Це не просто гоп-стоп, це фатальна помилка

Юрій Гудименко

Згідно з опитуваннями, 62% українців вважають, що уряд має знизити витрати бюджету й податки, щоб підприємці швидше створювали робочі місця, а люди заробляли більше грошей та витрачали їх на власні потреби. Інакше кажучи, 62% українців хочуть, щоб бізнес працював і люди багатіли.

62%.

Це логічно. Це резонно. Економіка скалічена, і її можна швидко відновити лише в один спосіб: відчепитися від бізнесу, спростити правила гри і закріпити їх, щоб і наші, і іноземні бізнесмени заводили гроші у понівечену війною країну. Щоб створювались робочі місця. Щоб гроші текли сюди, а не звідси.

Що держава робить саме у цю хвилину? Демонстративно, показово, руками правоохоронців проводить «маски-шоу» у одній з найпрозоріших компаній України – MacPaw.

Більше того. Я знаю, що це не поодинокий випадок вимагання грошей з бізнесу за останній час. Просто чи не єдиний, що став публічним.

Це мабуть і є ті нові правила гри, яких хоче суспільство. Бізнес має допомагати армії, бізнес має допомагати державі, бізнес має платити податки, а держава буде за це хєрачити обшуками, доїти і глумитися над ним.

Чи це ті правила гри, які дозволять Україні розбагатіти? Ні. Чи так ми швидко відновимо економіку? Теж ні. Чи це правильно і справедливо? Ні в якому разі.

Я звертаюсь до всіх правоохоронних органів. Забудьте про «маски-шоу» для бізнесу, залиште це для ворогів держави. Забудьте про «доїння», забудьте про незаконні побори, забудьте про те, як вели себе при Януковичі. Це новий світ. Ми – нові.

Так вже не буде.


Олександр Нойнець

Смотрите, история очень простая. У государства нету денег. Бизнес закрывается в связи с войной. Кошмарить стало практически некого. Но жить мусорам на что-то надо. Не будет же он меньше пить. Нет, ты, сынок, будешь меньше кушать.

То, что пришли в MacPaw, – это, конечно, особенно залёт и особенно смехотворно. Потому что все знают, что МакПо – это изолированный рай и США посреди Киева.

И приход к ним с обысками – это не “суд разберётся”, это не “искали документы”, нет. Всем понятно, что это просто короткий способ доколупаться, создать проблемы, попытаться заблокировать работу и ВЫМОГАТЬ БАБЛО.

Потому что если бы были вопросы у государства про покупку земли, то государство бы их само себе и задало, потому что все бумаги, которые оно ищет, у него и лежат. А главное, где совершенно точно не лежат искомые бумаги – это лично дома у Косована. Поэтому признак верный – если пришли домой в личную квартиру к бизнесмену искать государственные бумаги, это не для того, чтобы их найти. Это для того, чтобы его напугать, чтобы он спросонья метался в панике и случайно на всё согласился.

Поэтому в этот раз, как и во все предыдущие, а также как и во все следующие, история закончится звенящим ничем. Дело умрёт на любом из этапов, но в процессе сто мусоров заблокируют работу тысячи айтишников и создадут лишний скандал на ровном месте.

И знаете, сколько будет такое продолжаться?

Столько, сколько такие действия будут ненаказуемыми. Столько, сколько мусор будет знать, что прийти обилечивать бизнесмена может быть для него успешно или безуспешно, но всегда безопасно, всегда безрисково, всегда ему за это ничего не будет.

Вот пока какого-то конкретного правоохранителя за каждую такого рода инициированную им историю не начнут вывешивать на воротах без штанов за половые органы – такое и будет продолжаться. Конкретно МакПо и конкретно Косован, конечно же, спасутся. Но проблему это никоим образом не решит.

Бандитизм не закончится, пока быть бандитом будет безопасно.


Тарас Котов

Сьогодні українську спільноту сколихнуло питання абсолютно безглуздого обшуку силовиків та прокурорів у компанії MacPaw та безпосередньо вдома у власника компанії Олександра Косована.

Згідно з КПК, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

У разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості щодо правопорушення, в тому числі з обґрунтуванням того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей.

Тобто якийсь там прокурор екологічної прокуратури отримав ухвалу слідчого судді про ОБҐРУНТОВАНУ необхідність проведення обшуку, В ТОМУ ЧИСЛІ в оселі власника компанії для того, щоб знайти по суті документи угод про купівлю-продаж земельних ділянок в 2016-2021 році, а якісь там сіськарі главку МВС щось розслідували.

Зі слів Олександра Косована, компанія ВЖЕ надавала ці угоди слідчим органам для дослідження. Ба більше, формально MacPaw є добросовісним набувачем майна згідно з угодами, а питання слідчих органів мають йти до іншої сторони угоди, тобто продавця. Я нагадую, що угоди в нас завжди як мінімум в 2-х примірниках, і мене окремо цікавить, чи були витребувані (АБО ОТРИМАНІ В РЕЗУЛЬТАТІ ОБШУКІВ) другі примірники цих угод у продавця.

