Вагнер-банди

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

«Вагнерівці». Ми часто чуємо цей термін. Але яка реальна їхня сила, і для чого вони існують?

Для початку давайте домовимося. «Вагнерівців», «Лігу» та інші незаконні збройні формування, створені структурами особистого друга Путіна Євгєнія Пригожина, навіть в теорії не можна називати приватними військовими компаніями. З дуже простої причини. Найманство за російським КПК – кримінальний злочин, і за найманство на територіях інших країн передбачені строки за ґратами. Формування на кшталт «вагнерівців» навіть у самій Росії – це типове незаконне збройне формування. Зловісності «вагнерівцям» додає той факт, що конкретно вони були створені за участі керівництва Росії, з наданням їм у користування зброї, техніки і майна держави Росія. І ще. Фінансується це формування, по суті, з бюджетних коштів Росії.

Іншими словами, за одне лише існування «вагнерівців» керівництво Росії має йти під суд за їхніми же законами. Але навіть Бог з ними з законами. Якщо називати речі своїми іменами, то «вагнерівці» – це класична приватна армія, яка існує паралельно з армією офіційною.

Справедливості задля, треба визнати, «вагнерівці» не були першою приватною армією у Росії. Першою, по факту, стали кадирівці, тобто бойовики батальйонів «Сєвер», «Юг», «Запад» і «Восток», що були сформовані у Чечні виключно з чеченців, переважно з колишніх повстанців Дудаєва та Масхадова, що погодилися служити клану Кадирових. Ще в середині нульових російські правозахисники (тоді в РФ такі ще були) і російські націоналісти (їх ці факти бісили) зауважували, що кадирівці були єдиними в Росії 100% контрактними формуваннями, що в Чечні кадирівці поводилися як дружина феодала в його маєтку, і що накази Кадирова і його оточення для кадирівців важили більше за російські закони. Ба більше, кадирівці, які вчиняли злочини в інших регіонах РФ, поверталися в Чечню… і ставали для російської прокуратури недосяжними.

Проте кадирівці і тоді, і зараз бодай офіційно є штатними службовцями російського МВС. А «вагнерівці» взагалі не службовці російських силових структур.

І ці не-службовці з початком вторгнення в Україну набули нечуваної потужності. Вагнер-банда «Ліга», що атакує Бахмут, має власну артилерію, танки, батареї РСЗВ, власні служби радіоелектронної боротьби. Є інформація і про власну авіацію «вагнерівців».

До всього цього ми спостерігаємо дивовижний парадокс. Ми не бачили значних мас «вагнерівців» на теренах, що були звільнені ЗСУ. «Вагнерівці» постійно перебувають на одній ділянці – біля Бахмуту. ЗСУ звільнили Харківщину – «вагнерівці» штурмували Бахмут. ЗСУ звільнили Лиман – «вагнерівці» штурмували Бахмут. ЗСУ звільнили Херсон – «вагнерівці» продовжували штурмувати Бахмут. Мені довелося почути жарт, що, коли ЗСУ будуть оточувати «вагнерівців», ті так само будуть штурмувати Бахмут. Мені фантазії бракує, аби уявити, який жах зараз переживає Бахмут, але доречне питання. Чому «вагнерівці» займаються штурмом Бахмуту в той час, як армія РФ реально відступає?

Моя версія така. Пригожин, власник «вагнерівців», готується позмагатися за владу в Росії. Після Путіна. І обпиратися він планує на спільноту найманців. Навіть не так. На банду, вірну особисто йому. Прямо зараз він займається обкаткою такої банди в боях. Логіка нелюдська, як в сталінському совку, найманців кидають на українські кулемети, хто вижив – той вливається в колектив. А потім…

В боротьбі за владу в Росії пара десятків тисяч пропечених горлорізів, від яких розбігатимуться і розбещені корупцією поліцейські, і залишки розгромленої в Україні армії РФ, – аргумент набагато більш вагомий, ніж незрозумілі голоси віртуальних виборців. Тим більше Кадиров в своєму розпорядженні таких уже має.

Дві новини підряд. Структури Прігожина заходилися створювати воєнізовані формування в Курській і Білгородській областях. І про намір створити власну «ПВК» заявила Російська православна церква. Путін ще живий, але кандидатів ділити його спадок все більшає. Ці особи щось знають.

Автор