Має бути межа для комерційного використання подій війни

Ірина Геращенко

«Це дно, зупиніть це», – щодня з колегами чуємо обурення військових, які категорично проти негідної експлуатації загибелі побратимів, цивільних, які пережили пекло окупації, та в шоці, що на трагедії можна заробляти.

Очевидно, що грань між комерційною привабливістю і мораллю є питанням чутливим і дискусійним. І певні речі дійсно треба зупиняти.

З колегами з Європейська Солідарність хочемо припинити спекуляції у використанні військової тематики в маркетингових цілях.

Проєкт Закону №9128 «Про внесення змін до деяких законів України щодо обмеження використання патріотичної тематики при реєстрації торговельних марок та в рекламі» звузить аморальне і некоректне юзання трагічних подій війни, назв постраждалих місцевостей, патріотичних гасел та офіційних військових вітань в маркетингових цілях.

Пропонуємо суттєво обмежити використання в рекламі та при реєстрації торгових марок назв подій, пов’язаних із заходами з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування російської збройної агресії; назв населених пунктів та місцевостей, постраждалих унаслідок російської збройної агресії; назв місць, населених пунктів, їхніх частин, що стали символами стійкості та героїзму українського народу; згадок про окремі бойові дії та військові операції; назв родів військ, військових підрозділів Збройних Сил України та назв інших військових формувань; офіційних, законодавчо визначених привітань військовослужбовців України.

Дякую за співавторство, Марія Іонова, Вікторія Сюмар, Ірина Фріз, Іванна Климпуш-Цинцадзе, Володимир Ар’єв, Бондар Михайло, Микола Величкович, Микола Княжицький, Ростислав Павленко, Софія Федина!

Докладу всіх зусиль, аби законопроєкт якнайшвидше розглянули в сесійній залі.

 

Колаж на заставці: «GLOSS.UA»

 

Автор