Окупаційні мітки

Тамара Горіха Зерня

Слухайте, а вас теж вражає кількість пушкіних у містах і селах України?

Ось чергове погруддя, яке демонтували у Кролевці Сумської області. Де той Кролевець і де пушкін, яким боком він взагалі стосується маленького райцентру на Сумщині?

Ніякий це не пам’ятник поету, він не має нічого спільного з літературою. Це окупаційні мітки, це стовпи у концтаборі, якими позначали статус в’язнів і утверджували свою присутність окупанти.

Так само як назви вулиць. У кожному селі на Слобожанщині вулиця Ціолковського, Гагаріна, Некрасова, Маяковського…

Мені шкода, що тільки зараз почали масово викидати цю нечисть. Шкода, що Полтава зубами тримається за російські пам’ятники. Єдине пояснення такій затятості – вони не втрачають надії дочекатися окупантів у своєму місті та вислужуються перед минулими і майбутніми господарями. Тільки чому це терплять полтавці?

А кияни? Чому кияни досі терплять Ватутіна і Щорса, а міська влада разом із мінкультом сором’язливо заплющує очі, коли щодня проїжджає повз.

До речі, як там з кримінальною справою щодо знесення погруддя пушкіна на території транспортного університету, відкритою за заявою КМДА? Знайшли “злочинців”, притягли до відповідальності чи ще шукають?