Санкції на часі. 15.05.2023

Ростислав Павленко

Наступного тижня країни ЄС продовжать обговорення 11-го пакету антиросійських санкцій. Експерти шукають способи вирішити питання, які не дозволили погодити пакет раніше.

Дипломати висловлюють обмежений оптимізм щодо того, що пакет буде нарешті ухвалено. Ціною компромісу може бути обмеженість його дії – і відтак перенесення низки питань на наступний пакет. Кожна така відстрочка дає додатковий час агресору. Адже економіка росії зберігає запас міцності, і його розхитування потребуватиме більше часу з кожною затримкою.

З іншого боку, повільні зміни, які встигають врости у тканину торговельних і фінансових відносин у світі, позбавляють росію шансу на реванш. Бо світ встигає привчитись жити без росії.

1. Обмеження фінансів і торгівлі.

– У рамках консолідованого бюджету росії за січень-лютий 2023 р. сукупні витрати склали 8.7 трлн рублів без урахування міжбюджетних трансфертів, сальдо за якими утворює нуль. Зростання витрат по відношенню до січня-лютого 2022 склало 41% або 2.5 трлн руб.
У структурі приросту сукупних витрат на 2.5 трлн за рік оборонні витрати збільшилися в 4 рази.

2. Втрати економіки.

– Президент Франції Макрон назвав росію васалом Китаю. У самій констатації небагато нового, але важливо, що такі визнання лунають на високому міжнародному рівні.
Адекватність оцінок допомагає в адекватності планування.

3. Пошук лазівок.

– Відповідно до джерел у дипломатичних колах, яких цитують ЗМІ, до нового пакету санкцій не увійшло припинення імпорту російських алмазів чи припинення співпраці у ядерній енергетиці.

4. Перекриття лазівок.

– Країни G7 та Євросоюз збираються заборонити імпорт російського трубопровідного газу (принаймні по тих напрямках, де росія раніше обмежувала постачання). Країни G7 мають намір ухвалити це рішення за підсумками саміту в Хіросімі, який відбудеться 19–21 травня. Як кажуть у відомому анекдоті, «померла – то померла».
– Обсяги плавучих сховищ сирої нафти продовжують падати – до 65,1 млн. барелів. Це вдвічі менше, ніж рік тому, і нижче, ніж до початку пандемії.
– Велика Британія посилила режим санкцій, щоб ускладнити російським олігархам використання заморожених коштів для оплати судових витрат, пов’язаних із позовами про наклеп.

5. Самопочуття рашистів.

– Кожен десятий росіянин змушений був скоротити свої витрати на 20-30%. Найчастіше економлять на відвідуваннях кафе та ресторанів, відпустках та продуктах.

І далі ж буде.

Автор