Вісті з фронтів. 19.04.2023. Частина ІІ (відео)

Костянтин Машовець

Друга, завершальна частина “запитання – відповіді” цього тижня.

Dimitri Bobroff: Як ви оцінюєте фортифікаційні споруди ворога в Запорізькій області? Наскільки грамотно та потужно вони зроблені? В чому сенс мегаокопу між Мелітополем та Бердянськом? Чи готують вони резерви на відбиття контрнаступу на Запоріжжі? Як взагалі оцінюєте боєздатність їхнього запорізького угруповування на даний момент?

– Як достатньо осяжні у сенсі кількості та обсягів. “Риють” вони багато й достатньо інтенсивно.

– Нічого не можу сказати на цей рахунок, поки не побачу те на власні очі, безпосередньо на місцевості.

– Скоріше за все, то є лінія облаштованих районів оборони (батальйонного рівня) з визначеними смугами оборони бригад, яка по суті є другим ешелоном оборони відповідного угрупування військ противника на цьому напрямку.

– Так, готують, і не тільки готують, а й вже зосереджують та розгортають їх. Їх обсяг, за моєю власною оцінкою, складає приблизно до 2-х мотострілецьких полків (мсп).

– Якщо ви маєте на увазі угрупування військ (УВ) противника, яке діє на Запорізькому напрямку, то це в основному сили й засоби 58-ї загальновійськової армії (ЗВА) Південного воєнного округу зс рф, головним чином її 19-а мотострілецька дивізія (мсд), підсилена частинами росгвардії, окремими підрозділами 1-го АК (до мотострілецького полку – мсп) та пвк вагнер (до 1-го штурмового загону). Трохи “ліворуч” (район Маячка – Першотравневе – Орлянське – Дніпрорудне) зосереджена 5-а окрема танкова бригада (отбр), а в другому ешелоні 37-а окрема мотострілецька бригада (омсбр). Думаю, вони й складають оперативний резерв військ противника на цьому напрямку.

Рівень боєздатності цих сил та засобів цілком дозволяє їм виконувати весь спектр бойових завдань.

Oleg Zoz: Кілька коротких запитань по нашому наступу, можливо, більше на відчуття:
1. Початок у травні чи вже влітку?
2. Основний напрямок південь чи схід?
3. Будемо намагатися форсувати Дніпро?
4. Patriot будуть прикривати лінію фронту?
Дякую.

– Без коментарів…

– Без коментарів…

– Без коментарів… але противник явно до цього готується.

– Зенітна ракетна система (ЗРС) “Patriot” очевидно буде використана не для “прикриття лінії фронту”. У неї в пріоритеті, скажімо так, трохи інші завдання та призначення. Це все одно що забивати цвяхи мікроскопом. Хоча це зовсім не означає, що ця ЗРС при певних умовах не здатна вражати повітряні ціли безпосередньо в районі ЛБЗ.

Олександр Гуцаленко: Постійно слідкуючи за бойовими діями, на інтерактивній карті можна відмітити “спокійні” ділянки лінії фронту. Тому питання. На цих ділянках фронту з нашої сторони проводиться пасивна чи активна оборона?

– Я не зовсім розумію, що саме ви вкладаєте у терміни “пасивна” та “активна” оборона. Оборона у цьому сенсі буває або позиційна, або мобільна. Що саме ви маєте на увазі?

– Існує 2 головних завдання, які вирішуються шляхом ведення оборонних дій – утримання визначених рубежів, позицій та об’єктів, а також зрив та зупинка наступу противника. Зрозуміло, що у першому випадку завдання вирішується переважно шляхом позиційного методу ведення оборони, а у другому – як першим, так і другим.

– На переважній більшості ділянок та напрямків нині існуючої ЛБЗ (фронту), які ви визначили як “спокійні” (тобто там, де інтенсивність бойових дій менша у порівнянні з іншими ділянками та напрямками) СОУ\ЗСУ здійснюють оборону переважно позиційним методом.

Serhii Mykhelev: Пане Костянтине, як ви оцінюєте чисельність “Іноземного легіону”, це формування рівня батальон, полк, бригада? Без деталізації, просто оціночно.

– Якщо ви маєте на увазі загальну чисельність громадян іноземних держав, які проходять військову службу у збройних формуваннях СОУ (бо, власне, згаданий вами “Іноземний легіон” не єдине таке формування), то я би оцінив їх як повноцінних 1.5-2 батальйони (це без урахування формувань штибу РДК, “Свобода России”, білоруського полку ім. Калиновського).

Александр Жарков: В мене питання щодо даних про сили противника, які Ви періодично публікуєте.
Станом на 27.03 Ви писали, що на Бахмутсько-Адіївському напрямку 261 танк, 846 ББМ, 753 артилерійських системи та 246 РСЗО.
Станом на 10.04 напрямок від Сіверська до Вугледару – 519 танків, 928 ББМ, 469 артилерійських систем та 124 РСЗО.
Тобто за 2 тижні кількість танків збільшилась майже вдвічі, але кількість артилерії та РСЗО зменшилась на 40-50%. З чим пов’язані такі зміни? Збільшення танків відбулося через збільшення території, яка оцінюється, чи були перекинуті додаткові танки? Зменшення кількості артилерії – це результат успішної діяльності українських сил, чи вона була перекинута на інші напрямки? Чи просто зміна показників відбулася через отримання уточнених даних?

