже проводяться «опитування» – пробнік «виборів онлайн»; населенню агресивно нав’язуються все нові й нові «послуги» через Дію, щоб присадити на цю голку, як наркомана.

Схожі (за метою) плани були й у багатьох попередників.

Але Україна все одно залишається демократичною, не авторитарною державою, навіть попри тяжку визвольну війну.

Тому що у вирішальну мить отій більшості перестає бути «пофіг». Вона спочатку перемеле зовнішній тоталітаризм, а потім – внутрішній.

Я в це вірю. Або сильно хочу думати, що я в це вірю. 😉

P.S. Кожного разу приходить в коменти якийсь ньюкамер і грізно так запитує «Так а які претензії до Дії??». Ось вони всі тут, практично усі залишаються актуальними.

Автор