Санкції на часі. 07.03.2023 (відео)

Ростислав Павленко

Надходження до військового фонду кремля від експортного мита на нафту за сім днів по 3 березня знизилися на $6 млн. до $38 млн., а середній дохід за чотири тижні впав на $3 млн. до $40 млн.

Частково це зумовлено тим, що за останні сім днів російський експорт нафти морем скоротився на 14% порівняно з попереднім тижнем – до 3,11 млн. барелів на день, при цьому середній чотиритижневий показник також знизився.

Намір країн Великої сімки і ЄС боротися з контрабандою нафти і піддавати санкціям компанії і країни, яких на цьому впіймають, звужує для росії можливості обходити санкції. Тут головне діяти швидко і перекривати лазівки, як тільки вони з‘являються.

Це посилить ефект уже накладених санкцій:

1. Дефіцит російського бюджету в січні-лютому становив 2,58 трлн рублів, – Мінфін росії. Це вже 88% від запланованого дефіциту бюджету на 2023 рік.

Тобто в І кварталі цього року рашисти перевершать запланований дефіцит. Друк рублів дозволить певний час підтримувати витрати, але швидке знецінення рубля підриватиме цю спроможність дедалі сильніше.

2. На росії не знають, куди продати індійські рупії, отримані за російську нафту.

У експортерів накопичується індійська валюта, але індійський регулятор не дозволяє торгувати нею на Московській біржі та конвертувати її в рублі. Використовувати рупії безпосередньо – для імпорту – також виявилося непросто: торгівля з Індією йде в одному напрямку.

Тож розрекламований «стрибок на Схід» для рашистської економіки загруз і грузне дедалі більше.

3. Тим часом ЄС поклав край залежності від постачання газу з рф, заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн.

4. Рашисти дедалі менше довіряють своїй державі – особливо гроші.

Валютні депозити населення в російських банках стабільно зменшуються з минулої весни і протягом минулого року зменшилися майже вдвічі. Зараз вони оцінюються приблизно в $52 млрд — це мінімальне значення з грудня 2008 року.

5. Зате пити росія так і не кинула.

Роздрібний продаж міцного алкоголю у минулому році в порівнянні з 2021 роком навіть збільшився на 7.5% в більшості регіонів росії.

І далі ж буде.

Автор