Важкі засідання податкового комітету

Ніна Южаніна

Вчора було одне з них. Із 6 питань порядку денного маю проінформувати щодо декількох.

* * *

Чергова спроба внести зміни до Податкового кодексу щодо послаблення оподаткування контрольованих іноземних компаній (КІК) (проєкт закону №8137).

Абсолютно очевидно, що від деофшоризації скоро не залишиться камінь на камені: після прийняття базового закону, який сам по собі вже подарував великий розмір несплачених податків власникам офшорних компаній, відповідні норми продовжують все змінювати й змінювати для того, щоб, коли врешті-решт настане строк подання декларацій для оподаткування іноземних доходів таких власників, оподатковувати було нічого.

Тому знову пропонується звузити визначення цих компаній, вилучати певні види доходів таких іноземних компаній, які мали б оподатковуватися в Україні.

Дійшли до того, що навіть за неінформування контролюючого органу пропонують зменшити штрафи, бо вони занадто великі!

Аргументи голови комітету в тому, що треба все зробити, аби бізнес плавно увійшов у нову систему оподаткування.

Поясню простими словами: треба все зробити, щоб власники офшорів (і його родина як власник офшорів) нічого не сплатили за ті активи, які вони вивели з України, не сплачуючи податків тут.

* * *

Тривале обговорення було і проєкту №9107-1, який стосується процедури виведення з ринку банку в умовах воєнного стану.

Юридична колізія, яку закладають цим законом, закінчиться великою кількістю судових справ проти України, коли державі Україна доведеться розплачуватися за хибні норми, за порушення законодавства, яке точно буде оскаржене потерпілими від таких дій особами.

Бо цей закон стосується не лише виведення з ринку системних банків, а й припинення діяльності невеликих банків у результаті прийняття санкційних рішень РНБО щодо їх акціонерів.

* * *

І звісно, ще довелося слухати чергову брехливу, до того ж уже широко розповсюджену (з використанням навіть національного телемарафону), інформацію підсанкційного Дубінського про нібито контрабанду сигарет компанією «Рошен».

Замість коментаря: чому людина, щодо якої накладено санкції Сполученими Штатами, яким ми довіряємо, ще може продовжувати «псувати повітря» в Україні, підриваючи нашу економіку в найгірших традиціях продажної псевдожурналістики?! 🤔

Автор