Чому Польща запровадила фактичну блокаду України? (відео)

«Європейська Солідарність»

Петро Порошенко назвав неприпустимим блокування експорту українського зерна в деяких країнах Європейського Союзу. Він закликав українську владу спільно з європейськими партнерами терміново провести необхідні переговори і врегулювати ситуацію. За словами Порошенка, йдеться про економічну безпеку нашої держави. П’ятий Президент пропонує Європейській Комісії викупити українське зерно для гуманітарних потреб, а також терміново продовжити безмитний режим для українського експорту.

«Я вважаю, що протягом короткого часу ми маємо отримати два рішення. Рішення перше – що ми розблокуємо український експорт і припиняться зупинки українських вантажівок. Я не маю сумніву, що це буде по більшості товарів. Єдине, що залишається під загрозою, – це зерно. І в цьому випадку я вважаю, буде справедливим, якщо Європейська Комісія викупить це зерно для своїх гуманітарних місій. Мова йде про сотні мільйонів євро. Відбудеться це чи ні – в тому числі залежить від активності і наполегливості, компетентності і професіоналізму дій української влади», – зазначає Порошенко.

«І друга позиція, на якій я хотів би наполягати – це те, що найближчими днями, навіть не тижнями, має бути чергове рішення про продовження безмитного режиму для українського експорту ще на один рік. І це другий напрямок, на якому нам треба терміново наполягати. Я вважаю і теж з оптимізмом дивлюся, що це буде зроблено, оскільки для прийняття рішення нам потрібна проста більшість, яку ми маємо всередині ЄС», – прогнозує п’ятий Президент.

«Ми дуже стурбовані абсолютно незаконним розвитком подій щодо необґрунтованого, неправомірного, одностороннього запровадження декількома країнами ЄС заборони на імпорт української сільськогосподарської продукції. Це дуже небезпечно. Це болючий удар, оскільки аграрна продукція складає більше 50% всього українського експорту. У нас зруйнована металургійна промисловість, зруйнована війною хімічна промисловість. Аграрна продукція складає основу і надходжень до бюджету, і позицій по валютному курсу, і по платіжному балансу, і робочі місця. Це матиме надзвичайно серйозні наслідки», – застерігає Порошенко.

«По-друге, це прямо суперечить підписаній мною Угоді про асоціацію, поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі. Суперечить правилам Світової організації торгівлі. І суперечить внутрішньому законодавству самого Європейського Союзу. Бо митні обмеження відносяться до виключної компетенції Європейської Комісії», – констатує п’ятий Президент.

Він пов’язує це з внутрішніми політичними проблемами окремих європейських держав. «В окремих країнах цього року мають відбутися вибори, і, намагаючись отримати популярність, що нібито вони демонструють піклування або протекціонізм щодо власних виробників, в такий спосіб порушують законодавство Європейського Союзу», – вважає Порошенко.

«Я активно зараз проводжу необхідні консультації з головою представництва Європейського Союзу в Україні паном Маасікасом, з головуючою країною в Європейському Союзі Швецією, її послом. Ми маємо активні консультації з Брюсселем, з Єврокомісією, і я оптимістично дивлюсь на вирішення проблеми», – говорить Порошенко.

«Я сподіваюся, що найближчим часом це буде врегульовано, якщо дії наші будуть максимально компетентні і рішучі. Сьогодні весь український уряд має бути в країнах ЄС, переконувати. Треба організувати виступи в парламентах, треба організувати спільне онлайн-засідання урядів для того, щоб використати всі аргументи – правові, політичні, аргументи солідарності, які дозволять захистити Україну. Бо ми не можемо допустити такого небезпечного прикладу, коли починається ерозія солідарності і підтримки України. Почнеться з цього – далі буде розвиватися в іншому напрямку. От цього ми точно допустити ніяк не можемо, бо від цього залежить виживання нашої держави», – резюмує Порошенко.


Ірина Геращенко

Польща заявила про заборону експорту і навіть транзиту українського зерна. Жорстка позиція озвучена буквально за кілька днів після яскравого візиту президента Зеленського до Варшави. Це серйозний удар по нашому експорту і сільгоспвиробникам.

Про заборону на експорт українського зерна також заявила Угорщина (тут не дивно). Подібні натяки звучать із Болгарії (перший серйозний виклик для нової Посла) і Словаччини.

Єврокомісія вже заявила про неприпустимість таких одноосібних дій певних країн. Сподіваємося, Брюссель, інші європейські столиці знайдуть аргументи і важелі переконати Варшаву і інших не робити таких кроків, які бʼють по українському експорту.

Але це серйозний сигнал для української влади, яка марить, що на післявоєнну відбудову наші партнери виділятимуть мільярди й утримуватимуть український бюджет.

Війна, розвʼязана РФ, бʼє по економіці сусідніх країн, і їхні уряди змушені захищати своє населення від зростання цін. Підтримувати своїх фермерів і виробників.

А ми так і не перевели економіку на військові рейки. Більше того, є чимало інформації, що в рамках зернової угоди працюють тільки кілька визначених ОП структур, серед яких не лише великі аграрні компанії , а й нові фірмочки, створені акурат під час війни, які скуповують за безцінь зерно у фермерів, бо тільки вони мають можливість експортувати морем.

