Російські економісти про російську економіку

Євген Дубогриз

Російські економісти написали гарну статтю* про російську економіку, навіть не статтю, а набір статей під однією «парасолькою». Не хочу це «рекламувати» посиланням; кому цікаво, воно називається «Хуже, чем кризис. Как устроена и куда ведет российская экономическая аномалия 2022»; в принципі, назва сама собою багато каже.

*Так, словосполучення «російські економісти» само собою звучить як оксюморон, а епітет «гарна» його лише підсилює. Але ж справді російські економісти, і справді гарну.

Ремарка вголос. Коли російські економісти кажуть чи пишуть щось про Україну чи українську економіку, це завжди, у 100% випадків повна маячня та фігня. Винятків не було. Бо ж вони не володіють статистикою (не володіючи мовою), не розуміють нормативки, відтак, і не розуміють цілей та задач, і все, що можуть – та й роблять – це іскромьотно маніпулюють якимось загальновідомими та верхньорівневими цифрами, не розуміючи їхньої суті. Та у підсумку роблять висновки космічного масштабу та космічної ж дурості, і дають такі ж поради.

Найрозумніші з них, чи найобережніші, на кшталт, наприклад, Сергія Гурієва, цей нюанс – власне тотальне нерозуміння України та економіки – вже давно знають і тому обрали іншу тактику, «оцінювати», отак зверху, з, як вони люблять казати, з барського плеча, давати оцінку «як там в українців». Мовляв, «отут правильно роблять, а тут неправильно», «отут досягли прогресу, а тут ні». Це вже термін є такий, називається «русплейнінг», коли росіяни щиро вважають, що вони все знають краще за нас лише через те, що вони росіяни. Наші, на жаль, ще ведуться на таке; з часом має минути.

Інша річ економіка російська. Тут вони реально слідкують, володіють статистикою, знають певні нюанси, знають суть. На відміну, до речі, від наших, які слідкують за росекономікою за якимись телеграм-каналами, у кращому разі можуть зайти на якісь сайти і подивитися якусь статистику (і це наша перевага перед російськими економістами, бо ж ми розуміємо російську, а вони українську – ні, тож навіть у цифрах не можуть покопирсатися, то й нехай щастить), але не завжди розуміючи нюанси тої статистики і як її інтерпретувати.

Саме тому їхні російські висновки й цікаві, бо вони те знають та за тим слідкують. Звісно, треба зважено підходити до читання їхніх статей, бо може підбішувати оце їхнє вперте ігнорування війни, яку ці економісти досі називають «спецоперацією», деякі в лапках, а деякі так. Або ж ці постійні прямі та непрямі заклики зняти санкції на імпорт (тобто експорт В росію), бо ж «вони не працюють», «вони лише нівелюють інші санкції та підсилюють економіку», «а прастой народ страдаєт» (дивно, але вони не бачать протиріч між цими твердженнями, але спишемо на локальні особливості та незакомплексованість тварюк). Або ще що може вибішувати, що вони війну сприймають як суто екзогенний шок, щось таке, що з неба звалилося, на що вони, і самі економісти, і прості росіяни, не мають впливу, ніби це якісь інопланетяни її розпочали та ведуть. Та що з них взяти, врешті-решт. Йр. Якщо кажуть, що «імпортні санкції не працюють», значить, все ок, все працює, давайте ще.

Бо ж не треба забувати, що це для нас вони гвалтівники та мародери, які зі зброєю вдерлися у чужу країну та влаштовують геноцид, а для соніних-гурієвих це «свої», це «ніщасні мальчішечкі» та «прастойнарод, каторий ні в чьом нівінават і страдаіт від санкцій». Йр.

Чому назвав цей суповий набір статей від йр гарним?

Бо ж в ньому кожен може знайти підтвердження власних думок про російську економіку. І що санкції працюють, і що вони не працюють. І що росекономіка падатиме, і що в ній все добре, краще, ніж очікували. Що центробанк та мінфін рф професіонали, і що непрофесіонали і лише поглиблюють своїми діями кризу. І навіть що класичні макроприпущення працюють, і що не працюють (наприклад, коли цб рф «вимикає» банківську систему, що жодні дослідники в дослідженнях не передбачали).

Мені, наприклад, «зайшла» думка про те, що в російських держфінансах немає таких структурних проблем, які б не можна було вирішити за рахунок емісії. Те, про що сам казав Дмитрові Фіоніку з Ліги на початку року, – це при тому, що я, звичайно, не є спеціалістом по росії такого рівня, як оті економісти. Зайшла думка про те, що цб росії дійсно має інструменти для нівелювання кризових та панічних проявів на фінансових ринках (якщо це можна назвати ринками в них), і не просто має, а досить ефективно їх використовує – що ж, злочинці теж бувають професіоналами. Зайшло те, що – це вже моя інтерпретація – погіршення добробуту росіян не призведе до розриву «соціального контракту влади та простих росіян – ми не ліземо в політику, поки ситі». Своїми словами, що не буде масових бунтів проти влади на росії, навіть якщо лободу жертимуть та лопухами підтиратимуться, перепрошую за лексику.

Більше всього ж «зайшло» те, що в статті прямо не кажуть, але воно проходить між рядків. Що економіка рф не ляже тільки внаслідок санкцій. Точніше, не ляже до такого рівня, аби росія не змогла воювати. Там буде масштабна криза, вона повільно-повільно, але ширитиметься, росіяни будуть жити бідніше, але менше, та вони все одно зможуть воювати хоч в якомусь стані.

Автор