Його арешт – подарунок кремлю від Банкової

Володимир Ар’єв

Справа проти офіцера Червінського обростає новими подробицями, які свідчать про замовний і штучний характер звинувачення.

Одне зі звинувачень, що через «дії» Червінського ворог отримав координати аеродрому Канатове, і ракета знищила два літака, які там перебували.

Це повна маячня і ось чому.

Минулого місяця суд у Кропивницькому засудив до 14,5 років тюрми колишнього контррозвідника СБУ Сергія Говоруху. Саме він на початку війни надав ворогу координати військового аеродрому Канатове і скорегував ракетний удар. Слідство встановило прямий зв’язок Говорухи з ворожими спецслужбами, і він отримав тюремний термін за державну зраду.

Особливо раджу звернути увагу на те, що два роки служби з 2019 р. по 2021 р. Говоруха провів у Херсоні оперуповноваженим департаменту контррозвідки. Саме Херсонське СБУ здало і місто, і область на початку війни, і саме в Херсоні активно працював ще один нещодавно викритий зрадник – голова Кримського управління СБУ Кулініч, агент ФСБ, призначений на цю посаду Зеленським за поданням Баканова.

Проте, незважаючи ні на що, все намагаються спихнути на Червінського. Офіцера, який брав участь в операціях зі знищення Гіві та Мотороли і виманювання вагнерівців в Україну у 2020 р. Офіцера, який насолив і ФСБ з ГРУ, і Банковій, бо не мовчав про зірвану операцію щодо вагнерівців.

І ніхто зі слідства, звісно, не ставить питання – чому під час проведення спецоперації на засвіченому аеродромі перебували під відкритим небом бойові літаки?
Чому їх не забрали, оскільки ризик при проведенні подібних операцій є завжди?
І чому командний склад проігнорував повітряну тривогу, що призвело до жертв під час удару?

Розповіді про скасовану операцію – це для непосвяченої публіки. Скасування не було. А однобічність слідчих по Червінському чітко доводить замовність справи. Це сигнал військовим – мовчіть, щоб гірше не було. Проте, ефект може бути зворотнім. На Банковій не розуміють, скільки всього накопичилось щодо них.


Ірина Геращенко

Днями за держзраду було засуджено одного СБУшного крота Сергія Говоруху, який здав росіянам координати військового аеропорту Канатове, й окупанти знищили летовище.

Зараз влада намагається розправитися з офіцером Романом Червінським і шиє йому справу «Канатове». Що начебто розвідник провів невдалу операцію, наслідком якої було знищення окупантами двох літаків.

Але ж координати аеропорту ворогу засвітили раніше виявлені реальні зрадники.

А от справа Червінського надто схожа на політичну і замовну, помсту за оприлюднення ним ганебної історії з вагнерівцями, злитими Банковою Лукашенку/ Путіну.

Спецпризначенець Роман Червінський свого часу брав участь у ліквідації терористів Гіві та Мотороли. Й це тільки ті операції, про які відомо.

Його арешт – прекрасний подарунок Кремлю.


Олексій Петров

Вийди зараз на вулицю та спитай будь-якого українця «Скажіть! А чи потрібен нам свій Моссад?», і в більшості випадків ви почуєте відповідь «Та ти шо? Звичайно ж, потрібен.

Ось тільки коли дивишься на такі фінти ушами від влади як діло полковника Романа Червинського, розумієш, що той самий Моссад ми отримаємо ой як не скоро. Якщо взагалі отримаємо. Людей, які вміють розробляти філігранні спеціальні операції, в країні не так уж і багато. А після того, як полковника, який «спіймав Цемаха», запроторили за грати, стало ще меньше. Хтось зараз скаже «Ой! Нових навчать. П’ять-сім років, і буде у нас свій Цві Малкін та Іссер Харель». Хто зна, будуть чи ні? Але якщо і будуть, чи захочуть вони планувати серйозні таємні операції, себто брати на себе шалену відповідальність, якщо вже є так званий «кейс» полковника Червинського. Впораєшся? Молодець. Усі себе нагородять. І тебе теж. Можливо… А не впораєшся, сядеш на лаву підсудних. Все дуже просто.

Невдала операція, яка призвела до загибелі людини. Так, це безумовно трагічні події. Але ми на війні… А не в цирку. І хто тоді відповість за призначення на посаду Голови СБУ Баканова? Якщо не зрозуміли про що я, тоді самі знайдіть відповідь на просте питання «А яку ціну заплатила Україна за те, що такі як Наумов опинились у вищих керівних кабінетах однієї з найголовніших наших спецслужб?».

Про «ретельну» підготовку до повномасштабного вторгнення за підручником «Ми проє*али» і казати годі. Той рахунок Україна ще не скоро сплатить… Але в даному випадку дехто у владі може вийти сам на себе, якщо буде шукати винних. Так що простіше розібратись із норовливим полковником, який мав наглість сказати, що на Банковій… ну ви самі все пам’ятаєте, друзі!


Анна Оскоміна

Щодо справи Червінського, залишу собі на згадку деякі факти, може, ще комусь знадобляться.

ЗМІ повідомляли якнайменше про 3 обстріли ракетами аеродрому Канатове: 01.03.2022, 12.03.2022 і 23.07.2022.

Достовірно встановлено, що дані про активну експлуатацію летовища з власної ініціативи ворогу передавав дехто Говоруха, який був затриманий 28.02.2022 (до початку обстрілів, помітьте), наразі його провина встановлена, і він засуджений на 14.5 років.

