Інтерв’ю Петра Порошенка за підсумками Європейського Економічного Конгресу в Польщі (відео)

Петро Порошенко в інтерв’ю «Прямому» за підсумками Європейського Економічного Конгресу у Польщі заявив журналістам, що проблему обмеження українського експорту можна вирішити через грошові компенсації польським фермерам. Він наголосив – експорт сільгосппродукції в Європу для України важливий як повітря, і тому треба негайно вирішувати цю проблему з європейськими партнерами.

«Ми маємо розуміти, якщо у першому кварталі експорт аграрної продукції України складав 7 мільярдів, то експорт до країн Євросоюзу складав 5 мільярдів. З них абсолютна більшість – до наших східних країн-партнерів. І як тільки Польща заявила про те, що вона припиняє експорт і транзит, то одразу ж це мало ефект доміно, і більшість інших країн так само зупинилися», – пояснює Порошенко.

«Нас не має розхолоджувати те, що нібито транзит відкритий. Я їхав із Києва до Катовіце і бачив багатокілометрові черги українських траків із українськими продуктами аграрного експорту та заблокований транзит. Бо вони стоять, чекають митну варту, яка проведе їх через територію Польщі. За добу пропускали 5-6 машин – це все рівно, що блокування», – констатує п’ятий Президент.

«Нам треба вирішувати це на рівні Єврокомісії. Наші представники мають бути там. Наші урядовці, в тому числі і ті, хто мали можливість виступати тут на Конгресі, мають починати і закінчувати – крім слів вдячності полякам за допомогу фінансову, зброєю, прийняття наших тимчасово переміщених осіб – ставити питання про український аграрний експорт. Бо це питання мільйонів робочих місць. Це питання мільярдів експортних надходжень. Це питання платіжного балансу», – пояснює Порошенко.

«Поки що я вважаю, що шанси не втрачені. І ми дуже чекаємо цього. Це питання «або – або». Є таке прислів’я: якщо проблему можна вирішити за гроші, то це не проблема, а видатки. Цю проблему можна вирішити грошима, шляхом компенсації польським фермерам. І якщо фермери компенсуються, то це означає, що транзит є безперешкодним. І це означає, що Україна не втратить мільярди доларів експорту», – пропонує Петро Порошенко.

«Поляки сьогодні не просто наші найближчі партнери, а й союзники. Я зустрічався з міністром розвитку Польщі Вальдемаром Будою. Він сказав, що це війна не тільки України. То якщо це також війна Польщі, то ми безумовно маємо обирати пріоритет. Що вище – безпека, коли Україна б’ється, чи гроші? І очевидно, що відповідь буде на користь безпеки», – резюмує Порошенко.

Джерело

Автор