Санкції на часі. 23.05.2023

Ростислав Павленко

Ціни на газ у Європі продовжують падіння. Тисяча кубометрів «блакитного палива» коштує $330, іноді опускаючись до $325. А ще минулого року ціни в аналогічний період перевалювали за $2000 за тисячу кубів.

Різко впали і обсяги споживання: з традиційних 180 млрд куб.м на рік уже минулого року вони скоротились до 60 млрд куб.м, а нинішнього, як прогнозують, не перевищить і 25 млрд куб.м.

З газом Європа розібралась – і фокусує увагу на інші ринки.

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн повідомила, що Союз «серйозно налаштований» припинити обхід санкцій. Саме тому у 11-й пакет санкцій ЄС проти рф увійдуть 90 компаній у всьому світі, серед них – 8, які працюють у Китаї, «щодо яких є явні докази того, що вони порушують санкції, тобто постачають підсанкційні товари безпосередньо до рф із Євросоюзу з обходом через треті країни».

Як тільки пакет буде погоджений і оголошений, розпочнеться робота над наступним – адже цілі сектори ще залишаються непідсанкційними.

Тим часом ЄС блокує вповзання російських щупалець через щілини і отвори. Зокрема, відмовився підключати до SWIFT у рамках зернової угоди россільгоспбанк. Це ж стосується решти російських банків, заявив офіційний представник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано.

Напередодні росія вимагала приєднати россільгоспбанк до SWIFT у рамках зернової угоди з ООН, Туреччиною та Україною. Погрожує навіть вийти з угоди. Однак це навряд – доведеться мати справу з Туреччиною, а у неї для росіян свої переконливі аргументи.

Тим більше що впарити пшеницю «на сторону» у росіян не вийшло. Китай фактично відмовився її купувати. За підсумками січня-квітня Китай імпортував 6 млн. тонн пшениці – на 60% більше, ніж роком раніше, але російської в цьому обсязі було лише 30 тисяч тонн, або 0,5% від імпорту. Замість російської пшениці Китай віддає перевагу австралійській (59%), канадській (18%) та американській (9%).

Після саміту G7 у Японії варто чекати наступних обмежувальних заходів проти росії і погіршення умов для тих, хто допомагає державі-терористу їх обходити.

І далі ж буде.

Автор