Санкції на часі. 11.02.2023 (відео)

Ростислав Павленко

Повідомлення про те, що росія у березні «добровільно» скоротить видобуток нафти на 500 тис. барелів на добу, є ще одним свідченням спричинених санкціями системних проблем. Нафту не купують навіть зі знижками.

Такі «жести доброї волі» мають ефект і всередині росії.

Тамтешні медіа повідомляють, що великий бізнес відмовляється робити анонсований «добровільний» внесок у 200 мільярдів. Ситуація така, що не до подарунків.

1. Центробанк росії опублікував оперативну статистику щодо платіжного балансу рф.

Рахунок поточних операцій у січні 2023 р. знизився на 58% (8 млрд дол США) порівняно з січнем 2022 р. (19.1 млрд дол США).

Баланс товарів і послуг склав 9 млрд дол США проти 21.1 млрд дол США роком раніше.

2. Середні споживчі ціни на бензин у рф перевищують середні ціни виробників у 3,7 рази, на дизельне паливо – у 1,6 раза.

У грудні 2022 виробники знизили ціни на бензин на 38%. Але споживач цього спаду навіть не помітив.

3. У найбільшому морському порту Європи Роттердамі заблоковано близько 43 тис. транзитних вантажів, які мали доставити до росії та білорусі.

4. Євросоюз закликає зобов’язати банки повідомляти розміри заморожених російських активів для того, щоб використовувати їх для відновлення України.

Юридична служба Євросоюзу заявила, що закони ЄС дозволяють інвестувати заморожені активи та використовувати отримані доходи для допомоги Києву, але спочатку офіційні особи мають встановити точний розмір активів, що належать до Центробанку рф, та інших заблокованих коштів, пов’язаних з російською державою.

5. Виробництво побутової техніки на рф скоротилося у 2022 році на 40%.

Головною причиною різкого спаду став відхід іноземних брендів, які раніше побудували заводи на росії.

І далі ж буде.

 

Ілюстрація: Tomasz Broda (Аргентина)

Автор