Санкції на часі. 27.12.2022

Ростислав Павленко

У трирічному прогнозі уряду росії передбачається, що навіть після 2025 року доходи залишаться все ще помітно нижче за 2013 рік.

Падаючі доходи скорочують загальний споживчий попит, гальмують економіку та роблять безглуздими інвестиції у багато секторів виробництва чи сфери послуг.

Тож довгострокова криза доходів фактично ставить хрест на перспективах економічного зростання. Навіть у офіційних, прикрашаючих дійсність, прогнозах. Навіть без урахування репарацій і контрибуцій, які росії доведеться виплачувати.

У 2013 році кремлівське керівництво мало все для десятиліть безтурботного життя. Але, традиційно для росії, всі досягнення сприймалися лише як підготовка до чергового експансіоністського кидка: завойовувати і відбирати.

Але цього разу імперія-хижак переоцінила власні сили і сконає на дні.

1. Міністерство фінансів росії у 2023 році не поповнюватиме Фонд національного добробуту (ФНД), якщо ціна нафти буде нижче $70 за барель.

2. Вивезення ресурсів із рф у 2022 році перевищило імпорт більш ніж на 250 млрд дол.

На додаток до некомпенсованого вивезення ресурсів росія втратила ще близько 300 млрд дол. у вигляді заарештованих або заморожених державних резервів та активів і зіткнулася з найбільшими економічними втратами.

А з урахуванням аномальних знижок на товари російського експорту збитки сягнули понад 550 млрд дол.

3. Видобуток газу за підсумками року буде на 12% меншим, ніж у 2021 році, а експорт знизиться приблизно на чверть.

Це при тому що ембарго і цінова стеля для торгівлі газом ще тільки обговорюються.

4. Постачання деяких ліків на рф з-за кордону обвалилося у 3-7 разів.

5. 57% росіян вважають, що 2022 рік для росії був гіршим, ніж попередній.

І далі ж буде. 

Автор