MacPaw та «екологія»

Serg Marco

Щоб закінчити питання по MacPaw та “екології”. Трошки вам реальності без рожевих окулярів.

Коли тільки з’явилася тема обшуків у MacPaw, я побачив репости деяких відомих юристів та адвокатів. І вони прямо сказали – це рекет для вибивання грошей.

Чому вони так швидко це виявили?

Досвід. Бо вони живуть у реальному світі в той час, коли суспільство бачить ілюзію, яку йому підштовхують маніпуляціями та контрольованим інформпотоком. І завжди, коли питання стає у “принципах, а не грошах”, там, де є великі гроші, то в 99% випадків питання саме в грошах.

Коли починаєшь розбирати кейс MacPaw, то гроші зразу можно побачити. Багато грошей. Це той випадок, коли інвестор залетів у пастку, навіть не прорахувавши наперед розвиток подій.

Є десь ОТГ, маленька, де з’являється “жирний” інвестор. Це зараз дійсно рідкий звір, прямо вам кажу. Він купляє ділянки, де хоче зробити екологічну котеджну забудову для персоналу. Купляє ділянку, не розуміючи, що в українському законодавстві багато є отворів, що затикувалися хабарами.

Після чого починає інвестувати в цю ділянку, але не дає хабарі. “Це – мерзость”, – вирішують державні органи. І починають працювати.

Коли обсяг інвестицій вже став достатнім, коли в ділянку інвестовані великі гроші, коли ціна ділянки за рахунок комунікацій, будівель та інфраструктури зросла у рази – приходять органи і бажають домовитись, як і з попереднім власником. Схема безпрограшна, або “мамонт” дає хабар, або проти нього починають судові процеси. Не проти колишнього власника, який порушення ці під хабарами організував, а проти інвестора. А якщо вийде розірвати договори оренди землі, то там вже “патріотичні підкачані хлопці” виженуть інвестора з його будівель. А там вже і афільована компанія стоїть в черзі на підпис нового договору оренди землі, до якого в органів чомусь немає претензій. Ділянки поруч ростуть у ціні, бо з’являється можливість їх підключення від об’єкта інвестора. Грошей в обох випадках або з хабарем, або з віджимом по темі “екології” (так, саме в екології тут справа, ага) повинно вистачити для всіх. І для голови ОТГ, і для “екоактивістів”, і для державних органів. Це бізнес проект, який при реалізації забезпечить навіть онуків тих, хто зараз у нього влазить.

Але інвестор відмовляє та йде в суд, готовий виправити неналежні зміни у проекті згідно з законодавством. І це ламає такий бізнес-проект, ох…

Тому починається тиск на нього, замовні статті, “екоактивісти”, незручні сусіди, проблеми з комунікаціями – тут набір стандартний. І ви знаєте, більшість би в такому випадку дали хабара. Бо через суди – це довго, дуже довго, знов-таки не потрібно виключати, що перші інстанції теж будуть “вмотивовані проектом”, так що доведеться йти до “вишки”.

Але інвестор обирає саме цій шлях. Це важкий і геморний шлях на роки, але я його вітаю з цим. Бо це правильно. Бо потрібен закон.

Більшість “реального” світу заховано від звичайного громадянина. Ви знаєте, що деякі “незаконні будівлі”, під якими б’ються наші деякі патріоти, не зовсім незаконні. Законні такі будівельні майданчики, зі всіма документами. Так, деякі жителі ближніх домівок вважають, що незаконно, але ви з ними поспілкуйтеся. Там будуть доводи типу “Знову ці бетоні гроби строять, хабара дали”, “Я не дам тут будувати, не дам і все”, “Я хочу, щоб тут був спортмайданчик, а не це одоробло” та інше.

А хлопці… а хлопці заробляють собі квадратні метри в цій будівлі чи відкат грошима.

Ви знаєте, що в однієї партії є ціле ГО, що, до речі, за державні кошти утримується, в якого кришування новобудівель – це основний вид заробітку?

