Тепер офіційно про декларування іноземної соціальної допомоги

Нарешті ДПС офіційно на своєму сайті підтвердила позицію щодо необхідності декларування іноземних доходів у вигляді соціальної допомоги громадянами України, які знайшли прихисток в інших країнах.

Отже, ще раз: такі виплати звільнені від сплати податків, але водночас на сьогодні такі доходи підлягають декларуванню на загальних підставах.

Ну, дуже довго в ДПС вагалися з оприлюдненням цієї інформації, зате тепер усе стало на свої місця (незважаючи на те, що з незрозумілих причин різноманітні податкові консультанти намагаються ввести наших співвітчизників, що вимушено залишили Україну, в оману).

При цьому податківці зазначають, що Комітет ВРУ з питань податкової та митної політики спільно з ДПС та Міністерством фінансів опрацював зміни до Податкового кодексу України, згідно з якими такі доходи не підлягатимуть декларуванню.

Але якщо були отримані ще якість кошти, окрім соціальних виплат, декларацію про доходи необхідно буде подати.

Особисто я також ініціювала зміни до ПКУ, відповідно до яких обов’язок громадян із подання щорічної декларації про доходи вважатиметься виконаним, якщо в інших країнах вони отримують лише соціальні виплати.

До кінцевого терміну подання декларації – 1 травня 2023 року – залишився місяць.
Сподіваюсь, що вдасться прийняти зміни вчасно, хоча про це влада могла подумати і раніше!
Та головне – результат.

 

Автор