Великоднє привітання Петра Порошенка (фото, відео)

Розбомблена церква і Віра в Перемогу: Порошенко показав, як на фронті зустрічають Великдень

Розбита російськими снарядами церква, український прапор і молитва військового капелана – так зустрічають Великдень на південному фронті.

Андрій Підлісний, який вже давно на війні, розповідає: бої за цю місцину були важкі, російська арта гатила щосили.

«Це була максимально небезпечна зона насправді тут, через те що це край села і близько до противника. Тому я стою і досі чекаю, слухаю, чи не буде десь виходів знову ствольної артилерії, щоб потрібно знову бігти ховатися. Думаєш: давай не сьогодні, давайте колись пізніше. Не сьогодні. І коли вухо вловлює цей момент, що снаряд не летить на тебе, ти такий «фух». В цей момент ще снаряд не прилетів, а ти вже «фух». Приліт, бахнув, і знову наступний снаряд. І так від снаряду до снаряду від дня до дня ми тут і воювали», – говорить військовий.

Ходити тут треба обережно – подекуди нерозірвані снаряди стирчать просто посеред дороги, а у високій молодій траві можна натрапити на міну.

«Тільки зі стежок в траву не сходьте, тут ще мало чого розміновано» – говорять місцеві Петру Порошенку, який привіз із волонтерами допомогу на фронт.

«По руїнах важко впізнати колись зразкові дитсадок та школу. Ця громада була розділена лінією фронту. росіяни дислокувалися в приміщенні школи лише кілька годин. Були швидко вичавлені силами українських військ, але продовжували слати «подарунки» місцевим, бо ті зустріли їх не квітами, а прокльонами та спротивом. Громада страждала від авіабомб, артилерії та навіть «Сонцепьоків», – розповідає п’ятий Президент.

«Зараз головне: вибити росіян з нашої землі, це – пріоритет. Потім ми обовʼязково все відновимо», – говорить Порошенко і додає: про це зараз всі молитви.

«Просимо, щоб Господь дав сили пережити втрати. Так багато людей загинуло на цій війні. Іноді подумки перераховую знайомі імена – одне за одним. Уявляю, що вони чують. Усміхаються і тримають небо, прикриваючи нас згори, направляючи, вказуючи єдино можливий шлях, як виграти бій і всю цю війну. І особливо в наших молитвах прошу дати сили нашим воїнам. Зберегти їх, захистити своїм щитом», – говорить Порошенко.

«Просимо, щоб мільйони українців, яких війна розкидала по закордонню, нарешті змогли повернутися додому. Але сьогодні маємо не лише просити, але й дякувати Богу. За те, що дав нам сили зберегти і відстояти Україну. Україна була, є і буде», – переконаний Порошенко.

«І дякуємо Богові, що мільйони українців йдуть молитися сьогодні до незалежної української церкви. Церкви Христової для всього народу України. І вона – ця церква – вища за будь-які дрібні політичні ігри. Вона – це загальнонаціональне надбання. Вона – це скарб. Вона – основа для єднання всіх українців. Ми тримаємо двері відкритими для наших братів і сестер, які тільки тепер нарешті починаються скидати з себе пута московського псевдохристиянства», – наголошує Порошенко.

«Ми всі молимо про Перемогу. Це буде не просто перемога України над росією. Це буде перемога Світла над темрявою, Правди над брехнею. Любові над смертю. І Гідності над безчестям», – говорить п’ятий Президент.

Джерело

 

Порошенко: Сьогодні молимось у нашій українській Церкві, щоб до наступного Великодня була Перемога

Петро та Марина Порошенки взяли участь у Пасхальному богослужінні у Свято-Михайлівському Золотоверхому кафедральному соборі, яке очолив Предстоятель Православної Церкви України Блаженніший Митрополит Епіфаній.

«Завжди з Великоднем пов’язувались надії на краще, надії на нашу Перемогу. Надії на відновлення і воскресіння нашої держави. Це вже другий Великдень після широкомасштабного вторгнення. У цей день ми маємо дякувати Богові за те, що він зберіг нашу країну і послав нам сили, послав нам розум для того, щоб ми захистилися від нападу ворога», – говорить Порошенко.

«Я хочу всіх привітати і побажати, щоб до наступного Великодня була наша українська Перемога. За це ми сьогодні просимо у Бога. І я впевнений, що ці прохання співпадають із молитвами всіх українців і всього світу, який хоче, щоб ми викинули цих загарбників, нелюдей, дияволів, що вдерлися до нас», – наголошує п’ятий Президент.

Петро Порошенко також наголосив, що за час після Об’єднавчого собору і отримання Томосу тисячі парафій перейшли до Православної Церкви України, бо це справжня народна церква, а московський патріархат завершує свій шлях в Україні.

«Православна Церква України, яка була створена через об’єднання православних церков і надання Томосу – це це є церква українців. Це є церква Христова. І вона відрізняється від московської церкви тим, що у нас церква – народна. У нас церква є Христова, автокефальна. А в них церква – державна. І якщо держава в них злочинна, то зараз уже представники російської православної церкви в Україні закінчують свій шлях», – переконаний п’ятий Президент.

«Коли я кажу, що церква українська – то це означає, що двері церкви відкриті і для тих, хто нарешті мав можливість розібратися і прийти до нашої церкви. І я дуже тішуся, що за ці майже 5 років, вже тисячі парафій приєдналися до нашої церкви», – говорить Порошенко.

Джерело

 

Пасхальне богослужіння зі Свято-Михайлівського Золотоверхого кафедрального собору (повне відео)

 

 

Автор