А що коли кричать про “рейдерів” та “чорних ріелторів”, які “віджали” підприємство чи квартиру, то, можливо, річ йде про абсолютно законну реалізацію залогу за борги, але журналісти, що розповідають про “рейдерів”, їм трохи занесли, а старий власник таким чином намагається не втратити майно та воює так з абсолютно законним новим власником. І що хлопці, які “ідейно” стоять на захисті від “рейдерства”, в іншому сюжеті вже світяться на стороні реальних рейдерів. Але у хлопців робота така, хто платить – на тій стороні вони і стоять.

Так працює наша система. І поодинокі випадки, коли людина все ж таки не скатується в “порішать” та “занести”, їх треба підтримувати. Тому що, ви тільки не ображайтеся, ви всі – втрачене покоління. Коли вас одноособово затягне в якусь схожу ситуацію, ви підете до титушок, продажних ментів чи “рішальних адвокатів”.

Вибачте, бачив я наш нарід у ділі. Тому і покинув роботу з арештованим майном. Бо хотів започаткувати щось прозоре та законне в цій складній справі. Але виявилося, що це нікому не потрібно. Вирішувати по закону довго та складно. Занести – легше та більш зрозуміло. А я зі своїм ідеалізмом нахер нікому не впав. Умовити простий нарідтм на законний шлях у більшості випадків нереально.

Але я хочу, щоб це залишилось у минулому. Щоб всі ці “рішали”, мутні адвокати, продажні екоактивісти залишились в моєму поколінні, не передавши в майбутнє свій “безцінний” досвід.

Цей світ знають адвокати та юристи. Вони без рожевих окулярів. Вони бачать, як побудований цей світ.

І коли щось виглядає як качка, ходить як качка та крякає як качка, то можна з великою долею вірогідності казати, що це качка. І якщо на ділянці з’явився інвестор, на якому можна непогано заробити, то тім, хто розуміє систему, все очевидно.

Якось так. Так що давайте все ж бути за закон, бо вже набридло, як нашим суспільством маніпулюють “ідейними” цілями, коли треба просто “заробити на жирному клієнті”.

Окремо напружує той факт, що в цю тему підключився СтопКор зі сторони як раз, як то кажуть, вигодонабувача. А саме – тієї системи, яка в перспективі на інвесторі може непогано заробити.

Мені накласти на всіх цих професійних “антикорупціонерів”, але той факт, що вони зараз ломляться у МОУ, не додає мені впевненості, що там теж вони не почнуть воювати не в ту сторону. Я, звісно, можу помилятись, але, як я написав вже вище, якщо хтось крякає як качка, плаває як качка, то… ну, ви самі зрозуміли.

Тому у справі MacPaw давайте уважно слідкувати за процесом, за судовими рішеннями, за законністю поведінки держорганів. Це інвестиція у більш законну майбутню Україну. Тому нехай громадський контроль та лідери суспільної думки (ЛОМи) придивляться до цього кейсу. Він дійсно важливий.

Фото: ОГП України

 

Твоє місто: Обшуки в MacPaw. Очільник IT-компанії розказав передісторію обшуків

Правоохоронці висувають звинувачення в несанкціонованому видобуванні піску в промислових масштабах і вирубці лісу, зокрема у Нацполіції заявили, що обшуки в IT-компанії MacPaw здійснюються за фактом збільшення без спеціального дозволу берегової лінії. Правоохоронці стверджують, що у результаті таких дій державі завдано збитків на понад 12,5 млн грн. Однак багато представників великого бізнесу вже засудили роботу правоохоронців

Суспільне: Юристи компанії MacPaw оскаржать дії слідчих, ситуацію з обшуками обговорять у Верховній раді

Адвокати ІТ-компанії MacPaw готують скарги на дії слідчих під час проведених обшуків та найближчим часом подадуть їх до відповідних інстанцій. Ситуацію з цими обшуками розглянуть на засіданні комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності.

 

Автор