Тобто, поки в сусідніх країнах уряди захищають свого товаровиробника, в Україні корупція продовжує добивати українську економіку, знищену війною.

Наша фракція хоче зустрітися з міністрами аграрної політики та економіки і послухати, які дії планує український уряд, аби захисти сільгоспвиробника і всередині, і назовні.


Сергій Марченко

Польща закриває кордон для українського зерна через демпінгові ціни українських трейдерів. Польські фермери протестують, бо ціни на внутрішньому польському ринку впали на 20%.

Я довго не міг скласти пазл: як таке може бути? З початком вторгнення логістика подорожчала в рази. Везти зерно автотранспортом і залізницею значно дорожче, ніж морем. То як в таких умовах українське зерно може бути дешевим?

Феномен дешевого українського зерна допоміг зрозуміти знайомий фермер. Він вирощує кукурудзу. До вторгнення трейдери купували тонну кукурудзи за 275 доларів. Зараз – близько 200 доларів в порту або 155 доларів на елеваторі.

Всі ризики перекладаються на фермера. Повінь, засуха, підірвешся на міні – твої проблеми. А коли виростиш врожай, тобі дадуть таку ціну, що ледве покриє собівартість. Бо ж війна.

Зате чоткі пацани, що все порішали на найвищому рівні і тягають зерно друзям путіна з Туреччини, мають надприбутки. Бо ж війна.

Так і живемо. Нищимо свого фермера, псуємо відносини з сусідами. Головне, щоб наверх капала копійочка. І наверху прикриють будь-які схеми. Бо ж війна.


Тарас Загородній

Чому Польща запровадила фактичну блокаду України (а за нею Словаччина, Угорщина, Болгарія, скоро і Румунія)?

Тому, що польські чиновники не є випускниками курсів для папуасів, якими наповнений Кабмін та Верховна Рада. Щоправда, ці “випускники” почали масово з’являтися з 14 року.

На цих курсах вчать не захищати національні економічні інтереси держави, проводити індустріалізацію економіки, проводити грамотну економічну політику, а вчать будувати відсталу та примітивну економіку під соусом “аграрної наддержави” та “вільного ринку”. Тобто повністю задовільняти інтереси інших країн і транснаціональних корпорацій, що призводить до безробіття та масової міграції населення з країни.

Один з таких випускників (народний депутат з дуже модної партії) якось на одному ефірі, де був я присутній, серйозно обурювався, чому поляки нервують з приводу появи дешевих сировинних товарів України. “Це ж вигідно споживачам Польщі”, – глибокодумно заявляв він.

Польські політики та чиновники в цю маячню ніколи не вірили та не вірять, бо розуміють взаємозв’язок процесів та їх наслідки.

Неконтрольоване одномоментна “вигода від низких цін” призводить до катастрофічних наслідків для цілих галузей економіки. Дешеве зерно призводить до банкрутства фермерів. Банкрутство фермерів до невиплат по кредитах. Скорочення споживання фермерів на сільгосптехніку, яка часто виробляється в Польщі. Далі по ланцюжку банкрутують підрядники. Наслідок – безробіття, зниження доходів і міграція населення в інші країні.

До речі, така ідіотська практика у нас квітне та пахне, коли запускається неконтрольований імпорті для “боротьби з інфляцією” замість збільшення виробництва кількості товарів, які і знижують інфляцію. Так і вчиняє Польща та інші країни Європи.

Упевнений, що поляки попереджали наш Кабмін, щоб так не робили та регулювали ці питання. Не послухали та отримали блокаду не тільки на імпорт, а й на транзит. Кабміну у нас немає часу займатися грамотним просуванням українського експорту. Шмигаль їздить і вибиває кредити під закупівлю імпорту, що ще більше поглиблює кризу. А міністерка економіки займається тим, що радісно кричить, як круто вона вкручує імпортні лампочки, замість того, щоб вибивати замовлення під наші підприємства.

Також по нас б’є примітивність нашої економіки. Бо коли немає чого продавати та оперуєш на зовнішніх ринках великим масивом примітивної сировини, швидко отримуєш відповідь без будь-яких сантиментів та казок про “вільний ринок”.

Бо якби Україна оперували продуктами переробки зерна (борошно, корми), кукурудзи (борошно, крохмаль, сироп, масло і глютен, етанол), ріпаку, сої (добавки, соєве м’ясо). Або свининою, яку можна вирощувати на кормах. Або продукцією машинобудування, яке обслуговує аграрний сектор. Або обладнанням для виробництва біогазу чи біоетанолу. Або іншою готовою продукцією, то тиск на різні ринки не був би таким помітним.

Плюс не потрібно було б шукати транспорт для перевезення крупногабаритних вантажів. Один кілограм готової продукції і менше по об’єму, і дорожче коштує.

Для цього потрібна грамотна економічна політика, податкові пільги, доступне фінансування для переобладнання аграрного (і не тільки) бізнесу.

Але для цього потрібне стратегічне мислення, а не примітивний мозок папуаса. Сподіваюся, що історія з Польщею навчила український бізнес, і він почне тиснути на українських чинуш, бо по-іншому справи рухатися не будуть.

Автори
, ,