Санкції на часі. 09.06.2023

Ростислав Павленко

Окрім очевидних ознак наслідків санкцій для російської економіки – зростання дефіциту бюджету внаслідок падіння доходів, насамперед нафтогазових, – проявляються і глибинні процеси.

Економіка росії, попри запас міцності, надто залежна від Заходу. І розриви, які множаться, тягнуть за собою далекосяжні ефекти.

Як показало дослідження Інституту статистичних досліджень і економіки знань Вищої школи економіки рф, 65% промислових підприємств рф залежать від використання імпортного обладнання.

Для 18% залежність надзвичайно висока, для 47% – висока. Про дуже високу залежність від імпортного обладнання заявили підприємств у сфері поліграфії (40%), текстилю (39%), видобутку вугілля (36%) і у сфері деревообробної промисловості (35%).

Це визначає обмежені можливості для «імпортозаміщення» і підказує наступну ціль для санкцій. Обмеження лазівок для обходу санкцій.

Склалась ситуація хиткої рівноваги. Поки темп накладення санкцій суттєво знизився. Але вже завдані удари спрацьовують, руйнуючи основи російської економіки. Час добивати – але для цього потрібен поштовх.

Таким поштовхом мав би стати жахливий злочин – руйнуванні греблі Каховської ГЕС. Однак перша реакція у цивілізованих країнах була далекою від сподівань українців.

Утім, уже наступного дня заяви посадовців і речників провідних західних країн про вину росії у цьому злочині показують, що цього разу «не все так однозначно» не пройшло.

Але сигнали накопичуються: легко не буде.

Україні треба винести уроки з цієї ситуації і адаптувати інформаційну політику.

І далі ж буде.

Автор