Санкції на часі 22.01.2023

Ростислав Павленко

Голова держдуми рф володін пригрозив, що постачання Україні наступального озброєння призведуть до «глобальної катастрофи». А рішення США та ЄС про військову допомогу ЗСУ нібито «ведуть світ до страшної війни» і «зовсім інших бойових дій».

Хотів налякати. Але поразка росії стане не «глобальною катастрофою», а заслуженою карою лише для розпалювачів війни, для яких ця війна справді стане «страшною» і «зовсім іншою», ніж вони собі уявляли.

Тому сподіваємось, що оптимістичні оцінки української розвідки і влади в цілому щодо постачання танків і літаків, а також відповідні натяки союзників скоро отримають матеріальне вираження.

А тим часом:

1. На тлі різкого скорочення імпорту, надходження до бюджету від Федеральної митної служби за підсумками 2022 року скоротилися на 13%, або майже трильйон рублів.

2. США і союзники погодилися ввести дві граничні ціни на російські нафтопродукти, повідомили в американському Мінфіні.

Одна гранична ціна – на нафтопродукти, які зазвичай продаються з надбавкою до ціни на сиру нафту, такі як дизельне паливо або бензин, друга гранична ціна – на продукти, які продаються зі знижкою до ціни на сиру нафту, такі як мазут.

А у березні коаліція обговорить рівень стелі цін на нафту відповідно до поточних ринкових умов.

3. Країни ЄС вже працюють над конкретним наповненням 10-го пакету санкцій проти рф, які набудуть чинності наступного місяця.

4. Німеччина запустила вже третій ЗПГ-термінал.

5. Болгарія планує вдвічі збільшити свої газосховища.

Компанії з сусідніх Греції та Північної Македонії висловили зацікавленість у бронюванні потужностей на об’єкті.

Нові і нові країни посилюють позиції на газовому ринку, який вчиться справлятися без росії.

І далі ж буде.

Автор