Штучні свята

Ірина Геращенко

Ідея скасувати 8 марта гуляє парламентом давно. Колись мене ледь не вбила радикальна партія за ініціативу позбавити женщін їх дня 😆 .

Регіонали-комуністи-популісти роками блокували відмову від радянських свят. Будемо відверті, й суспільство не було готовим позбутися «дня гвоздік».

Сподіваюся, зараз думка змінилася, і є всі передумови ліквідувати 8 березня.

В Україні забагато вихідних, і це б‘є по економіці. Тому, підтримуючи ідею скасування 8 березня і 1 травня, буду проти встановлення нових вихідних.

8 березня – всесвітній день боротьби за права жінок. Так, ми пройшли довгий шлях у відстоюванні гендерної рівності, але залишається чимало проблем щодо присутності жінок у владі і великому бізнесі, впливі на прийнятті рішень, з гендерно зумовленим насильством, сексизмом. З цим треба боротися, але навіть для організації акцій не обов’язково, аби 8 березня був вихідним.

В Україні є День матері. Який відзначається в другу неділю травня. Й треба максимально популяризувати це свято, як і День батька.

Не думаю, що приживеться новий день жінки, це штучне свято.

Приклад, оголошений рік тому так званий день єднання за кілька днів до вторгнення, коли єднатися треба було навколо підтримки Армії, а не на зігнаних адмінресурсом мітингах.

Леся Українка – ікона українського фемінізму – дуже б подивувалася, якби дізналася, що день її народження хочуть зробити жіночо-святковим. Як і Шевченко.

Найкраще, що можемо зробити для популяризації Лесі і Тараса – це читати їх твори.

Підтримуємо внесення законопроєкту колег щодо ліквідації 8 Марта в порядок денний і чекаємо цікавої дискусії в ВР.

Автор