Батьки тираній

Іван Хомяк

Чому нацизм і комунізм породжують такі огидні тиранії?

На це є дві причини.

Перша. Ліва і права ідея, доведені до крайньої форми, базуються на дискримінації – поділу людей на нижчий та вищий сорти. Нацисти відносять себе до найвищого сорту, а усіх інших до найнижчого сорту, за расовими, етнічними чи національними ознаками. Комуністи цією ознакою зробили майновий стан – багатий, отже винен. Точніше, багатший за мене – винен. Оце уточнення є другою причиною народження огидної тиранії.

Справа в тому, що межу між вищим і нижчим сортом не можна зупинити. Сьогодні ти “глитай або павук”, тому що мільйонер, а завтра, тому що в тебе є корова і хата побілена. Не важливо, як ти заробив свої статки, скільки життя і здоров’я в це вклав – маєш, отже ти ворог, якого потрібно пограбувати і знищити.

Рано чи пізно цей поділ доходить до моменту, коли вибудовується збочена феодальна система. Зверху напібожество – фюрер, генсек, президент, назва посади ролі не грає. Навколо нього концентричними колами вибудовуються провідники волі напівбожества. А на самому дні знаходяться безправні раби, які щиро моляться за свої кайдани.

Тому той, хто сьогодні заявляє про “великую национальную литературу”, вже прокладає дорогу до огидної квазіфеодальної тиранії. Той, хто виступає за ліву ідею майнової рівності, робить те саме.

Автор