Доступність медичної допомоги для всіх

Тамара Горіха Зерня

Міністерство охорони здоров’я повідомило, що з “весни 2023 року” всі рецептурні ліки будуть відпускатися за електронним рецептом. Часові рамки “весни” не вказуються, тому це може бути 1 березня, наприклад.

Якщо хтось має посилання на актуальний перелік рецептурних препаратів, дайте, будь ласка, у коментарях. Я знайшла тільки перелік від 1995 року, це ж не він?

З роз’яснення МОЗу:

“До цього переліку належать також антибіотики, протисудомні засоби, гормональні препарати (у тому числі й протизаплідні), препарати для лікування артеріального тиску, серцевих хвороб та інші. Важливо, що ряд деяких звичних для нас ліків проти болю, кашлю чи заспокійливі також можуть належати до препаратів, відпуск яких повинен здійснюватися виключно за рецептом лікаря”.

Ці ліки можна буде купити в аптеці тільки з пред’явленням електронного коду. В умовах відключення світла допускається паперовий рецепт, на якому ваш лікар вказує цей код.

Ставлення до електронних рецептів дуже залежить від місця сидіння. У Києві з вибором лікарів і грошима – це одне.

Як бути третині України, яка зараз не має доступу до медичних послуг? Як бути нашим прифронтовим селам, з яких раз на місяць хтось один може виїхати в аптеку і скупитися на всіх бабусь по сусідству?

Я пам’ятаю паніку навесні, з якою ми купували коробки ліків для села. Як згадаю ті пошуки тонорми у закритих аптеках, дурно робиться.

Особисто я вважаю впровадження електронних рецептів на всі рецептурні препарати фарисейством і знущанням з людей в умовах війни.

Де мій чоловік шукатиме лікаря а Бахмуті, щоб виписати рецепт на протизастудні?

По-моєму, доступність медичної допомоги для всіх має бути на першому місці, а електронні рецепти на другому.

Автор