Важливо також зазначити, що 12.03.22 під обстрілом загинуло 7 військовослужбовців. Це все є в коментарях Бутусова про аргументи адвоката пана Романа на суді.

А от чого я або не почула, або пропустила.

23 липня 2022 року обстрілу зазнала вся Україна, зокрема Одеський порт і ще декілька локацій.

Ось цитата зі статті на Дойче Велле:

“Під ранок 23 липня в більшості регіонів України була оголошена повітряна тривога. В цей час ударів з боку РФ зазнали багато міст.
Зокрема, по Миколаєву росіяни вдарили шістьма ракетами протиповітряної оборони С-300, влучивши по околицях міста, але не завдавши шкоди життю цивільних.
Ракетний удар війська РФ нанесли і поблизу Запоріжжя, але постраждалих також немає.
Крім того, російська армія вдарила по об’єкту транспортної інфраструктури в Костянтинівці на Донеччині.
По Кіровоградській області російські солдати випустили 13 ракет: вісім типу “Калібр” морського базування та п’ять Х-22 з літака ТУ-22М3. Вони поцілили в інфраструктурні об’єкти поблизу Кропивницького – у військовий аеродром “Канатове” та в один з об’єктів “Укрзалізниці”. Внаслідок ударів загинув один військовий та двоє охоронців трансформаторної підстанції, постраждали ще дев’ятеро військових”.

Таким чином тривога була оголошена заздалегідь, і атакована була значна територія України. Але звинувачено в ракетному обстрілі в цей день тільки одну людину.

“За даними слідства, цей обстріл спровокували окремі дії військовослужбовців…”. А обстріл решти об’єктів по кількох областях країни просто “так співпав” у часі? Але ж навіть при обстрілі Канатового ураження зазнала не тільки інфраструктура аеродрому, але й об’єкт залізниці, і там теж загинули люди.

Власне, а чому? Чому, взагалі, обраний саме цей епізод, хоча достовірно відомо, що ворог вже мав відповідну інформацію, знав, що аеродром експлуатується, і в цей день був значний обстріл багатьох об’єктів по країні?

Як ми з вами зараз знаємо, обстріл ракетами морського базування планується сильно заздалегідь. Я не знаю, як це працює зі стратегічною авіацією, але логіка мені підказує, що швидко організувати обстріл можна переважно артилерією, а літаку необхідно запрограмувати ціль, заправитися, завантажитись і долетіти до місця запуску, а це точно не одна година.

І наостанок я б хотіла звернути вашу увагу на деякі акценти у висвітленні деталей цієї справи у ЗМІ.

Дехто Тарас Загородній, політолог, який виступає “експертом” у коментуванні цієї справи (гугліть Канатове політолог Загородній), висловився так:

“Спеціально глянув російську пресу та сюжет каналу “Россія”. Із записів розмов, на жаль, очевидно, що спецслужби Росії від самого початку “вели” українських “викрадачів літака”. Спецопераціями подібного рівня мають займатись професіонали, а не аматори. Бо коли аматори планують спецоперації, то стають навідниками”, – резюмує політолог.

Тобто політолог, який ані в зуб ногою в спецопераціях, це “експерт”. А розвідник з 30-річним стажем, державними нагородами і кількома мега-успішними спецопераціями (це тільки ті, що ми знаємо) – це “аматор”.

Ну і телеканал “Россія” – це дуже авторитетне джерело, всі розмови на якому варто сприймати за чисту монету, ага.

Я не претендую на жодну експертність, боже збав. Я просто звертаю вашу увагу на певні дивні збіги обставин.

* * *

А що я цікавого знайшла, дітки, у зв’язку зі справою Червінського!

Стаття на Yahoo News, опублікована 29 березня цього року, в якій волонтер на ім’я (змінене) Богдан детально розповідає про операції з “розробки” трьох російських пілотів, серед яких Роман Носенко, який є тим самим пілотом, якому начебто мав бути наданий повітряний коридор на Канатове, принаймні, так стверджує BBC отут.

Так ось, згідно з дуже детальною розповіддю волонтера Богдана, розробку Носенко припинили в кінці червня, коли виявилося, що його дружина співробітничає з ФСБ. Роботу з двома іншими пілотами припинили ще раніше. І цей волонтер підтверджує, що всі свої дії ініціатори спецоперації вчиняли в тісній взаємодії з усіма відповідними органами.

Аеродром Канатове був обстріляний аж через місяць, 23 липня 2022 року, але нагадаю, що це відбувалося не вперше з початку війни, до того ж того дня був масштабний ракетний обстріл по всій Україні, тому це ніяк не могло бути пов’язаним з інформацією, отриманою від Червінського.

А знаєте, хто стверджував, що обстріл відбувся завдяки провалу нашої спецоперації? Телеканал “Россія”, який зробив про це сюжет. І в статті волонтер Богдан підкреслює, що це брехня, адже Росія обстрілювала аеродром з початку війни.

Якщо в статті все правда, виходить, звинувачення Червінського базується виключно на твердженні ворожих пропагандистів! Тобто сторона звинувачення лише на основі брехливих тверджень ворога нищить нашу розвідку.

Я вам дуже раджу її почитати. По-перше, це цікаво, по-друге, деталізація вражає, а по-третє, з неї наявно випливає, що жодної “самодіяльності” в діях учасників не було, на всіх етапах операція була узгоджена.

Ось оригінал статті англійською.
А ось вона ж, автоматично перекладена гуглом українською.

Автор