Ціна повоєнного відновлення економіки України

Ніна Южаніна

Відновлення економіки України після повномасштабного вторгнення росії коштуватиме 411 мільярдів доларів, що в 2,6 раза перевищує очікуваний ВВП України 2022 року. Такими є результати нового дослідження Світового банку, ООН, Європейської комісії та України, опублікованого 22 березня 2023 року.

Сума різко зросла порівняно з оцінкою в 349 млрд доларів, опублікованою у вересні минулого року.

Зазначається, що Україні знадобиться 14 млрд доларів для критичних і пріоритетних інвестицій у реконструкцію та відновлення тільки в 2023 році, що потребуватиме на 11 млрд доларів фінансування більше ніж те, що передбачено в бюджеті України на 2023 рік. Близько 22% потреб припадає на транспорт, 17% – на житло, 11% – на енергетику, 7% – на сільське господарство.

При цьому найбільшої шкоди останнім часом завдано енергетиці, де збитки більш ніж у 5 разів перевищили рівень червня 2022 року. А найбільш постраждалими регіонами стали Донецьк, Харків, Луганськ і Херсон, які з жовтня зазнали сильних ракетних ударів з боку росії.

«Продовження підтримки України – це інвестиції як у країну, так і у світову економіку, – зазначила Анна Б’єрде, Віцепрезидентка Світового банку у справах регіону Європи та Центральної Азії. – Підтримка партнерів з розвитку для державних інвестицій має бути доповнена значними приватними інвестиціями, щоб збільшити доступне фінансування для відновлення».

Напевно, не помилюся, якщо скажу за всіх: Україна та українці високо цінують підтримку наших міжнародних друзів. І, на жаль, щодня доводиться констатувати нові й нові втрати, яких завдає агресор, – життів, домівок, об’єктів інфраструктури…

Навіть не уявляю, як би нам велося зараз в Україні без допомоги цивілізованого світу.

Дуже важливо, щоб влада також цінувала це, витрачаючи кошти донорів виключно за призначенням.