Я не розумію це рішення прокуратури. Рішення слідчого судді я, до речі, розумію. Завдання слідчого судді у процесі – це у порядку, передбаченому законом, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні на досудовому розслідуванні. Але насправді дотримання прав та інтересів осіб у провадженні ніколи слідчих суддів не парить, і вони просто працюють обслугою прокуратури.

Тобто мене цікавить, як так сталося, що серед можливих слідчих дій був обраний саме обшук ВЖЕ ПІСЛЯ отримання документів від компанії, як він був обґрунтований, та ким були прийняті ці рішення. Їх доцільність не очевидна. Навіть якщо є питання до угод і логіки переходу майна – ці питання не вирішуються таким чином.

Тепер про наслідки для воюючої країни.

1) Це однозначний удар по “інвестиційній привабливості” країни. Часто навіть у війску лунає теза “зараз врятувати країну, бо це мій обов’язок, а потім їхати звідси назавжди”. Там же ДіяСіті (правки до КПК щодо обшуків у її резидентів так і не були внесені) зараз чергову річницю святкує. Там же ціла інституція інвестиційних нянь вже котрий рік “працює”. В нас зараз основна задача – створити умови, щоб після перемоги в Україну черга стояла інвесторів та бізнесменів. А виглядає так, що робиться все, щоб черга стояла З України.

2) Це однозначно показує, що обіцянки для бізнесу поки залишаються обіцянками. Немає системної міжінституційної реформи взаємодії держави в особі слідчих і контролюючих органів та бізнесу, який прямо зараз і платить податки, і створює робочі місця, і заводить валюту в країну, і витрачає гроші на волонтерку, або надає своїх спеціалістів про боно для різних державних проектів. Це прямий удар по обороноздатності країни.

3) Особистий наслідок – я сам планував онбордити ряд проектів в ДіяСіті, але тепер в мене великий сумнів.

Владі необхідно терміново відреагувати на цю ситуацію. Винних в бєзпрєдєлі треба негайно покарати. Благо визначити, хто що просив у слідчого судді і як аргументував, – пригода на 15 хвилин. Але сама ситуація є симптомом відсутності необхідних змін у державі та нагадує часи Януковича з банальним рекетом силовиків.


Антон Швець

Логіка гоп-стопу завжди проста. Гопнік намагається відібрати гроші в того, кого вважає слабким. На жаль, наші правоохоронні – ніякі не правоохоронні органи, а такі самі гопнікі. Саме людей з гоп-парадигмою у голові і називають мусора.

Сьогодні мусора прийшли з обшуками до MacPaw та особисто до Олександра Косована. Чому мусора? Бо обшук був проведений через те, що МакПо колись купила земельні ділянки. На думку мусорів, купила якось не так. Багато років їх це не цікавило, а ось тепер зацікавило. Земельні ділянки мусора хочуть відібрати. Саме тому обшуки у тих, хто купував, а не у тих, хто продавав. Бо треба віджати. Притому що МакПо каже, що всі документи передавала і про провадження в курсі. Навіщо ж тоді обшук? Обшук потрібно провести у випадку, якщо хтось хоче знищити докази, чого вочевидь не стається. Але це якщо ми кажемо про процесуальні моменти.

Але тут немає ніякого звʼязку з процесом. Ці обшуки типове залякування від гопників, які діють в образі мусорів. Віддай, а то буде гірше. Будуть обшуки і у працівників. Буде гірше аж доти, доки ти не віддаш своє.

Але тут є одна помилка.

Українське айті не слабке. Українське айті билося на Майдані, українське айті це суппорт українського волонтерства. А хтось і самі вже волонтери і бійці на фронті. Ці люди не злякалися ні мусорів минулих ітерацій, ні російських військ. Вважати їх слабкими помилка.

Я не знайомий з Косованом і не мав справ з МакПо. Але я бачив активну позицію їх співробітників і бачив їх волонтерські ініціативи. І це їх справжня позиція. Тому дії мусорів я вважаю не просто гоп-стопом. А помилкою. Ці очкарики ще дадуть вам пзди, таваріщі мусора.

Українським мусорам не варто думати, що український бізнес, який вони вирішили «поторбити», слабкий. Відповідь буде потужною і гучною, бо український бізнес вже довів власну рішучість і готовність до спротиву.

Бо ми всі ведемо війну не для того, аби віддати країну мусорам. А для того, аби зробити Україну нормальною.

І ми її зробимо нормальною країною, яка живе за законом. А мусора слідом за рсн підуть за кораблем.


Костянтин Корсун

Я вже кілька років користуюся одним з чудових продуктів розробки української ІТ-компанії MacPaw (читається МакПо).

