Вєнєдіктова в Празі не буде

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Українська журналістка відмінила виступ росіянина Алєксєя Вєнєдіктова у Празі. Якщо сильно хотіти і старатися – все виходить.

Алєксєй Вєнєдіктов, творець радіо “Ехо Москви”, не раз викликав невдоволення російських імперців. В Росії він має статус іноземного агента, там його вважають лібералом. Проте. Власником “Еха Москви” був “Газпром-медіа”. І що воно таке насправді, я встиг переконатися особисто.

Кілька років я вів доволі успішний блог на “Ехє Москви”. Тоді я ще вірив, що можливо донести правду про Україну до адекватних росіян. Я покинув робити це у 2014 р. після того, як мій допис про обстріли прикордонного КПП “Новоазовськ” з російського боку (я бачив їх на власні очі) “Ехо Москви” не опублікувало. Вони зажадали, аби я підтвердив факти обстрілів у вигляді “посилання на авторитетне джерело”. Далі про щось говорити було марно, я цілковито зрозумів, що воно таке, радіо Вєнєдіктова.

І от 27 січня Вєнєдіктов мав виступити у Празі з лекцією про колонізацію Росією Сибіру.

Дізнавшись про це, Олександра Єфименко списалася з організаторами лекції і повідомила їм про статті Вєнєдіктова про “громадянський конфлікт на Україні в 2014 р.” і про те, що кримчани, мовляв, мріють жити в складі Росії, а тому “передавати їх знову несправедливо”.

Олександра Єфименко (на фото) – кримчанка, вона написала організаторам лекції, що Вєнєдіктов поширює брехню і легалізовує крадіжку її власного дому. Свої слова пані Єфименко підкріпила текстами інтерв’ю Вєнєдіктова і наголосила, що давати майданчик таким, як Вєнєдіктов, означає брати участь в інформаційному злочині.

Організатори лекції Вєнєдіктова з Праги відповіли, що лекція Вєнєдіктова і так переноситься, бо лектор не зміг приготуватися вчасно (графік у нього, бачте, щільний). А після того, що дізналися організатори, лекції Вєнєдіктова не буде.

Реакція “ліберала і демократа” Вєнєдіктова була прогнозована. Спершу російська ліберальна преса заскиглила про “донос української журналістки”. А потім Вєнєдіктов заявив, що він де сам відмінив лекцію, “висловив співчуття” українській журналістці через втрату нею дому і глумливо заявив, що “українці мають право на несправедливість”.
Ну так. А Вєнєдіктов має право, аби українці вважали його моральним вилупком і ліберальствуючим пахолком Путіна. Має право – хай користується. Дозволяємо.

Олександра Єфименко це зробила. Хто хоче – шукає можливість. Хто не хоче – шукає причину. Українська журналістка хотіла перешкодити лекції путінського посіпаки, що вдає ліберала, – вона це зробила. Чітко і ефективно. А причин мені наводять повно в коментарях до моїх дописів. Їх пишуть, додаючи “ми не можемо перемогти, бо…”. Так, вони праві – вони не можуть. Перемагати може той, хто в перемогу вірить. І бореться за неї.

Автор