Санкції на часі. 16.05.2023

Ростислав Павленко

Велика Британія планує постачання Україні сотень ракет ППО та додаткових безпілотних авіаційних систем, включаючи сотні нових ударних безпілотників великої дальності з радіусом дії понад 200 км.

Франція у найближчі тижні підготує й оснастить кілька українських батальйонів десятками БМП і легких танків, включно з AMX-10RC.

Чеські волонтери зібрали на РСЗВ Vampire та 365 реактивних снарядів для ЗСУ.

Велика Британія і Франція візьмуть участь в підготовці українських пілотів на F-16. Найімовірніше, літаки Україна отримає після успіхів наступу, коли у всіх ключових гравців, включно з Китаєм, не залишиться ілюзій щодо перспектив росії.

До речі, до Києва приїде спеціальний представник Китаю у справах Євразії Лі Хуей, якому буде корисно ознайомитись із ситуацією безпосередньо.

Виглядає так, що союзники України прийняли для себе рішення про новий рівень підтримки України. Такі рішення, звісно, готуються заздалегідь. Але успіхи Збройних Сил, зокрема під Бахмутом, додали союзникам ентузіазму.

Тому найкращий спосіб прискорити допомогу Україні – підтримувати її Збройні Сили (і створюючи їм законодавчі та бюджетні умови, і відроджуючи виробництво української зброї, і донатячи на ініціативи, наприклад, «Справи Громад» для ефективного забезпечення ЗСУ).

Скільки б запасу міцності не мала росія і її економіка, він далеко не безкінечний. Зараз він великою мірою тримається на інтересі азійських країн, які використовують відчайдушне становище росії, втрату нею європейських ринків.

1. Обмеження фінансів і торгівлі.

– Газ торгується ще нижче, ніж минулого тижня – $356,56 ціна за тисячу куб.м. Вартість блакитного палива на європейській біржі падає через високі запаси в ПСГ Європи та теплу і вітряну погоду. Також зниженню цін сприяли і заходи економії країн ЄС, які дозволили значно скоротити споживання газу.

2. Втрати економіки.

– Попри бравурні рапорти російської статистики, падіння промислового виробництва триває. За підсумки І кварталу 2023 року падіння склало -0,9% до І кварталу 2022 р. і -10,7% до IV кварталу 2022.
Ріст демонструють поки лише галузі, пов’язані з ВПК – безпосередньо залучені до рашистської машини вбивства.

3. Пошук лазівок.

– ЗМІ повідомляють, що Угорщина заблокувала виділення восьмого траншу коштів із Європейського фонду миру на закупівлю озброєння, призначеного для України. Сума траншу становить 500 мільйонів євро і мала бути виділена наступного понеділка, 22 травня.
Будапешт нібито зажадав гарантій того, що Європейський фонд миру «збереже свій “глобальний” обрій у майбутньому і не використовуватиметься виключно для озброєння України».
Угорщина вже третю велику війну в Європі обирає не ту сторону… і, очевидно, ЄС знов доведеться знайти процедуру, за якою угорці можуть залишитись із своєю особливою думкою наодинці. Аж поки європейцям не набридне щоразу вигадувати спосіб обходити угорські рогатки.

4. Перекриття лазівок.

– Reuters повідомив про деякі подробиці пакету санкцій, які лідери країни G7 планують погодити під час саміту в Японії цього тижня.
Пакет спрямований на зупинку ухилення від санкцій за участю третіх країн, а також обмеження торгівлі, яка підтримує російські збройні сили.
Нові заходи будуть спрямовані на певні категорії товарів, і весь експорт буде автоматично заборонено, якщо він не включений до списку схвалених товарів.

5. Самопочуття рашистів.

– Термін експлуатації скафандрів російських космонавтів добіг кінця, проте нове спорядження для виходу у відкритий космос буде виготовлено не раніше 2024 року.
Невдовзі на росії слово «космонавт» буде означати хіба що запакованого спецпризначенця, який розганяє мітинги. Для таких «скафандрів» поки вистачає.

І далі ж буде.

Автор