– Звісно, що в першому випадку мова йшла про ОКРЕМІ напрямки, а в другому ЗА ВСЮ СМУГУ дії УВ.

– Пертурбації з артою противника, судячи зі всього, пов’язані з тим фактом, що противник, скоріше за все, готується до переходу в оборону. Тому, природно, розосереджує артилерію на більшій, ніж окремі напрямки, смузі території. Концентрація артилерії противника була, ймовірно, пов’язана саме з його прагненням провести наступальні дії на визначених ділянках та напрямках. Відповідно, при переході до оборони командування противника перегруповує свою арту у більш доцільне для оборони її розташування.

– Так, буває, що дані достатньо інтенсивно змінюються, тому що оперативне шикування противника – це не сталий показник. Противник достатньо активно провадить перегрупування своїх сил та засобів, змінює його. Одні частини та з’єднання прибувають у смугу відповідальності того чи іншого УВ, інші вибувають, відповідно змінюється кількість розгорнутих зразків основних типів ОВТ. До всього цього додається прибуття-вибуття резервів і т.і.

Dmitry Ar: “Рішення Путіна”: Предмет? Варіанти? Чи є ознаки, що воно прийняте? Яке саме?

– Продовження ведення війни.

– Продовжити\ Припинити.

– Судячи зі всього, продовжити (ознака поки єдина – прийняття федерального закону про відміну повістки). Але це може бути й “стратегічною дезінформацією”.

Сергей Козлов: Чи є у Вас інформація про бойове застосування БМ ОПЛОТ? Якщо є, то напишіть, наскільки в реальних боях він кращий за інші радянські зразки. І чи є сенс від цієї модернізації Т-80, чи все таки вона вже морально застаріла і занадто дорога?

– Якщо ви маєте на увазі Т-84У “Оплот”, то є певна інформація, вона відноситься до періоду квітень-травень 2022 року. Хоча за її достовірність я не поручусь, іншої поки не має.

– Ці танки, судячи з тої інформації, застосовувались у ДУЖЕ обмеженій кількості та досить епізодично. Тому якихось визначених висновків щодо того, що “вони кращі за інші радянські зразки”, я би зараз не взявся робити. Суто за ФОРМАЛЬНИМИ ТТХ це, дійсно, так, але на практиці ці висновки поки не доведено.

– На мій погляд, у існуванні та подальшому розвитку власної, української “школи” танкобудування є чимало безперечних сенсів. Ось на рахунок конкретних напрямків та конкретних її втілень цілком можливо дискутувати. В тому числі на рахунок конкретних її зразків штибу Т-84 чи Т-84У.

– На мій дуже суб’єктивний погляд, головним критерієм тут повинно бути співвідношення “вартість-ефективність”, причому обов’язково у порівнянні з іншими танками різних країн. Танк сам по собі далеко не “вещь в себе”. Вони розробляються, створюються та виробляються ДЛЯ ЧОГОСЬ. Створити якусь “вундерваффе”, аби вона була “технологічно модною”, напічканою всілякими “наворотами”, а на практиці ні до чого не здатною… ну то таке.

У сучасній високотехнологічній війні танк – це елемент, ІНТЕГРОВАНИЙ у систему більшу й складнішу, ніж він є сам по собі.Чи відповідають сучасні напрацювання у вигляді танку типу Т-84У української школи танкобудування, яка була по суті провідною у більшій, радянській школі танкобудування, цій тенденції – ну питання риторичне.

Юрій Урбанський: Каховське водосховище. Як повідомлялося раніше, через руйнування шлюзу(ів) його рівень почав знижуватися. Чи є це певним сприятливим фактором для нашого форсування Дніпра вище греблі (у разі потреби)? Та, чи відповідно, не ускладнює підсилення течії нижче?
Також не зовсім військове питання: чи наповнюється наразі північно-кримський канал, адже крім насосів йому потрібен рівень води у водосховищі?

– Так, з формальної точки зору, це певним чином спрощує організацію та проведення якихось гіпотетичних переправочно-десантних дій з боку СОУ в районі Каховського водосховища (вище Каховської ГЕС). Але ви ж розумієте, що форсування, висадка, захоплення та утримання плацдарму на лівому березі Дніпра (причому неважливо – через Каховське водосховище чи нижче Каховської ГЕС) є вкрай складною КОМПЛЕКСНОЮ операцією. Особливо в умовах активної протидії противника. Рівень води у річці при цьому НЕ САМИЙ ГОЛОВНИЙ ФАКТОР.

До речі, противник то все розуміє й у своїх планах цілком допускає такий варіант розвитку подій. На сьогоднішній день він реалізує та провадить комплекс заходів, спрямованих на протидію можливому форсуванню ЗСУ Дніпра як у районі Каховського водосховища, так і нижче Каховської ГЕС по течії.

– Чесно кажучи, не маю інформації стосовно Північно-Кримського каналу, але так, чув, що для його повноцінного наповнення необхідна планомірна робота насосного обладнання та певний рівень води у Каховському водосховищі. Яка саме, зі всіма цими факторами, ситуація, точно сказати не можу.

 

Автор