П’ятий Президент і безпілотники

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

От такі фото мені винесла мережа. Петра Порошенка ви, звісно, впізнали. А що то за апарат, який він розглядає?

Я, звісно, можу помилитися, але, судячи з контуру фюзеляжу, крил та хвостового оперення, Петро Олексійович розглядає нову версію польського безпілотника “FlyEye”. Такі апарати вже є у ЗСУ, переважно були завезені волонтерами. Розмах крил 3,6 м. Довжина 1,6 м. Тривалість польоту 105 хв, що дає змогу пролетіти біля 120 км. Камера з 10-кратним зумом і тепловізор. У комплексі три літаки.

Та версія, яку я зустрічав у ЗСУ, стартує просто з руки – її викидають в небо, як спис. Варіант, який розглядає Петро Олексійович, оснащений системою VTOL, тобто злітає він, як коптер, на чотирьох гвинтах, а вже на висоті переходить у літаковий режим і летить, як класичний літак. Сідає літак також по-коптерному.

До речі, така сама система стоїть на БПЛА “Посейдон”, які Фонд Петра Порошенка регулярно передає ЗСУ. Камера на “Посейдоні” теж потужніша, та й по інших параметрах “Посейдон” незначно, але обходить “FlyEye”.

Я не знаю, навіщо Петро Олексійович розглядає новий тип “FlyEye” і які він має плани. Але я бачу, що тема безпілотників п’ятого президента цікавить серйозно. Він дізнається, що нового з’явилося в розробках наших сусідів, і на що звертати увагу виробників. Очевидно, проект “Посейдон” не забаганка. П’ятий президент особисто цікавиться темою БПЛА і забезпечення ними Збройних сил.

Скажу так, хоч хтось на це звертає увагу. Бо враховуючи те, як забезпечують безпілотниками бойові бригади, влада цими “дрібницями” явно не переймається. Мовляв, чого хвилюватися – волонтери все куплять. Сумна правда нашого існування.

І так. БПЛА бригадного рівня ЗСУ наразі отримують із ОДНОГО єдиного джерела. Від Фонду Петра Порошенка. Власне “Посейдон”. Інших просто немає.

Автор