Компанія міжнародна, з офісами в Ірландії та США, її створили українці, а її головний офіс знаходиться у Києві. Після 24.02 вони не виїхали (як це зробили багато інших ІТ-компаній), і це показово.

Один із найбільших світових розробників софта для MacOS: більше 30 мільйонів активних користувачів, кожен п’ятий Мак використовує їхні програми.

Україна має пишатися такими талановитими людьми. От я, наприклад, пишаюся. Тим більше що компанія сильно та активно допомагає країні протистояти терористичній навалі.

Але ж «мусора – не люди» ©.

Скориставшись тупим надуманим приводом, вони вдерлися з обшуками до київського офісу компанії та до оселі її керівника та засновника. Типу MacPaw шось там порушили 7 років тому при купівлі ділянок землі.

Як на мене, це адекватно приблизно як розстріл за безквитковий проїзд у трамваї.

Тим більше усі ми знаємо, що у сучасній Україні обшук за наслідками схожий до пограбування. Навіть гірше – на пожежу.

У такий спосіб мусора вже 30 років кошмарять та залякують український ІТ-бізнес.

Для чого? Зазвичай тупо заради бабла. Схема примітивна, як мозок вискуба: придумати якийсь привід, наїхати, забрати всю техніку, документи, гроші, все більш-менш цінне, а потім запропонувати «давайте домовлятися». При цьому абсолютно пох наскільки законний був і обшук, у кримінальна справа, і постанова суду.

Мусора прекрасно знають, що від подібних «бізнес-проектів» у виграші всі, хто мав би з ними боротися: судді, прокурори, спецслужби, чиновники, звичайні оперативники. Тому що обшук, особливо у заможній компанії, – це для них бінго, джекпот, адже під час нього безслідно зникає безліч цінного, особливо те, що не було внесено у протокол. Тому серед правоохоронців існують негласні черги на участь у обшуках.

А боси, звісно, отримають значно більше. Тому що більшість бізнесменів прикидують можливі збитки, обраховують засоби їх мінімізації і тому надають перевагу все ж «домовитися». Лише одиниці приймають тяжке рішення боротися за правду до кінця.

І так було всі роки незалежності.

Та навіть повномасштабна інтервенція ворожою держави, коли країна балансує на межі виживання, не є приводом зупинити цей бандитський «бізнес».

От шо відбувається в головах тих «правопохеронців»? Чи думають вони хоча б на крок уперед, крім інстинкту хапнути?

Невже неясно, що обшук у такого рівня міжнародній компанії буде резонансним? І що на це скажуть «західні партнери»? Чи хтось захоче інвестувати у країну з такими практиками? Чи додасть це мотивації українським підприємцям платити податки? Чи не краще їм вихати з країни та вивезти бізнес?

Поки зовнішній ворог намагається захопити нашу землю та вбиває українців, ворог внутрішній – свавілля, безправність, корупція – вбивають надію на світле майбутнє країни. Адже після нашої перемоги при владі залишаться усі ті ж персонажі, з тими ж самими підходами та практиками.

І випадок з MacPaw показує, що вони зовсім не змінилися з часів януковочів.

P.S.: Пікантності ситуації додає той нюанс, що MacPaw є резидентом державного ж проекту Дія-Сіті, основна ідея якого була якраз у захищеності резидентів від поліцейського та податкового свавілля. «У Дія-Сіті працює британське право!», – кричали «дієві». Розумні люди та фахові юристи відпочатку крутили пальцями біля скроні, але попри очевидні багатьом пробіли у логіці даної авантюри екзальтовані прихильники «жижиталізації» потихеньку мігрували у цифрове стійло. Тепер настав час скористатися тим самим всемогутнім та справедливим британським правом, щоб на практиці довести усі переваги Дія-Сіті та продуманість цієї ідеї.

UPD: Обшук проведено у компанії “Макпау Проперті Менеджмент”, яка не є резидентом Дія-Сіті. Резидентом є компанія “МакПау”. Але чи в одному офісі знаходяться ці дві компанії – невідомо.


AIN: В офісі MacPaw та в будинку її засновника ідуть обшуки

В офісі відомої української продуктової IT-компанії MacPaw проходять обшуки. Правоохоронці також обшукують будинок її засновника та CEO Олександра Косована. Про це підприємець повідомив у Facebook.

AIN: IT-бізнес про обшуки в MacPaw: «Поки відбувається така діч — забудьте про інвестпривабливість»

Представники українського бізнесу відреагували на ситуацію хвилею обурення. AIN.UA зібрав їх дописи.

AIN: ВТОРОЕ ДЫХАНИЕ. Как украинский предприниматель решил бросить вызов Apple, и что из этого вышло

Десять лет назад Александр Косован, основатель компании MacPaw, создал один из самых востребованных продуктов для компьютеров Mac, буквально в одиночку написав весь код к программе с нуля. А потом пошел еще дальше и решил создать конкурента компании Apple.

Автор